Andropauza - muški klimaks

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
I muškarci imaju valunge


Vesna Marić-Brajković| 26. 12. 2010. - 00:02h| Foto: Shutterstock| Blic
Online


Dve trećine žena prolazi menopauzu gotovo bez ikakvih simptoma ili su tegobe sasvim blage, dok za 25 odsto žena ovaj period predstavlja veoma buran i neprijatan deo života. I muškarci posle 45. godine imaju svoj klimaks pod nazivom andropauza ili andropenija.

103052_zdravlje01shutterstock55879534_f.jpg


U klimaksu se javljaju poteškoće i u seksualnom životu, što kvari odnose među partnerima


Crvenilo lica i znojenje

Žene u Srbiji u menopauzu najčešće ulaze između 48. i 52. godine. U tom periodu zbog prestanka lučenja hormona jajnika progesterona i estrogena dolazi do prekida redovnih menstrualnih ciklusa. Menopauza, međutim, može da bude izazvana i operacijama, zračenjem, hemoterapijom ili nekom teškom bolešću koja utiču na delovanje hormona jajnika i hipofize.


- Akutni simptomi menopauze jesu valunzi, odnosno iznenadna pojava crvenila lica sa obilnim znojenjem, psihičke tegobe u smislu razdražljivosti, nervoze, depresije, nesanica uz noćno znojenje gornjeg dela tela - navodi prof. dr Milka Drezgić, internista-endokrinolog.

Poteškoće se javljaju i u seksualnom životu jer dolazi do suvoće vagine, čestog mokrenja i peckanja, što ženu udaljava od seksualnog partnera.


- Ukoliko su ti akutni simptomi veoma intenzivni, potrebno je da se žena posavetuje sa svojim ginekologom i endokrinologom o uzimanju hormonske terapije, koja jedino može da suzbije ove tegobe. Hormoni nisu lek, već nadoknada onoga što organizmu nedostaje, ublažavaju tegobe i deluju preventivno na sve degenerativne promene koje nastaju. Biljni preparati mogu da pomognu samo ženama sa blagim formama menopauznog perioda - kaže dr Drezgić.


Slični simptomi kod oba pola


Ali ono što je poslednjih dekada zaintrigiralo medicinske krugove jeste i činjenica da i muškarci imaju svoj klimaks pod nazivom andropauza ili andropenija.


Ogromna razlika između polova jeste što nivo hormona kod žena drastično pada za godinu-dve, a kod muškaraca posle 40. godine nivo testosterona opada veoma lagano - jedan odsto godišnje. Zato oni nemaju tako burne simptome.


- Svega 20 odsto muškarca između 45. i 55. godine ima smanjen nivo testosterona, a tek 30 odsto u dobi od 55. do 70. godine. Tek posle 70. godine 50 odsto muškaraca ulazi u andropauzu, ali je ostalih 50 odsto i dalje potentno i ima skoro normalne vrednosti testosterona - navodi dr Drezgić.


Međutim, ukoliko imaju andropauzu, kaže dr Drezgić, simptomi su veoma slični onim ženskim, mogu imati valunge, depresije, razdražljivost, gube volju za seksom, postaju impotentni, gube na mišićnoj masi, smanjuje se maljavost, koža im postaje suva.


Spas hormonska terapija


- Ženi koja se odluči za ovu terapiju prvo se proverava hormonski status, uz obavezan sistematski pregled koji podrazumeva: biohemijske analize, mamografiju i ginekološki pregled. Prepisuje se minimalna efikasna količina hormona koja može da sanira tegobe. Ali u slučaju da je osoba pušač ili gojazna, hormonska terapija se ne preporučuje. Ista pravila važe i za muškarce - ističe sagovornica.


Tromboembolijske komplikacije su takođe moguće, ali tu je važna lična i porodična istorija bolesti, odnosno podatak da li je majka imala infarkt pre 65. ili otac pre 55.


- Smatra se da je period od pet godina, odnosno do 55. godine potpuno bezbedan za uzimanje hormonske terapije ako nema kontraindikacija za njihovu primenu. Taj period može da bude i duži ali su neophodne redovne kontrole i saglasnost pacijenta i doktora - kaže dr Drezgić.


Žene ignorišu redovne preglede
Ono što je zabrinjavajuće, upozorava sagovornica, jeste da žene koje bez poteškoća uđu u menopauzu ne idu na preglede kod ginekologa, iako bi to trebalo da čine bar jednom godišnje. Redovna kontrola posebno je važna jer je to period u kome su češće bolesti kao što je karcinom dojke i karcinom sluzokože materice (endometrijuma).
- Taj pregled kod ginekologa ne podrazumeva samo redovno uzimanje brisa grlića materice i Papa test, već i ultrazvučnu proveru stanja endometrijuma koji ne sme da bude deblji od tri do četiri milimetra - kaže dr Milka Drezgić.
Za period menopauze vezuje se i pojava mnogih bolesti. Od autoimunih oboljenja mogu da se jave reumatoidni artritis ili lupus, a od klasičnih, propratnih bolesti starenja osteoporoza, ateroskleroza i demencija.
- Muškarci su zbog blagog pada testosterona uglavnom pošteđeni autoimunih oboljenja, već su više prisutne neke degenerativne promene, ali bi svakako trebalo da provere funkciju prostate posle 40. godine života - savetuje dr Drezgić.
Da ne bi došlo do pojave raznih bolesti, o zdravom načinu života, ističe sagovornica, treba razmišljati ne po ulasku u menopauzu ili andropauzu, već od rane mladosti jer se neka oboljenja nezdravim načinom života već javljaju u detinjstvu, a potom naglo dolaze do izražaja u ovom periodu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
16. 05. 2011. 08:00h| RTS
I muškarce "drma" klimaks

Posledice pada nivoa hormona oseća i jači pol nakon četrdesete godine. Simptomi poput umora, mrzovolje, nesanice, nezainteresovanosti za seks i gojenja, najčešće se pripisuju drugim poremećajima, pa muškarci odbijaju da se leče, čak i da razgovaraju o andropauzi, kako se naziva muški klimaks.

151128_mus3_f.jpg
I muškarci bi trebalo da posete doktora zbog andropauze

Žene u menopauzu najčešće ulaze između 48. i 52. godine. Većina njih menopauzu prolazi sa blagim tegobama, dok za 25 odsto žena ovaj period predstavlja veoma buran i neprijatan deo života.
Ulaskom u zrele godine i kod muškaraca dolazi do značajnih fizioloških promena, tako da i oni prolaze klimaks sličan ženama, koji se u medicini zove andropauza.

Znaci andropauze mogu da se jave posle 40. godine. Razlog je pad nivoa određenih hormona koji se, u odnosu na žene kod kojih je ovaj proces brz, smanjuju lagano i to traje godinama.

Međutim, stručnjaci kažu da su prvi simptomi klimaksa kod muškaraca slični onima koje u menopauzi imaju žene.

"Muškarci prepoznaju to da su umorniji, imaju manje tostesterona, znači manje su skloni akciji, mrzovoljni, bezvoljni, nije im baš ni do čega, nesanica, manja zainteresovanost za seks i konačno promena konfiguracije tela, manje mišićne mase, više - masne", objasnila je doktorka Svetlana Spremović Rađenović, endokrinolog i ginekolog - akušer.

Kod muškaraca u andropauzi mogu se pojaviti i psihičke promene poput zaboravnosti, depresije, rasejanosti i lošeg sna. Međutim, mnogi pripadnici jačeg pola negiraju postojanje "muškog klimaksa".

"Muški klimaks se u našoj kulturi ne priznaje. Mi pripadamo jednom muškom svetu sa muškim shvatanjima vrednosti. Kad čujemo naše viceve mislimo da smo večno mladi i večno sposobni", naglasio je neuropsihijatar doktor Zoran Đurić.

Đurić je dodao da se u praksi pokazalo da se u Srbiji ljudi kriju iza raznih telesnih poremećaja, bolesti i da su spremni da se leče od srca, pluća, bubrega, ali ne i od nečega što zadire u njihovu mitsku polnu sposobnost.

U lečenju simptoma andropauze najčešće se preporučuje hormonska terapija koju određuje stručni lekarski tim. Preporučuje se i zdrav način života, pre svega način ishrane, svakodnevne fizičke aktovnosti i smanjenje pušenja i korišćenja alkohola.



 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Muški biološki sat

Muški biološki sat

-896-Muski-bioloski-sat.jpg

mojezdravlje

Postoje li optimalne godine starosti kada muškarac treba postati otac? Dr. Bernard Robaire, sa McGill University, Montreal, smatra da muškarac nema takvih ograničenja​

Za razliku od muškaraca, žene su rođene sa fiksnim brojem jajnih stanica, koje su fundamentalne za reprodukciju i samim tim nakon navršenih 35 godina starosti imaju teškoća da zatrudne. Muškarac istih godina stvara preko sto milijuna spermatozoida na dan, po tisuću za svaki otkucaj srca. Teoretski, muškarac proizvodi spermu koja je svježa sve vrijeme i zbog toga nema razlike između sperme osobe koja je 85 godina stara i osobe koja ima 35 godina.

Najnovija istraživanja ukazuju, međutim, na izvjesna ograničenja u plodnosti i kod muškaraca. Muškarci koji su stariji od 40 godina imaju manje šanse da postanu očevi nasuprot mlađim muškarcima. Također, njihova djeca izložena su većem riziku obolijevanja od autizma, shizofrenije i psihoze, odnosno depresije.

Ispitivanja su također pokazala da djeca rođena od starijih očeva imaju niže vrijednosti na testovima inteligencije. Jedno istraživanje je dokazalo da je učestalost Daunovog sindroma 50% ovisna o kvaliteti spermatozoida. Ukoliko sparimo starijeg muškarca i mlađu ženu, razvoj embriona je drugačiji nego ako su oba partnera mlađa. Pronađena je promjena težine embriona i povećanje smrtnosti nakon rođenja.

Što je muškarac stariji, kvaliteta njegove sperme je više promijenjena. Smanjena je pokretljivost spermatozoida i smanjena je kvaliteta njihovog DNK (DNA). Sama plodnost (fertilitet) se ne smanjuje, samo se smanjuje kvaliteta spermatozoida.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
I muškarce muči klimaks

I muškarce muči klimaks

Prirodno opadanje testosterona. Javljaju se nesanica, umor, impotencija, depresija...

1.jpg

I MUŠKARCI posle 50. godine ulaze u klimaks, samo što su promene koje se njima dešavaju mnogo sporije i manje vidljive nego kod žena. Svakoj ženi je jasno kada je ušla u menopauzu, zbog gubljenja menstrualnog ciklusa, dok se sindrom smanjenja muških polnih hormona odnosno andropauza ispoljava u smanjenju seksualne želje i energije uopšte, pojavi gojaznosti, promenama raspoloženja...

- Pošto muški hormon nije vezan samo za seks već je i motor fizičke i motorne aktivnosti, ne dolazi samo do slabljenja seksualne funkcije, već se pojavljuju i nesanica, umor, slabljenje mišićne mase, depresija - objašnjava profesor dr Sava Mićić, direktor Instituta za urologiju Kliničkog centra Srbije. - Bitna razlika je što kod muškog pola ne dolazi do promena tako naglo kao kod žena. Svaki muškarac prođe kroz tu fazu, samo je pitanje u kojoj meri će se simptomi ispoljiti. Kod nekog se to javlja sa 50, a kod nekog sa 70 godina.


Profesor Mićić podseća da se prosečna dužina života u proteklih 100 godina duplirala i da sada muškarci dočekaju duboku starost. Zbog toga ima više ljudi koji su potpuno zdravi, ali imaju simptome andropauze, a to je i razlog što se o ovoj pojavi više zna i govori nego ranije.

- Postoje upitnici od desetak pitanja na koja bi svaki muškarac stariji od 40 godina trebalo da odgovori - napominje naš sagovornik. - Pacijentima koji dođu, jer tvrde da su pod stresom ili imaju infekciju, dajemo taj kontrolni upitnik. Na osnovu odgovora i kroz razgovor već se može naslutiti da li je muškarac u andropauzi. Osim uzimanja podataka, urade se testovi iz krvi, pregled i izmeri se nivo muškog hormona.
Postavljanje dijagnoze podrazumeva temeljno ispitivanje svih organskih sistema i određivanje hormonskog statusa.

- Kad se utvrdi da se radi o andropauzi, osnovna terapija je nadoknada testosterona - objašnjava profesor Mićić. - Pre započinjanja terapije veoma je bitno da urolog isključi postojanje karcinoma prostate na osnovu analize tumor-markera PSA, rektalnog pregleda i ultrazvuka. Takođe, treba biti obazriv sa primenom testosterona kod nekih bolesti jetre, kardiovaskularnog sistema i bubrežnih bolesti. Ako vidimo da su vrednosti testosterona u odnosu na vrednosti tog godišta značajno opale uvodimo terapiju - hormone i vitamine. Pacijentu predlažemo da poveća fizičku aktivnost i smanji telesnu težinu, reguliše šećer i povišeni krvni pritisak.


Doktor napominje da starijim muškarcima sa ovim tegobama prija mediteranska ishrana i promena načina života. Ako imaju problem sa seksualnom funkcijom dodaju se lekovi koji su bezbedni u prevazilaženju tog problema.


Terapija traje oko tri meseca. Neko se odmah stabilizuje, a nekom je potrebno vreme. Profesor Mićić tvrdi da se ovakvim pacijentima uvek može pomoći, jedino je važno prepoznati problem. Nema potrebe da se te tegobe trpe, jer se one mogu sanirati da bi se kvalitet života u starosti poboljšao.


TEST

Da li ste u andropauzi?

1. Da li imate smanjenje snage i živosti?
2. Da li vam nedostaje energija u vašim aktivnostima?
3. Da li vam je smanjena seksualna želja?
4. Da li ste više neraspoloženi i tužni nego uobičajeno?
5. Da li ste niži, u vašoj telesnoj visini?
6. Da li ste primetili da vam se smanjila radost i uživanje u životu?
7. Ako ste se bavili sportom, da li se smanjila vaša sposobnost da upražnjavate sport?
8. Da li vas se skoro bitno smanjila vaša radna sposobnost?
9. Da li su vaše erekcije i dalje čvrste?
10. Da li vam se spava posle večere?

*Ako ste na većinu ovih pitanja odgovorili sa "da" verovatno ste već u andropauzi.

NAVIKNU SE NA TEGOBE


POŠTO je seksualnost kod muškaraca izražena do smrti, slabljenje seksualne funkcije je najčešći razlog zašto se javljaju urologu - kaže dr Mićić. - Obično dolaze sa problemom seksualne želje, zatim zbog depresije, nesanice i problema sa mokrenjem. Ima ljudi koji se adaptiraju na svoj problem i pet puta ustaju zbog mokrenja, a ne shvataju da to može da se reši. Čak 40 odsto muškaraca javilo nam se na nagovor žena, jer one više nisu mogle da podnesu da njihovi partneri ustaju po nekoliko puta noću da bi išli do toaleta. Zato je važno pričati o ovakvim temama, jer kada ljudi znaju da postoji mogućnost da se neka od ovih situacija popravi oni traže pomoć lekara.

Izvor: Večernje novosti


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Klimaks muči i jači pol

Klimaks muči i muškarce, mada oni o tome ne žele da govore. Od mnoštva simptoma naučnici su izdvojili četiri najdominantnija, koji, zajedno sa niskim nivoom testosterona, u priličnoj meri remete život

1162c7.jpg


Klimaks muči i muškarce, mada oni o tome ne žele da govore. Od mnoštva simptoma britanski naučnici su izdvojili četiri najdominantnija, koji, zajedno sa niskim nivoom testosterona, u priličnoj meri remete život jačeg pola u ovom, za njih novom životnom razdoblju, poznatom kao andropauza.

Testiranjem 32 različita simptoma, utvrdili su da su ključni umor, nedostatak energije, impotencija i depresija. Muškarci su pokazali nemogućnost postizanja erekcije ujutru, slab libido i erektilnu disfunkciju. S druge strane, nizak nivo testosterona povezuje se sa nesposobnošću podizanja tereta, hodanja više od jednog kilometra, otežanim savijanjem, čučanjem, saginjanjem i tugom.

Međutim, promene u ritmu spavanja, loša koncentracija, osećaj beskorisnosti, kao pojave koje se vezuju za "mušku menopauzu", nisu uslovljene ovim stanjem.

(Novosti)
 
Natrag
Top