Šta je novo?

Ambasada Portugala poklonila vojni džip Muzeju automobila

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.557
11. 06. 2010
PRESS


Ambasada Portugala poklonila vojni džip Muzeju automobila


Kolekcija beogradskog Muzeja automobila bogatija je za još jedan vredan primerak. Ambasada Portugala u Srbiji dodala je muzejskoj zbirci vozila džip „terenac" proizveden u toj zemlji, koga će ljubitelji četvorotočkaša od danas moći da vide u ovom prostoru

1524.jpg

SIMBOL MIRA... Uprava Muzeja ceni gest Portugalaca

Reč je o modelu „alter 2,5 dizel" firme „UMM", sa 76 konjskih snaga, četvorocilindričnim motorom i petostepenim menjačem. Zanimljivo je da je ovaj džip, iako star, bio korišćen do pre nekoliko godina, i to u vojne svrhe.
- Nama je čast što poklanjamo ovaj automobil beogradskom muzeju, pošto je on i simbolično vezan za ovo područje. Oko 8.000 portugalskih vojnika je u poslednjih 20 godina bilo raspoređeno u mirovnim misijama na Balkanu, u Bosni i na Kosovu. Oni su koristili ovakve džipove, a služili su isključivo u sredinama sa srpskim stanovništvom. Sa vašim ljudima su razvili odlične odnose, i od tada Srbija i Portugal počinju bliže da se povezuju - objasnio je portugalski ambasador Luis de Almeida Sampajo, istakavši da poklonjeni džip predstavlja simbol mira.
Direktor Muzeja automobila i vlasnik zbirke Bratislav Petković kaže da je ovaj poklon dobio sasvim slučajno.
- Gospodin ambasador je došao u posetu muzeju kao običan građanin, svidelo mu se ovo što je video, pa je izrazio želju da on i njegova zemlja na neki način daju svoj doprinos kolekciji. Taj njihov gest zaista cenimo - rekao je Petković.

(D. M.)

 
Top