ANTOLOGIJA O KOSOVU Knjiga sa pričama 16 srpskih pisaca

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
ANTOLOGIJA O KOSOVU Knjiga sa pričama 16 srpskih pisaca

fd6a4d72ac5206efc524e66f0fdc5e55.jpeg


U antologiji „Priče o Kosovu“ koja je juče predstavljena 16 srpskih pripovedača govori o Kosovu, a mnogi od njih se prvi put bave ovom temom.

Nadrealna mitološka verzija boja na Kosovu, albanska Kosovka Devojka, kriminalci patriote i različiti pogledi na današnje Kosovo, nikoga neće ostaviti bez komentara. “Priče o Kosovu“ (Laguna) priredili su Igor Marojević i Aleksandar Ilić.

- Nisam se bavio Kosovom do sada, a sada sam pisao o albanskoj porodici i to je jedan od pristupa temi. Imamo u knjizi mitske priče iz srpske vizure, imamo potpuno slobodne priče koje govore o Srbima, oslobođene mita i imamo poigravanja. To su neki zameci nadideološkog govora u Srbiji posle devedesetih godina, a ovo je prvi projekat te vrste - kaže Igor Marojević za “Blic”.

Ova osetljiva tema za naš narod nameće pitanje da li se može o Kosovu pisati a da se ne meša politika.

- Ostavili smo autorima da unesu politiku ukoliko to smatraju da je potrebno, ali mislim da ni u jednoj priči politika ne odnosi prevagu nad književnošću - ističe Marojević.

Jedan od autora je i Nele Karajlić koji je noć pred boj na Kosovu opisao iz vizure scenarija za “Top listu nadrealista”.

- Bilo mi je važno da moja priča ima nadrealni aspekt. Šta bi se dogodilo da je Obilić bio jedan racionalan tip čoveka koji će da ponudi dogovor sa sultanom Muratom, a duboko sam ubeđen da je Murat čekao da dođe neki od ovih “budala” da se dogovore, da se ne pobiju na toj livadi - rekao je Karajlić.

Nešto drugačiji stav iznosi takođe jedan od autora, Marko Vidojković.

- Ja nemam ideoloških niti bilo kakvih drugih korena na Kosovu. U vreme pisanja priče nisam tamo nikada ni bio, u međuvremenu sam otišao i pokajao sam se. Doduše, bio sam samo u Kosovskoj Mitrovici i brže-bolje sam zapalio nazad. Koliko ja nemam mitološku predstavu o Kosovu toliko imam prijatelje koji su duboko ogrezli u kosovski mit i posvetio sam svoju priču jednom od njih - kaže Vidojković.

On ističe da je njegova priča istinita i dokumentarna u kojoj su samo neka imena i sitnice promenjene.

U knjizi se nalaze i priče Vuka Draškovića, Miroslava Toholja, Vladimira Kecmanovića, Dejan Stojiljkovića, Srđana V. Tešina, Muharema Bazdulja...

DA LI JE KOSOVO NAJSKUPLJA SRPSKA REČ?

- Kosovo je jedna od najlicemernijih srpskih reči, zato što postoji ogroman broj ljudi koji se u Kosovo kunu a da tamo nikada nisu bili. Neki drugi se isto kunu u Kosovo i oni su tamo išli, a za neke druge bi bilo bolje da ipak nisu išli. Lično sam gledao kako jedan diler investira lovu od prodaje droge u nalepnice “Bilo je i ostaće srpsko Kosovo” - rekao je Marko Vidojković.

Igor Marojević je, međutim, izrazio mišljenje da reč "Kosovo" jeste najskuplja i to upravo zato što je tvorac te sintagme dosta dobro zaradio na tome.

- To je sigurno njegova najskuplja reč - rekao je Marojević.


Izvor: blic.rs
 
Natrag
Top