Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Antonio Salieri

SAlieri.jpg


Antonio Salieri
(18.8. 1750. – 7.5. 1825.), rođen u italijanskom gradu Legnago bio je kompozitor i dirigent, poznat kao jedan od najvećih muzičara svog vremena.
Današnje generacije ga, pak, više znaju po urbanoj legendi koja mu pripisuje trovanje Wolfganga Amadeusa Mozarta, motivirano Salierijevom zavišću prema Mozartovom talentu.

Izvor: Vikipedija


Antonio Salijeri je italijanski kompozitor i dirigent, rođen u Italiji, umro u Beču. Muziku počeo da uči u Veneciji, a zatim nastavio kod Gluka u Beču, gde u svojoj 24-oj godini postaje dvorski kompozitor i dirigent italijanske opere. Neko vreme boravio u Italiji, gde je pisao opere za pozorišta u Rimu, Veneciji i Milanu. U Beč se vraća 1788. i postaje dvorski dirigent i direktor opere; u međuvremenu postiže uspehe sa svojim operama u Parizu i Beču. Bio je poznat i kao pedagog. Kod njega je učilo muziku nekoliko velikih kompozitora, kao Betoven, Šubert, List. Kao učenik i sledbenik Gluka, Salijeri je komponovao opere u stilu Glukove reforme, od kojihe se neke, npr. Les Danaide, odlikuju smislom za dramatski razvoj i jasnoću melodijskih linija. Operska dela Salijerija imaju obeležje italijanske muzike toga vremena, a crkvene kompozicije karakter bečke klasike.
Važnija dela: 39 opera, 2 simfonije, nekoliko koncerata, sonate za čembalo, oratorijumi, kantate, mise i druge crkvene kompozicije, kao i niz manjih dela.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Muzički primeri





I naravno, malo podsećanja na njegovu saradnju i rivalstvo sa Mocartom

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top