Američki snovi

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Američki snovi

Reflektori u gradu automobila ponovo su osvetlili put novim modelima koji će uskoro vladati auto svetom. Predstavljamo najveće premijere Salona u Detroitu.

Thumb_17audoEtron.jpg




Salon automobila u Detroitu, koji je juče zatvorio vrata, dokaz je da za kreativnost nema krize. Pod sjajem reflektora “Kobo arene” svetski proizvođači automobila otkrili su svoje novitete i najavili bespoštednu borbu za svakog kupca.

Ipak, neprijatna vest stigla je nekoliko dana uoči otvaranja - objavljeno je da su titulu najvećeg automobilskog tržišta Sjedinjene Države prepustile Kini! Dok je 10,4 miliona Amerikanaca tokom 2009. godine upisalo svoje ime u saobraćajne dozvole, to je u istom periodu uradilo čak 13,6 miliona Kineza!

Za razliku od prethodnog salona, vratili su se “Porše”, “Ferari” i “Nisan”, a primat je zadržao domaći “Dženeral motors”, koji je oduševio modelom “kadilak CTS-V kupe”. Karoserija s oštricama poput mačeva donela je sjajnu pojavu, ali je pod haubom smeštena “bomba” - 6,2 litarski V8, koji oslobađa čak 556 KS. S fantastičnim ubrzanjem do stotke od 3,9 sekundi, on može da pokaže svoja leđa u obliku repnih peraja mnogim “ferarijima”. Takođe, postao je prva serijska limuzina koja je čuvenu stazu “Nirburgring nordšlajfe” prevalila za manje od osam minuta! Prodaja u Americi počinje na leto.

Novitet za prekookeansko tržište je ipak “ševrolet aveo RS koncept”, s obzirom na to da su tamošnji vlasnici navikli na king sajz automobile. Ipak, kriza je, a gorivo je sve skuplje, pa novi model ima preduslove da osvoji tržište, ali se još čeka odluka o serijskoj proizvodnji.

Veliku pažnju privukao je i koncept “GMC granit”. Ukrašen je LED svetlima, instrument tabla inspirisana je pilotskim motivima, dok je naglasak na funkcionalnosti. Pod haubom je štedljivi 1,4 turbo-benzinac sa 138 KS.
Nema sumnje da je najveća premijera “ford fokus” treće generacije. Prvi utisak je taj da je novi model izgubio originalnost i atraktivnost čuvenog hečbeka s kraja 1990-ih i sada više liči na “seat alteu” ili novu “astru”. Prodaje počinje krajem godine.


“Audi” je dovezao varijaciju koncepta “e-tron”, ali su se salonom ubrzo raširile glasine da se iz Ingolštata može očekivati “bebi R8”, odnosno model R4. Podsetimo “e-tron” pokreće elektromotor od 150 kilovata (204 KS) koji do 100 km/h stiže za 5,9 sekundi.

“Zelenim” stazama nastavlja i BMNJ, naravno s jasnom filozofijom da vozač ne sme da izgubi strast prema brzini. Koncept “aktiv” ima 124 kNJ i do stotke ubrzava za devet sekundi. Na struju može da pređe 100 milja (160 km), a baterije puni do “vrha” za pet sati.

“Mini bičkomber” ima za cilj osvajanje američke obale i gađa klijentelu koja se identifikuje s Nikom Sloterom. Imenom jasno naglašava da je auto za plažu i zapravo najavljuje model “mini krosover”, čija će verzija za tržište biti predstavljena u Ženevi u martu.

“Tojota” je odredila 2015. godinu za predstavljanje novog revolucionarnog talasa automobila na struju. Model FT-CH se dizajnom vraća u 1980-te, ali Japanci obećavaju svemirsku tehnologiju i verzije hibrid, plag in, kao i pogon na hidrogenske ćelije.

U Ameriku stiže i najjeftiniji automobil sveta “tata nano”, koji je konačno prošao kreš-testove. Vlasnik indijske kompanije Ratan Tata rešio je da konačno kapitalizuje medijsku pompu koju je dobio kao proizvođač automobila koji košta nestvarnih 1.750 evra. Prodaja u SAD počinje 2011. godine.

Za kraj, najimpresivnije. “Mercedes” je servirao izranjajuću skulpturu. Iako su direktori uspeli da sačuvaju tajnu, šuška se da je reč o najavi novog modela raskošne kočije CLS.


Izvor: Auto stil
 
Natrag
Top