„Arena” po meri grada

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
„Arena” po meri grada


Novi Sad će dobiti stari-novi bioskop sa najmodernijom opremom i šest multipleks sala, ukupnog kapaciteta 1.015 sedišta

Novi-Sad,-Arena.jpg


Novi Sad: Prve projekcije u „Areni” mogu se očekivati tek u septembru (Foto M. Mijušković)


Novi Sad – Prve projekcije u najpopularnijem novosadskom bioskopu „Arena“ mogu se očekivati tek u septembru! Iako je bilo najavljeno da će rekonstrukcija oko 2.070 kvadrata u Bulevaru Mihajla Pupina broj 3 biti završena ovog meseca, zakupac, beogradska firma za filmsku, TV i video distribuciju „Art vista“ zatražila je od Javnog preduzeća „Poslovni prostor“ u Novom Sadu produžetak roka. Građevinski radovi pokazali su se mnogo komplikovanijim od predviđenih, a majstore je omelo i pronalaženje ljudskog skeleta u temeljima zgrade.
Ugovor o zakupu „Arene“ između „Art viste“ i JP „Poslovni prostor“ potpisan je 1. septembra 2009. na 15 godina. Prema odredbama ugovora, zakupac je obavezan da plaća svaki mesec 102 dinara po metru kvadratnom i uloži najmanje 1,75 miliona evra u rekonstrukciju i adaptaciju, od čega oko 886.000 evra u objekat, a 865.000 evra u projektore, zvučnike, platna, sedišta i drugu opremu. Na ime urednog plaćanja zakupnine, bilo je potrebno položiti i godišnju garanciju od oko 32.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koja se obnavlja svake godine.
Direktor JP „Poslovni prostor“ Marko Cvijan kaže da je prilikom raspisivanja tendera javno preduzeće insistiralo da Novi Sad dobije savremeni bioskop koji će moći da zadovolji potrebe grada. Iako je svima u interesu da objekat bude otvoren što pre, smatra da su opravdani razlozi za prolongiranje, koje je zatražila beogradska distributerska kuća. S obzirom na to da „Art vista“ redovno izmiruje troškove zakupa, i da je evidentno da se radovi obavljaju, sankcija za ovo preduzeće ne bi trebalo da bude.
Prethodni bioskop „Arena“ radio je pod okriljem „Zvezda filma“ i imao je veliku salu kapaciteta 676 mesta i malu sa 66 mesta. Posle finansijskih nevolja i blokade računa, krajem 2008. godine, gazdovanje u ime grada preuzelo je JP „Poslovni prostor“, kako bi se objekat sačuvao za bioskopsku delatnost.
Prema projektu „Art viste“, po završetku radova „Arena“ bi trebalo da ima šest multipleks sala, ukupnog kapaciteta 1.015 sedišta. U prizemlju će biti dve sale u centralnom delu sa po 150 sedišta i kafe-barom, a sa strane još dve manje sale sa 72 i 67 sedišta. Na spratu će biti dve sale sa 500 i 67 mesta, a ispred njih galerija. Stari-novi bioskop imaće najsavremenije 35-milimetarske i digitalne projektore, što će, pored prikazivanja filmova u novim tehnologijama, omogućiti i prenose značajnih kulturnih događaja, poput muzičkih koncerata, operskih i baletskih predstava.
Direktor „Art viste“ Zoran Cvetanović kaže da su rokovi za rekonstrukciju počeli pre nego što su dobijene sve neophodne dozvole i saglasnosti. Uvek prisutan problem, takođe, jeste i nepoznanica na šta će se sve naići kada počnu dubinski radovi. Iz objekta je do sada izvađeno preko 300 kamiona zemlje i šuta, koji su morali da budu izvezeni van Novog Sada. Cvetanović naglašava da preduzeće ima dobru saradnju sa „Poslovnim prostorom“ i ostalim gradskim institucijama koje su uključene u ovaj veliki projekat.
Radovi u „Areni“ morali su da budu nakratko obustavljeni u februaru, kada je u temeljima zgrade pronađen ostatak ljudskog kostura: lobanja, ruke i zubi. Obavešteni su Zavod za zaštitu spomenika kulture i arheolozi, koji su utvrdili da je reč o skeletu starom više od dva veka. Na mestu bioskopa „Arena“ nekada se nalazila prva zgrada sinagoge u Novom Sadu.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 13/04/2010]
Politika
 
Natrag
Top