Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ambasadori

Ambasadori.jpg

Grupu je 1968. godine osnovao gitarist Slobodan Vujović, nakon raspada sarajevskih Kodeksa, od čijih članova će s jedne strane u buducnosti nastati Bijelo dugme, a na drugoj Ambasadori.
Kroz ovaj sarajevski pop sastav prošao je niz muzičara, kao što su Perica Stojanović, Miroslav Šaranović, Sead Avdić (bubnjari) Ivica Vinković i Enes Bajramović (basisti), Vlado Pravdić (klavijature), Andrej Stefanović (sax), Krešimir Vlašić (truba), te vokalnih solista – Zdravko Čolić, Hajrudin Varešanović, Jasna Gospić i Ismeta Dervoz (Krvavac), koja je bila zaštitni znak grupe u njihovoj najplodnijoj fazi od 1972. do 1976.

Na tadašnjoj pop sceni izdvojili su se zbog naglašene instrumentalne postave s puhačima, što im je omogućavalo raskošna i zanimljiva aranžerska ostvarenja.

U početku su Ambasadori svirali muziku zasnovanu na svjetskim hitovima, no nakon prvih nastupa na domaćim festivalima zabavne muzike, počinje i njihova autorska afirmacija. Zanimljivo je da su svi pjevači Ambasadora počinjali u ovoj grupi kao potpuno anonimni solisti, a onda su napuštanjem sastava postizali izuzetne solističke karijere. Prvi je bio Zdravko Čolić. Poslije nekoliko mjeseci pjevanja s Ambasadorima 1969. godine, odmah ga je zapazio Kornelije Kovač i pozvao u svoju Korni grupu da zamijenu Dadu Topića, da bi nakon 1972. Čolic imao svoju zvjezdanu putanju.

Godine 1976. Ambasadori su predstavljali Jugoslaviju na Eurosongu s pjesmom “Ne mogu skriti svoju bol”.

Ubrzo nakon toga i pjevačica Ismeta Dervoz započinje solističku pjevačku karijeru, a na njeno mjesto dolazi Jasna Gospić i s njom grupa ostvaruje svoj sljedeći mega hit “Dođi u pet do pet”. Međutim, ni Jasna Gospić nije dugo ostala članica sastava, a s Ambasadorima je počeo pjevati mladi i do tada nepoznati Hajrudin Varešanović (pjevao u grupi Zov).

Godine 1980. Ambasadori su objavili prvi studijski album – pokazat će se da je imao ‘proročanski’ naziv – “Dao sam ti sve što se moglo dati”, no nakon toga njihov pjevač Hari Varešanović odlazi u vojsku, a Ambasadori se gase.

Godinu dana kasnije nekadašnja pjevačica grupe Ismeta Dervoz snimila je solistički album “Ismeta” (Diskoton, 1981.), s pjesmama Kemala Montena, Slobodana Vujovića, Rajka Dujmica, Enesa Bajramovića i drugih.

Osnivač i voda sastava Slobodan Vujović – Vuja novu je profesionalnu karijeru, uporedo s muzičkom, započeo kao glavni urednik u sarajevskoj diskografskoj kući “Diskoton”, ubrzo po njenom osnivanju 1974. godine i umjetnički vodio ovu kuću sve do početka rata u BiH 1992. godine, kada je “Diskoton” potpuno razoren i opljačkan.

Diskografija

Singlovi

“Poslednja serenada” / “Idila jednog macka” / “Hej vi” (Jugoton)
“Srce te zeli” / “Kao rijeka” (Radio Krusevac)
“Placem za tvojim usnama” / “Zapjevaj” (Beograd Disk)
“Zemljo moja” / “Budi s njom” (Diskoton)
“Nocas mi se pjesma pise” / “Ne mogu skriti svoju bol” (Diskoton)
“Usne imam da ga ljubim” / “Prazan je moj dom” (Diskoton)
“Dodji u pet do pet” / “Jer zelim sada sve da znam” (Diskoton)
“Odrpance” / “Voljela bih” (Diskoton)


Album

“Dao sam ti sto se moglo dati” (Diskoton 1980.)

Izvor: Yugomania







 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
07.01.2012
Poruka
1
Moje Ime je Srdjan -Srle Stefanovic...Ja živim u Kanadi od 1976te.
Želim da unesem nekoliko "ISPRAVKI" što se tice pocetka i osnivanja grupe "AMBASADORI". Vidim ovde da se Slobodan Vujovic ( Vuja ) imenije kao "OSNIVAC" grupe , što je apsolutno netacno. Robert Ivanovic i ja Srdan Stefanovic, tadašnji clanovi vojnog orkestra u Sarajevu, smo osnovali "Ambasadore". Robertova ideja je bila da se grupa nazove "Ambasadori". "Gospodin" Slobodan Vujovic, nema nikakve veze sa tim. On je tada svirao gitatru u Sarajevskom Domu Milicije. Jedne veceri posle naše probe u Sarajevskom Domu Armije, Robert i ja smo se obreli u domu Milicije za pice i pozvali Vuju da svira u "ambasadorima" ( 1967 ). Mi smo kroz naše vojno preduzece za prodaju uniformi ( nama oficirima) narucili plišane uniforme ( crvene boje ). 1978 otvorio se "Dom Mladih" i "ambasadori " su bili pozvani da budu jedan od grupa koje su nastupale u "Domu Mladih".Robert ( pretpostavljam i Vuja...ja nisam bio prisutan ) su culi za Zdravka Colica i otišli u gimnaziju gde je on bio ucenik, i pozvali ga da dode na našu probu u Dom JNA.
Normalno, mi smo se oduševili njegovim rasponom glasa i lakocom kako je pevao, intonacijom itd. Našli smo menadžera "Cicak" i imali smo nastupe po raznim mestima ukljucujuci "Dom Mladih" ) Ja sam svirao trombon,Robert na orguljama,bubnjar i saksofonista takode iz vojnog orkestra, Vuja Gitara i bas gitara...nemogu da se setim imena..samo se secam kada je jednom pevao "Ave Maria"....fantasticno...). Ja i Robert smo se 1970te upisali na "Muzicku Akademiju" U Sarajevu ( Zajedno sa Rankom Rihtmanom iz "Indexa") pa tako nismo mogli da posvetimo potrebno vreme probama i nastupima. E..TADA JE Gospodin Slobodan Vujovic preuzeo vodstvo "Ambasadora"...On ih NIJE OSNOVAO!!!!!!!!Zašto uzima kredit za nešto u cemu nije imao udela????????
Svaka cast na svim uspesima "Ambasadora" ja sam uvek bio ponosan na sve njihove ploce i uspehe, jednostavno nisam mogao da "progutam" to da je Vuja "osnovao "Ambasadore". Svi muzicari sveta znaju da su pocetci najteži za svaku muzicku grupu...od odabirannja muzicara, pevaca kupovine opreme ( naše prvo ozvucenje smo kupili u hotel "Evropi" od gostujuce Bugarske grupe koja je svirala u "Evropi" i to je bilo rucno izradeno ( home-made...izvinjavam se , zaboravio sam dosta naših reci). 1980 ( ili 1981) Cola je gostovao u Torontu..i posle koncerta sam ga doveo kuci..imam i slike koje cu staviti ovde kao i slike u "Ambasadorskim" crvenim uniformama. Eto ...jednostavno sam morao da ispravim neke "PROPUSTE"..Robert Ivanovic živi sad u Norveckoj, posle duuuugog istraživanja uspeo sam da ga pronadem preko mog sina Srdana-Srleta Stefanovica ( isto ime kao i moje- vokalista u Kanadskoj grupi "Srcani udar"). Ovo isto cu postavim na Web stranu Colinih "obožavatelja" , jer i tamo je sve pogrešno. Sa poštovanjem....Srdan 'Srle Stefanovic
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hvala Vam što ste se javili.
Naravno, ja na ovo nisam uticala, kao što vidite, to je biografija objavljena na sajtu Yugomania, sa koga sam je preuzela.
Ali drago mi je da ste nam ispričali kako je stvarno bilo, jer "Ambasadori" su jedan od bendova koji su obeležili moje najranije detinjstvo.
Svako dobro i hvala još jednom. :)
 
Član
Učlanjen(a)
06.04.2013
Poruka
1
I ja bih volela da vidim sve slike,jer je moj otac svirao bas gitaru u grupi Ambasadori...veliki pozdrav...:) :)
 
Natrag
Top