"Arhipelag" ima ambiciozne planove

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]"Arhipelag" ima ambiciozne planove
[/h] Izvor: Tanjug


Izdavačka kuća "Arhipelag" ove godine obeležava pet godina rada, za to vreme se afirmisao kao izdavač vrhunske savremene domaće i svetske književnost i dela humanistickcih nauka, a tokom ove godine je planirao da objavi više od 40 novih naslova, saopšteno je iz te kuće.

8313200024f3a780e6394b639635668_orig.JPG
Glavni urednik Gojko Božović je naglasio da se on rukovodi geslom" , da snažno promoviše književne i kulturne vrednosti koje zastupa a izborom knjiga ostaje na strani svojih čitalaca i najboljih vrednosti savremene literature".

On je najavio da će nastaviti da objavljuje izabrana dela Danila Kiša. I posle njegove proze u sedam knjiga štampanih u toku prošle godine dolaze na red izabrani poetički spisi u tri knjige.( "Čase anatomije“, "Gorki talog iskustva“, izabrane eseje „Poslednje pribežište zdravog razuma“).
Medju knjigama domaćih autora Božović je izdvojio priče Vide Ognjenović i Vladislava Bajca, nove romane Lasla Blaškovića, Borislava Čičovačkog i Nikole Moravčevića.kao i tematsku antologiju savremene pripovetke „Starost“ koju su priredili David Albahari i Srdjan V. Tešin. U ovoj antologiji 21 pripovedač različitih generacija i poetika govore o izazovima starosti u modernom dobu.

Poklonike vhrunskih dela svetske literature obradovaće novi roman Davida Grosmana „Pad iz vremena“ u prevodu Davida Albaharija. „Francuska trilogija“ Milana Kundere koja je načinjena na predlog „Arhipelaga“ da se u jendom tomu nadju tri piščeva romana na francuskom jeziku i posvećena jedinstvenoj temi nemogućnosti povratka u zemlji iz koje je junak ranije emigrirao pod političkim pritiskom.

Posle romana Karlosa Fuentesa „Srećne porodice“ i „Adam u raju“ „Arhipelag“ objavljuje njegov novi roman „Sudbina i odredjenje“.

Istrajno prateći stvaralaštvo "svojih" pisaca u 2012. godine ovaj izdavač će objaviti roman Goceta Smilevskog „Sestra Sigmunda Frojda“, preveden do sada na 15 jezika, priče Draga Jančara „Džojsov učenik“, eseje Adama Zagajevskog „Odbrana vatrenosti“ i putopisnu prozu Sesara Antonija Moline „Gradovi u kojima nestaje bol“.

Ove godine „Arhipelag“ otkriva neke važne pisce kao što su prvi srpski prevodi romana Nemice Terezije More i Francuskinje Laure Alkobe.

U ediciju „Sto slovenskih romana“ biće obajvljeno pet romana a medju pesničkim knjigama nalaze se „Solunski andjeo“ Vesne Goldsvorti, delo koje se našlo u „Tajmsovom“ godišnjem izboru najboljih pesničkih knjiga, stihovi izraelskog pesnika Amira Ora, nova knjiga Živorada Nedeljkovića.

Istoriografijama pripada "Evropa posla 1980. godine“, čiji je autor Ivan T. Berend a u prestižnoj ediciji „Kapital“ biće štampana knjiga „Moć u 21. veku“, Džozefa Naja, jednog od najuticajnijih političkih mislilaca u poslednje tri decenije.

Osim što objavljuje njihove knjige, „Arhipelag“ će nastaviti da čitaocima u Srbiji predstavlja značajne autore iz inostranstva kao Petera Esterhazija, Enrikea Vila-Matasa, Dragog Mihajlovskog, Janija Virka, Antona Balaža i Dimitra Baševskog.

 
Natrag
Top