Argentinska Doga (Dogo Argentino)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.086
Argentinska Doga (Dogo Argentino)

IlusionDelHuaico-1.jpg

Dogo%20Argentino.jpg


:info:


Nacin zivota u Argentini u XIX veku bio je takav da su se gotovo svi bavili lovom. Druzeci se sa psima u lovistima, ljudi su odmeravali snage svojih cetvoronozaca i uskoro je nastala nova zabava. Borbe pasa su uzivale narocitu popularnost medju Argentincima. Oni vise nisu mogli zamisliti ni jedan vikend bez ovog -sporta-. Borbe pasa su narocito bile popularne u gradu Kordoba u kojem je ponikla i lokalna rasa formirana u ovim borbama-kordobski borac. Samo najjaci neustrasivi primerci su sluzili za dalju reprodukciju.

Profesor doktor Antonio Nores Martinez je covek koji se bavio selekcijom pasa i koji se smatra tvorcem argentinskog psa. Uz pomoc svog brata radio je na stvaranju jedne nove snazne i otporne rase lovackog psa.U ovom poduhvatu,temelj njegove ideje cinio je upravo kordobski borac, ali mu je namera bila da stvori cisto belog psa. Smatra se da je ova bela boja dobijena uz pomoc pirinejskog mastifa.

Veliki broj razlicitih rasa je ucestvovao u konacnom genetskom sklopu argentinskog psa. Tacan put nastanka ove rase se ne zna, ali smatra se da je u stvaranju ove rase ucestvovao poenter (zbog nacina lova), engleski buldozi, bokseri, harlekini, bordoske doge, spanske doge, irski vucji hrt i pirinejski mastif. Nakon svakog ukrstanja sa odredjenom rasom, pas koji je nastajao posle tog ukrstanja,ponovo je paren sa kordobskim borcem. Tako da je u genetskom sklopu argentinskog psa oko 60% osobins kordobskog borca.

Naravno, nije se odustajalo od namere da se stvori snazan i izdrzljiv lovacki pas, tako da su u uzgoj bili ukljuceni samo najsnazniji i najhrabriji primerci sposobni da se posle duge hajke upuste u borbu sa divljaci. Cilj je bio ostvaren. Argentinski pas je olicenje uspesnog lovca. Odradjuje sam sve faze lova, od potrage do hvatanja javljajuci se samo za vreme borbe obavestavajuci tako svog gazdu da je pronasao divljac. Lovac ga je lako pronalazio i zbog cisto bele boje i jasno ga je mogao razlikovati od divljaci.

od nas se ovaj pas pretezno koristi kao pas cuvar za zastitu imovine i lica,iako je odlican i za pronalazenje droge.


STANDARD


Lobanja je masivna, konveksna, u smeru od napred ka nazad i bocno, kao i posmatrana odozgo, na osnovu zaobljenja misica za zvakanje i misica potiljka. Nosnik je iste duzine kao i lobanjski deo, sto znaci da je zamisljena lnija koja spaja unutrasnje ocne uglove jednako udaljena od potiljne kvrge i vrha nosne pecurke.

Oci su tamne i boje lesnika, ivice kapaka su crne ili svetle, rastojanje ociju mora da bude veliko, pogled zivahan i inteligentan, ali u isto vreme tvrd i cvrst.

Zubalo je dobro prilagodjeno, bez prognacije, jako sa dobro usadjenim i velikim zubima.

Nos je crno pigmentisan, na kraju lako podignut, nozdrve su dobro otvorene.

Usi su dobro postavljene, polu ili sasvim podignute, trouglastog oblika.

Potiljna kost ne sme da strci napolje, vec je jaki misici potiljka moraju potpuno pokriti.

Vrat je jak, zaobljen, dobro oblikovan, sa debelom kozom grla, faltana kao kod mastifa, bordoske doge ili buldoga, ne zategnuta kao kod bulterijera.

Grudi su siroke, duboke, sa mnogo mesta zajaka pluca. Odnapred gledano mora dubina grudi da doseze do ispod laktova. Ramena su visoka, vrlo jaka, sa jasno misicavim reljefom. Grudni kos je sirok, bocno gledan svojom donjom ivicom strci preko laktova. Gornja linija je visa u predelu ramena i blago se spusta ka slabinama i sapima.

Prednje noge su ravne, potpuno paralelne, sa kratkim prstima koji leze jedan pored drugog. Slabinski deo je prekriven muskulaturom. Zadnje noge su jake, natkolenica sa jakim misicima, sa kratkom potkolenicom i dobro zatvorenim sapama, bez odstojecih prstiju. Rep je dugacak i jak, ali ne ide preko skocnog zgloba. Normalno nosen viseci, u afektu je podignut i stalno se bocno pomera.

Tezina je od 40-45kg, a visina je od 60-65cm. Dlaka je kratka i gusta, bele boje i ne sme da ima nikakvu mrlju.

DISKVALIFIKACIONE MANE:
Svetlo plave oci ili oci razlicitih boja, nemost, fleke na dlaci, beo ili jako beo flekav nos, predgriz ili podgriz, jako visece usne, hrtovska glava, duge nekupirane usi*, visina ispod 60cm i svaka fizicka disproporcija.

*Danas je u velikom broju zemalja kupiranje usiju zabranjeno, te se nekupirane usi ne uzimaju vise kao diskvalifikaciona mana.
 
Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
4
Pošto sam vlasnica jednog lepotana ove rase, dodala bi par reči o njihovom karakteru i temperamentu, koji me je osvojio za sva vremenasmile3

Veoma su živahni i veseli, poseduju neverovatnu odlučnost i hrabrost. Samopouzdanje koje poseduju čine ih vernim ljudima koji su otvoreni i strpljuvi
Izrazito inteligentni i oštroumni, stabilnog karaktera, naklonjen porodici i deci.
Svesni svoje snage nikada ne napadaju prvi...

Evo još par fotografija ove fantastične rase


dogoargentino2.jpg


dogoargentino2.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
04.11.2010
Poruka
1
Argentinski pas ili Argentinski mastif. Odlican pas. Neustrasiv i privrzen. Koa mali ima izrazena lovna interesivanja (njiska non-stop u travi), kasnije veoma dobar cuvar. Ljubitelj cele porodice pogotovo dece.
17348_303372434467_613274467_4587967_3637933_n.jpgn613274467_1856475_3105.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2011
Poruka
2
Nikad boljeg psa do sada nisam imao....

Dodato posle 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

IMG_0237.jpgIMG_0237.jpg
 
Poslednja izmena:
Top