Americke akite

Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
65
AMERICAN AKITA

ZEMLJA POREKLA : Japan.

ZEMLJA RAZVOJA : SAD.

DATUM PUBLIKACIJE ORIGINALNOG VAZECEG STANDARDA : 06.07.2005.

UPOTREBA : Pas za pratnju

F.C.I. KLASIFIKACIJA : Grupa 5. Spic tip i primitivni tip pasa.
Sekcija 5. Azijski spicevi i srodne rase.
Bez obaveze polaganja radnog ispita.

ISTORIJAT : U početku je istorija Americkih Akita slična istoriji japanskih Akita. Od 1603. u oblasti Akita, Akita Matagis (psi srednje veličine za lov na medvede) korišceni su za borbe pasa. Od 1868, Akita Matagis je ukrštan sa Tosa inu i mastifima. Usled toga, veličina akita se povećala ali karakteristike zajednicke za špiceve su nestale. Godine 1908. borbe pasa su zabranjene, ali akite su bez obzira na to sačuvane i poboljšane kao velika japanska rasa. Kao rezultat toga devet najboljih primeraka akita je 1931. godine proglašeno "nacionalnim spomenicima".

Tokom II Svetskog rata (1939-1945) bilo je uobičajeno da se psi koriste za pravljenje vojne odeće. Policija je naredila da se uhvate i konfiskuju svi psi osim nemačkih ovčara koji su korišćeni u vojne svrhe. Neki ljubitelji su pokušali da zaobiđu ovu naredbu tako što su ukrštali svoje pse sa nemačkim ovčarima. Po završetku II Svetskog rata broj akita se drastično smanjio i postojala su tri različita tipa: 1) Matagi akite 2) Akite za borbu i 3) Akite ovčari. To je stvorilo veoma konfuznu situaciju kod ove rase. Tokom procesa obnove čiste rase posle rata Kongo-go iz Dewa loze uživao je prolaznu ali ogromnu popularnost. Mnoge akite iz Dewa loze, koja je pokazivala karakteristike uticaja mastifa i nemačkih ovčara, vojnici su doneli nazad u Sjedinjene države. Akite iz Dewa loze, inteligentne i sposobne da se prilagode na životnu sredinu, fascinirale su odgajivače u SAD i ova loza je razvijana, broj odgajivača je rastao kao i popularnost ovih pasa.

Američki akita klub je osnovan 1956. godine a Američki kinološki klub (AKC) prihvatio je ovu rasu (upis u registar i redovan izložbeni status) u oktobru 1972. Međutim, u to vreme AKC i JKC (Japanski kinološki klub) nisu imali recipročne sporazume o međusobnom priznavanju pedigrea pa stoga su vrata bila zatvorena za uvođenje novih krvnih linija iz Japana. Usled toga, akite u SAD postale su značajno različite od onih u Japanu, zemlji njihovog porekla. Oni su se razvili kao tip jedinstven u SAD a karakteristike i tip ostali su nepromenjeni od 1955. To je u oštroj suprotnosti sa akitama u Japanu koje su ukrštane sa Matagi akitama radi obnove prvobitne čiste rase.

OPSTI IZGLED : Veliki pas, snažne građe, skladan, sa velikom mišićnom masom i teškim kostima. Široka glava formira trougao sa tupim uglovima, sa dugačkom njuškom i relativno malim očima i uspravnim ušima nagnutim napred tako da se nalaze skoro u istoj ravni sa zadnjim delom vrata predstavljaju karakteristike rase.

PROPORCIJE :
• Odnos između visine na nivou grebena i dužine tela je 9 prema 10 kod mužjaka i 9 prema 11 kod ženki.
• Dubina grudnog koša iznosi polovinu visine psa na nivou grebena.
• Razdaljina od vrha nosa do stopa odgovara razdaljini od stopa do potiljka u odnosu 2 prema 3.

KARAKTER I NARAV : Prijateljski nastrojen, okretan, lako se obučava, poslušan, ponosan i hrabar.

GLAVA : Masivna ali u skladu sa telom, pri mirovanju nema nabora. Glava formira tupougli trougao kada se posmatra odozgo.

PREDEO LOBANJE :

LOBANJA : Ravna i široka između ušiju. Plitka brazda se proteže na dobar deo čela.

STOP : Dobro definisan ali nije suviše nagao.

OBLAST LICA :

NOSNA PECURKA : Široka i crna. Blagi i difuzni nedostatak pigmenta na nosnoj pečurci je prihvatljiv samo kod belih pasa ali crna boja je uvek poželjnija.

NJUSKA : Široka, duboka i puna.

USNE : Crne. Ne vise; jezik je ružičast.

VILICE/ZUBI : Vilice nisu zaobljene već tupe, jake i moćne. Zubi su jaki, pravilno raspoređeni i zbijeni. Makazast ugriz je poželjniji ali je klještast ugriz prihvatljiv.

OCI : Tamno smeđe, relativno male, nisu istaknute, skoro trouglastog oblika. Ivica oka crna i zategnuta.

UŠI : Snažno uspravljene i male u odnosu na ostali deo glave. Ukoliko se uho položi napred radi merenja dužine, njegov vrh će dodirnuti gornju ivicu oka. Uši su trouglaste, blago zaobljene na vrhu, široke u osnovi i nisu suviše nisko postavljene. Ukoliko se gledaju sa strane, uši su nagnute pod uglom napred, iznad očiju, sledeći liniju vrata.


VRAT : Debeo i mišićav sa minimalnim podvaljkom, srazmemo kratak, postepeno se širi ka ramenima. Izražen vratni greben se skladno uklapa u bazu lobanje.

TELO : Veće dužine od širine. Koža nije suviše tanka, ni suviše zategnuta ili opuštena.

LEDJA : Ravna.

SLABINE : Čvrsto mišićave.

GRUDNI KOŠ : Širok i dubok. Rebra treba da budu dobro raširena, grudi dobro razvijene.

DONJI DEO I STOMAK : Umereno prikupljen.

REP : Veliki i kosmat, postavljen visoko, nošen preko leđa ili uz . Tri četvrtine savijen, potpuno savijen ili dvostruko savijen, uvek lezi na ledjima ili ispod nivoa leđa. Ukoliko je rep tri četvrtine savijen, njegov vrh visi nisko niz . Koren repa je širok i snažan. Terminalna kost repa doseže do skočnog zgloba kada rep slobodno visi ili kada se povuče na dole. Dlaka je oštra, ravna i gusta, nema izgled perjanice.

UDOVI:

PREDNJE NOGE : Prednje noge su krupnih kostiju i ravne posmatrano sa prednje strane.

RAMENA : Jaka i moćna umereno nagnuta.

DOŠAPLJE : Blago nagnuto napred pod uglom od oko 15 stepeni u odnosu na vertikalu.

ZADNJE NOGE : Snažne i mišićave, široke i krupnih kostiju u skladu sa prednjim nogama. Kandža na zadnjoj nozi se obično uklanja.

BEDRA : Snažna, dobro razvijena, paralelna kada se posmatraju odpozadi.

KOLENI ZGLOBOVI : Umereno savijeni.

SKOCNI ZGLOBOVI : Dobro spušteni, nisu okrenuti ni unutra ni spolja.

ŠAPE : Ravne, mačkaste šape, dobro zaštićene debelim jastučićima.

HOD / KRETANJE : Moćan, korak umereno dug i brz. Zadnje noge se pokreću u liniji sa prednjim. Leđa ostaju jaka, čvrsta i ravna.

KRZNO:

KRZNO : Dvostruko. Podlaka debela, meka, gusta i kraća od dlake. Spoljašnja dlaka ravna, oštra/kruta i donekle odstoji od tela. Dlaka na glavi, potkolenicama i ušima kratka. Dužina dlake na grebenu i sapima dugačka približno 5 cm, što je nešto duže od dlake na ostatku tela, osim repa gde je dlaka najduža i najbujnija.

BOJA : Sve boje poput crvene, žućkasto-smeđe, bele itd. Ili čak mrljasto ili prugasto. Boje su sjajne i jasne. Beli psi (jednobojni) nemaju masku. Mrljasti psi su u osnovi bele boje sa velikim, podjednako raspoređenim mrljama koje pokrivaju glavu i više od jedne trećine tela. Podlaka može biti različite boje od spoljašnje dlake.

VELICINA :
Visina na nivou grebena: Za mužjake: 66-71 cm (26 - 28 inča);
Za ženke: 61 - 66 cm (24 - 26 inča).

MANE : Sva odstupanja od gore navedenih osobina treba smatrati manama a ozbiljnost sa kojom treba posmatrati svaku od tih mana treba da bude srazmerna sa njenim stepenom.

• Feminizirani mužjaci, muškobanjaste ženke
• Uzana ili vretenasta glava
• Bilo koji zub koji nedostaje (izuzev 2 od PM1 i-ili M3).
• Plavi jezik ili jezik sa crnim tačkama.
• Svetle oči.
• Kratak rep.
• Izbačeni ili uvučeni laktovi.
• Svaka naznaka prisustva grive ili perjanice.
• Stidljivost ili zloba.

OZBILJNE MANE :
• Mala mišićna masa.
• Lake kosti.

DISKVALIFIKACIONE MANE :
• Preagresivni ili previše stidljivi.
• Nos potpuno bez pigmenta. Nos sa depigmentiranim površinama (nos poput leptira)
• Spuštene, viseće ili savijene uši.
• Nepravilan zagrizaj (predgriz ili podgriz).
• Srpast ili neuvijen rep.
• Mužjaci niži od 63,5 cm (25 inča), ženke ispod 58,5 cm (23 inča).

Svaki pas koji jasno prikazuje fizičke ili anomalije u ponašanju će biti diskvalifikovan.
 
Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
65
sr=1
 
Član
Učlanjen(a)
29.05.2010
Poruka
466
Awww...:dog:

Prelijepi su,a obavezno pogledajte film`Hachiko` (glumi Ricard Gir)-istinita prica o akiti Hachiku,koja je umrla od tuge za svojim vlasnikom sorry

U tom japanskom gradu postoji statua psa Hachika-

hachiko200505-41.jpg


U Japanu se umjesto cvijeca,salju male figurice akite nekome kada je bolestan ili kao cestitka jer smatraju da ovaj pas donosi blagostanje :yea:
 
Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
65
znam , gledala sam....plakala sam...:O imam ja jednu zenku, ima 8 stenadi na prodaju...ako je neko zainteresovan nek mi se javi na privatnu poruku...ma divne kuce, nema sta! ;)
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top