Šta je novo?

Amerikanci poklonili školi mašinu da bi slepi Vračarac mogao da prati nastavu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Amerikanci poklonili školi mašinu da bi slepi Vračarac mogao da prati nastavu

Izvor: Blic A. Vušović | 25. 04. 2011. - 18:16h
cat_icn_more.png
23:21h


Američka organizacija „Church world service“ poklonila je Osnovnoj školi „Branko Pešić“ iz Zemuna mašinu za slepe koja omogućava pisanje, a uz koju će učenik Sebastijan Asimovski (20), koji ne vidi još od svoje devete godine, moći bez problema da prati nastavu i stekne diplomu iz osnovnog obrazovanja.

136793_bgmasina_gf.jpg

Sebastijan više ne mora da donosi svoju mašinu u školu


Sebastijan je izgubio vid u devetoj godini zbog glaukoma.
- Dva puta je kretao u školu, drugi put sa 17 godina, ali nije naišao na razumevanje za svoje potrebe. U ovoj školi sve dobro funkcioniše i lepo je prihvaćen. Gleda pozitivno na sve oko sebe i cilj mu je makar srednju školu da završi – priča Sebastijanova majka Jasmina.

Ovaj učenik vredno uči, a osim toga svira gitaru, peva i radi kao PR menadžer u jednoj nevladinoj organizaciji.

- Srećan sam što sam u februaru ove godine ponovo krenuo u prvi razred. Časove smo do sada držali i uz pomoć mobilnog telefona. Kad dođem kući, na svojoj mašini za pisanje uradim domaće zadatke i pročitam sve što treba za sutradan. Školska mašina će mi mnogo pomoći jer ne moram više da nosim svoju u školu, nije lako svakog dana dolaziti sa Vračara, gde stanujemo, u Zemun – iskren je Sebastijan.

Inače, ova mašina za pisanje izgleda kao pisaća mašina sa nekoliko tipki u koje su urezani oblici slova.

On pohađa nastavu po individualnom obrazovnom programu za prvi i drugi razred, a za mesec dana trebalo bi da bude uključen u odeljenje i da sa drugim đacima nastavi da prati nastavne jedinice. Njegov učitelj Darko Stanojković kaže da se nada da će ovaj vredni učenik završiti 4. razred do kraja godine jer vredno savladava zadato gradivo i pre roka.

Direktorka Jovanka Stojić objašnjava da je Sebastijanov slučaj izazov za ceo kolektiv škole.

- Ovo je za nas prvi put da se susrećemo sa slepim učenikom. Pošto smo inkluzivna škola, pokušali smo da mu pomognemo, a i on je pomogao nama – priča direktorka.

Vitalij Vorona, regionalni koordinator organizacije „Church world service“, ističe da je ponosan što je na ovaj način mogao da pomogne Sebastijanu, ali i drugim učenicima sa sličnim problemom koji budu upisivali ovu školu.

- Mašina je ovom hrabrom momku bila neophodna, a koštala je 500 dolara. Imali smo priliku da finansiramo njenu nabavku i drago mi je što će to pomoći ljudima poput ovog upornog čoveka da se obrazuju na pravi način – naglasio je Vorona.
 
Top