Andrija Lompar: Put biraju pare

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Andrija Lompar: Put biraju pare











Izvor:
Novosti.rs










PODGORICA - Auto-put Bar - Boljari je stara priča, ali uvek aktuelna i sa novim detaljima. Ipak, još se ne zna da li ćemo se ka severu države voziti poluauto-putem, auto-putem ili brzom cestom. Sve će biti jasnije sredinom leta kada eksperti koje je angažovala Evropska investiciona banka dostave sve studije.

- Polovinom avgusta trebalo bi da bude završen njihov deo posla, sve analize koje će pokazati ekonomsku, finansijsku, ali i procenu uticaja na životnu sredinu, da li treba graditi auto-put, brzu cestu sa četiri trake ili poluauto-put. Pomno pratimo šta rade konsultanti koje je angažovala, ali i finansira Evropska banka. Merimo svaki korak i videćemo koji će biti konačan ishod - kazao je Andrija Lompar, ministar saobraćaja i pomorstva.


cg-andrija_620x0.jpg



Napomenuo je da su u Vladi, s obzirom na specifičnu ekonomsku situaciju, vrlo oprezni.

- Pažljivo se razmatraju sve mogućnosti zbog fiskalnog kapaciteta Crne Gore. Razmatra se istovremeno postoji li koja druga varijanta, a sve sa namerom da se ne ugroze javne finansije ili ode u neko novo zaduživanje - rekao je Lompar.

Obnavlja se crnogorska flota, a u julu bi trebao da stigne još jedan brod "21. maj".
- Očekivali smo da se to desi i ranije, ali zbog problema u brodogradilišnoj kompaniji koja gradi brod za našu flotu, malo je prolongiran rok. Sada je već izvesno da ćemo ga preuzeti u julu - najavio je ministar Lompar.

Lompar je prokomentarisao i aktuelna dešavanja sa našim pomorcima koji zbog neizmirenih zarada štrajkuju i čekaju po svetskim lukama.

- Situacija sa tim ljudima rešavala se na inicijativu ministarstava spoljnih poslova i saobraćaja. Problem je što ta oblast nije detaljno uređena u domaćem zakonodavstvu, a pokazalo se da i ne može biti regulisana zakonom o sigurnosti. Treba nam set zakonskih rešenja kako bismo rešili pitanje njihovog zapošljavanja. Zasad ne možemo učiniti ništa više, jer oni rade za strane kompanije, po njihovim standardima - objasnio je Lompar.

Ipak, očekuje da će s obzirom na obnavljanje domaće flote, ali i nakon usvajanja sistemskih zakona, pomorci ploviti širom sveta pod crnogorskom zastavom i na taj način imati veću sigurnost.



 
Natrag
Top