Ana Ivanović je zbunjena i uspaničena!
Ana Ivanović je zbunjena i uspaničena!
14. avgust 2009.
Jedan od najboljih srpskih teniskih stručnjaka Radmilo Armenulić kaže da mu Ana Ivanović deluje „zbunjeno i uspaničeno na terenu" i boji se da se njeno stanje neće uskoro popraviti. Ipak, iako je Ana još jednom razočarala porazom od Melinde Cink u Sinsinatiju, Armenulić joj preporučuje da ne diže ruke od tenisa i da obavezno promeni trenera. Armenulić je napomenuo i da mu nije jasno zašto je trenutno 11. reket sveta promenila način serviranja, kada je u tom segmentu doskora bila jedna od najboljih na WTA turu.
- Ana će morati da nađe pravog trenera, ozbiljnog stručnjaka koji bi se pozabavio njenim udarcima, pre svega servisom. Takođe joj je taktika loša pošto često izlazi na mrežu, a da pre toga ne izgradi poen. Prilično nerezonski... Ona sada nema ličnog trenera, već o njenoj formi brine „Adidasov" stručnjak Sven Greneveld. Naravno, to nije dobro, pošto on nije stalno uz nju - rekao je Armenulić za dnevni list Press.
Trenutno, posle tri godine, sa Ivanovićevom putuje samo njena majka Dragana.
- Koliko ja znam, njena majka Dragana se izuzetno korektno ponaša i ne meša se u posao trenera, već joj služi najviše kao moralna podrška. Uopšte, njeni roditelji su ljudi na mestu i čini se da postoji problem sa izborom stručnog štaba. Ja kada kritikujem, umem da naljutim njene roditelje, ali verujte, ja navijam za Anu i želim joj sve najbolje - objašnjava bivši Dejvis kup trener Jugoslavije.
Ono što u Aninoj igri posebno bode oči u poslednje vreme je njen servis. Od doskorašnje razbijačice postala je sprdnja. Očigledno isfrustrirana, čak je promenila servis, tako da sada ima daleko kraći zamah desnom rukom.
- Nije mi jasno zašto su se odlučili na promenu načina serviranja jer je zbog toga potpuno izgubila koordinaciju pokreta. Ona je pre samo godinu dana bila jedna od najboljih serverki na svetu, a sada, ma, vidite i sami... - rekao je srpski stručnjak.
Upitan da on sam, kao veliki stručnjak, navede imena trenera koji bi „legli" Ani Ivanović, Radmilo Armenulić je naveo bivše saradnike Štefi Graf i Žistin Enan.
- Preporučio bih joj dva stručnjaka. Na prvom mestu to je Hajnc Gintard, koji bi, po mom mišljenju, bio idealan za nju. Švajcarski stručnjak je od 1991. do penzije vodio Štefi Graf. Na drugom mestu je Karlos Rodrigez, koji je bio trener Žistin Enan - rekao je Armenulić.
Ana u ovoj sezoni nije osvojila nijednu titulu, niti je ostvarila pobedu nad jednom od deset najbolje plasiranih igračica.
- Čini se da Ana još od OI ne može da nađe formu. Ona se trudi, trenira, ali zasad neuspešno. Bojim se da da će se ovaj trend u njenoj igri nastaviti do kraja godine. Ana mora da promeni pristup igri. Trebalo bi da gradi igru, a ne da sve pokušava da reši jednim udarcem. Ona mi deluje kao da je zbunjena, da ne kažem u panici. Naravno, ne bi smela da odustaje jer ona ima mnogo kvaliteta koji su je doveli do prvog mesta. Ona se već duže vreme muči, a ja dobro znam kako to teško pada igračima. Servis joj je katastrofalan, kao i forma, i to je obeshrabruje - jasan je Armenulić.
Ana Ivanović je u drugom kolu turnira u Sinsinatiju prikazala jednu od najlošijih igara u ovoj sezoni. Ona je, iako je imala prednost brejka u oba seta, izgubila od 59. igračice sveta Melinde Cink sa 2:0, po setovima 7:6 (6), 7:5.
Međutim, susret između Ane Ivanović i Melinde Cink nije obeležila samo očajna igra naše teniserke, već i katastrofalno suđenje glavnog arbitra Eve Azdreki. Grkinja je u jednom momentu čak dovela Ivanovićevu i na ivicu suza pošto je, nakon očiglednog auta njene protivnice, koji nije sankcionisan. Ana je uz podršku velikog dela publike pokušala da utiče na sudiju. Azdreki se nije dala, a Srpkinja je u neverici i sa suznim očima nastavila meč.