Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
489
Andželina Džoli Vojt (Angelina Jolie Voight) rođena je 4. juna 1975. godine u Los Anđelesu. Njen otac, Džon Vojt, osvojio je na vrhuncu svoje karijere, početkom sedamdesetih godina, Oskara za glavnu ulogu, a majka joj je bila model. Roditelji su se razveli kada je Andželina imala godinu dana. Odrasla je sa majkom i starijim bratom u Njujorku. Prvu malu ulogu imala je sa samo sedam godina, u filmu u kom je njen otac igrao glavnu ulogu, a bio i scenarista i producent.

Andželina Džoli učila je glumu na Njujorškom pozorišnom institutu od svoje jedanaeste godine. Pet godina kasnije, napušta institut i počinje da se bavi manekenstvom. Učestvovala je u snimanju reklama, studentskih filmova svog brata i spotova poznatih izvođača, poput Rolingstonsa i Leni Kravica.

Prvo holivudsku ulogu ostvarila je u filmu "Hakeri", gde je glumila sa Džoni Li Milerom. Ovaj par se 1996. godine i venčao, ali i razveo posle manje od godinu dana. Narednih nekoliko godina, ova glumica je u Holivudu stekla reputaciju "loše devojke". Sledeći film koji je potvrdio njen stečeni A status u Holivudu jeste film "TNT". Za ulogu u ovom filmu dobila je i prve nominacije za Grammy nagrade i Zlatni globus.

Njene prve uloge bile su uglavnom u filmovima loše prihvaćenim u javnosti. Međutim, to je nije obeshrabrilo da nastavi da gradi svoju karijeru. Krajem devedesetih godina, ona je imala dve uspešne uloge u filmovima "Igra srcem" i "Skupljač kostiju". Ovi filmovi su imali veliki komercijalni uspeh, a njena gluma je dobila solidne kritike.

Poslednje tri godine donele su joj još uspeha. Filmovi "Gone in Sixty Seconds", "Tomb Raider i Original Sin" učinili su je seks simbolom na početku 21. veka.

Ime Andželina Džoli legalno je dobila 2001. godine, kada je izbacila prezime svog oca. Drugi put se venčala 2000. godine sa partnerom iz jednog od svojih filmova, Torntonom. Par je usvojio dete, ali se posle godinu dana i razveo. Andželina 2001. godine biva izabrana za ambasadora Ujedinjenih nacija za izbeglice. Po dobijanju ovog zvanja, uložila je puno truda u poboljšanje uslova života izbeglica u različitim krajevima sveta.


Slike:

039_C50731.jpg
angelina_jolie1.jpg


angelina%20Jolie,%20Oscaresr.jpg
angelina_jolie_teaser_h14.jpg
 
Poslednja izmena:
Top