Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.665
Aretha Franklin

220px-Aretha_Franklin_on_January_20%2C_2009.jpg

Aretha Franklin, 2009.

Rodno ime: Aretha Louise Franklin
Rođena: 25. ožujka 1942.
Mjesto rođenja: Memphis, Tennessee, SAD
Zanimanje: kantautorica, pijanistica
Djelatno razdoblje: 1956. – danas
Producentska kuća:
Columbia (1960-1966), Atlantic (1967-1979), Arista (1980-2003), Aretha (2004 - danas)
Angažman
:The Sweet Inspirations, Carolyn Franklin, Erma Franklin, Cissy Houston, George Benson, George Michael, Michael McDonald, Mahalia Jackson, Julien Gobinet, Albertina Walker

Aretha Franklin
(Memphis, 25. ožujka 1942.), američka soul pjevačica.
Rođena je kao kćer poznatog baptističkog propovjednika, a od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward. Koncem šezdesetih Aretha je bila na vrhuncu svoje stvaralačke moći. Pjesme poput "Respect" i "Chain Of Fools" preko noći su postale klasika. Unatoč osobnim problemima, 1968. snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja - "Lady Soul".
Arethina karijera počela je gubiti sjaj krajem sedamdesetih, sve dok joj počasna uloga u filmu " Braća Blues " nije vratila prijašnju slavu. Osamdesete su godine bile bogate hitovima kao što su "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who", a pjevala je i u duetu s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics. Poznata je po tome što je zovu "Kraljica Soula", a glasine govore da joj glas ima raspon od četiri oktave. S njom uspoređuju i mladu englesku pjevačicu Joss Stone. Njeno kumče je Whitney Houston, bila je udana i ima 4 sina, te je dosad osvojila čak 19 Grammya.Na njenim rođendanima kao glazbena gošća nastupa Chaka Khan.

Izvor: Wikipedia

ARETHA FRANKLIN

387857679_17c21121e6_m.jpg


Aretha Louise Franklin rođena je 25.03. 1942. u Memphis (Tennessee). Odrasla je u Detroit (Michigan). Ona je soul, r&b, gospel, funk pjevačica. Također je pijanistica, a piše i pjesme. Mnogo godina ona je "The Queen Of Soul". Mnogi su je također zvali "Lady Soul" i "Sister Re". Nagrađena je kao najbolja pjevačica svih vremena, jer što god da ona pjeva, u pjesmu unosi sebe do kraja.
Inače je druga najnagrađivanija pjevačica u povijesti Grammya, poslije Alison Krauss. Posjeduje 19 Grammya, a država Michigan je proglasila njen glas čudom.
Imala je dvije no.1 pjesme na Billboardovoj HOT 100 ljestvici. To su pjesme "Respect" iz šezdesetih i "I Know You Were Waiting (For Me)" iz osamdesetih. Pjesma "I Know You Were Waiting (For Me)" izvedena je u duetu sa George Michaelom. Mnoge druge njene pjesme bile su na ljestvicama Top 20, Top 10 i Top 5 Billboarda.
Jedna je od tri izvođača koji su bili u svakoj od Top 10 pozicija na Billboard Hot 100. Njoj uz rame tu stoje Marvin Gaye i Madonna.
Uživala je pozitivnu kritiku u svojoj karijeri, i poprilično velik uspijeh. Kažu da je njen glas imao raspon 4 oktave.
Pjesma "Respect" korištena je u prvoj epizodi "Murphy Brown". Također se pojavila u "Murphy Brown" te pjevala "You Make Me Feel Like A Natural Woman". Pjevala je "America the Beautiful" na slavnom WrestleMania III. Njena pjesma "Who's Zooming Who?" himna je WrestleMania.
Zajedno sa Aaron Nevilleom i Dr Johnom pjevala je nacionalnu himnu na Super Bowl XL.


Izvor: Funky.bloger.hr

O ovoj božanstvenoj pevačici nemam mnogo šta da kažem. Njenih nekoliko ploča znala sam da vrtim u krug i ne skidam sa gramofona po desetak dana. Glas joj je opojan, pojava impozantna, energija koju emituje neverovatna.
Mislim da je, jednom rečju, fantastična!

Ovo je moja apsolutno najomiljenija njena pesma, koliko se sećam, snimljena u nekom klubu u Nju Jorku 10. februara 1965. godine:


Naravno, ima još mnogo predivnih. Uživajte... :)
I naravno, moj omiljeni film i "Think"! :) 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.665
Preminula "Kraljica soula" Aretha Franklin

000_A45NUfcf629e76362f422.jpg


Poznata američka pjevačia Aretha Franklin, koju su nazivali Kraljicom soula, preminula je u četvrtak, 16.08.2018.god. u 77. godini života.

Franklin je preminula u svom domu u Detroitu, potvrdio je njezin izdavač, a prenosi Associated Press.

Priznavanje od strane kritičara i prvi veliki uspjeh postigla je s pjesmama poput "Respect" i "A Natural Woman".

Aretha Franklin osvojila je ukupno 18 najpoznatijih diskografskih nagrada Grammy. S više od 75 milijuna prodanih ploča ubaraja se među najprodavanije glazbenike svih vremena.

Prva žena u Rock and Roll Hall of Fameu
Posljednji put je nastupila u studenom prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući nastup Friedman je tada poručio: " Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju".

Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame, 1987. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyia, uključujući jedan za životno postignuće.

Među brojnim hitovima Arethe Franklin, ističu se još "Day Dreaming" (1972), "Jump To It" (1982), "Freeway of Love" (1985) i "A Rose Is Still A Rose" (1998).

Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

(N1info.com)
 
Top