„Alo!“ naterao Karađorđeviće da plate dug za vodu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.545
„Alo!“ naterao Karađorđeviće da plate dug za vodu
alo.rs| 15.06.2014 - 12:45:00h |


Kraljevski par od februara do maja za vodu dugovao više od 36.000 dinara. Račun izmirili tek 21. maja, neposredno pre nego što su nam preko poverenika dostavljeni podaci o dugovanjima

1246673-karadjordjevici.jpg


Katarina i Aleksandar Karađorđević | Foto: Dejan Živančević


Porodica Karađorđević pokušala je da izbegne još jednu javnu bruku zbog neplaćenih komunalija i dug za utrošenu vodu je platila tek pošto je „Alo!“ tražio uvid u dugovanja kompleksa Kraljevski dvor, čiji je vlasnik država Srbija. Karađorđevićima je svesrdnu pomoć u zataškavanju informacija od javnog značaja pružilo Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“ (BVK), koje je u februaru odbilo da našoj redakciji da podatke o dugovanjima ovog državnog objekta na Dedinju.
- Nismo u mogućnosti da vam damo odgovore na pitanja koja se odnose na naša potraživanja prema državnom objektu Kraljevski dvor, jer pomenuti objekat pripada Republici Srbiji, tj. kompleksu Garde. Zbog poverljivosti informacija i zaštite podataka ličnosti ne možemo vam dostaviti tražene informacije - navodi se u dopisu Službe za marketing i informisanje JKP BVK.
Zanimljivo je da smo u isto vreme identičan zahtev uputili i EPS-u i od tog preduzeća uredno dobili podatak da je dug za utrošenu struju Kraljevskog kompleksa tada iznosio neverovatnih 6,1 milion dinara!
„Alo!“ je potom pokrenuo žalbeni postupak pred poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Međutim, „Vodovod“ se oglušio i o poverenika, koji mu je naložio da nam dostavi tražene informacije, pa je poverenik i sam morao da uputi žalbu pomenutom javnom preduzeću. I tek kada mu je pretila tužba pred Upravnim sudom, „Beogradski vodovod i kanalizacija“, četiri meseca posle zahteva, redakciji našeg lista šalje svoj odgovor, koji praktično potvrđuje da Karađorđevići imaju zaštitu države.
Listing vodovodnih priključaka Kraljevskog kompleksa otkriva da su Karađorđevići 21. maja, neposredno pred dostavljanje ovih podataka, uplatili 36.034 dinara, tačno onoliko koliko im je potraživao „Beogradski vodovod i kanalizacija“ u februaru, kada smo tražili ove informacije.
- Prema evidenciji potrošača koja se vodi u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ dugovanje potrošača „Fond Kraljevski dvor“ u Beogradu na dan 24.02.2014. iznosilo je 36.024 dinara i ovaj iznos je u potpunosti izmiren... Poslednja uplata ovog korisnika je proknjižena dana 21.05.2014. u iznosu od 36.024 dinara - navodi se u odgovoru „Vodovoda“.
Prema takozvanoj hronološkoj kartici, pomenuti iznos odnosi se za protekli mesec, dok se dug od 43.330 navodi kao potraživanje do maja. U izvodima koje smo dobili nije jasno kako je nastala razlika od 7.306 dinara i ko će je platiti.



Trošili kao fabrika
Dugovanja za vodu u desetinama hiljada dinara su prava sitnica u poređenju sa milionskim neplaćenim računima koje su Karađorđevići imali pre osam godina. Prema tadašnjem saldu gradskog vodovoda, ova kraljevska porodica trošila je vodu poput kakve velike fabrike i za samo godinu i po uspela je da nakupi dug od čak četiri miliona dinara! Stanarima Kraljevskog kompleksa tada je upućena poslednja opomena pred isključenje i utuženje. Javnost Srbije do sada nije uspela da od komunalnih preduzeća dobije jasno i razumno objašnjenje zašto se Karađorđevićima, uprkos finansijskoj podršci iz budžeta, godinama tolerišu dugovi za utrošenu struju i vodu, a građanima se za daleko manje dugove seku kablovi i pečate brojila. Ni naše poslednje otkriće da duguju sumanutih 6,1 miliona dinara za električnu energiju nije dovelo do toga. U EPS-u su nam u martu objasnili da je „EPS Snabdevanje“ uputilo Elektrodistribuciji Beograd nalog za isključenje struje u ovom objektu i da EDB treba da objasni zašto to nije učinjeno. Iz EDB-a je stigao odgovor da pomenuti nalog jesu dobili, ali da Karađorđevići neće biti isključeni - naprasno su se dogovorili o reprogramu duga.
 
Natrag
Top