Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Američka torta



Upustvo za pripremu:

Sastojci:

testo: 4 jajeta
- 2 kašike džema (kajsije)
- 6 kašika brašna
- kesica praška za pecivo
- pola mase za glazuru

Glazura:

2dcl mleka - 150g maslaca - 0,5 kg šećera - 150g čokolade - 3 kašike kakaoa
Skuvajte na pari dok ne zgusne mleko, maslac, šećer, čokoladu i kakao. Odvojte pola mase za testo i pola za glazuru.
Ulupajte sneg od 4 belanaca. Posebno umutite 4 žumanca, džem, brašno, prašak za pecivo i polako umešaje sneg. Sve dobro izmešajte sa pola mase za glazuru. Pecite u ugrejanoj pećnici na 220 oC. Na toplo testo namažite ostatak glazure.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Američka torta

19-VELIKA-americka-Torta-sa_620x0.jpg

Za 4 osobe
- za koru: 250 g brašna, 200 g šećera, pola kašičice sode bikarbone, kesica praška za pecivo, prstohvat soli, jaje, 30 g neutralne pavlake, 1 dl mleka, kašičica ekstrakta vanile, 125 g maslaca, 2 kašike kakao praha, 1,7 dl koka-kole i 50 g oraha.
Za glazuru:
200 g šećera u prahu, 30 g maslaca, 0,5 dl koka-kole i kašika kakao praha.
Za dekoraciju:
šaka oraha i malo meda.

U većoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte so, šećer i sodu bikarbonu. Posebno pomešajte maslac, koka- kolu, kakao u prahu i kuvajte do vrenja, uz stalno mešanje da se ne prave grudvice. Sklonite s ringle, mešajte da se smesa malo ohladi i malo-pomalo sipajte u mešavinu od brašna, snažno mešajući da dobijete homogenu smesu. Dodajte jaje i mešavinu neutralne pavlake, mleka i ekstrakta od vanile.
Dobijenu masu sipajte u podmazan i brašnom posut okrugli kalup za torte, prekrijte kolačarskim papirom i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pred kraj pečenja torte pomešajte maslac i koka-kolu i kuvajte do vrenja.

Kada proključa dodajte kakao i prstohvat soli, snažno promešajte, sklonite s ringle i postepeno dodajte šećer u prahu, ne prestajući da mešate dok ne dobijete sjajnu, glatku masu. Kada se glazura malo ohladi sipajte je preko pečenog kolača, pravilno razmažite preko cele površine i stranica i ostavite da odstoji u frižideru.
Pred serviranje ukrasite polutkama oraha umočenim u med.
 
Natrag
Top