Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.667
Alicia Keys

alicia-keys.jpg

Alicia Keys rođena je 25. januara 1980. god. na Manhattan-u,New York,SAD.Veoma je poznata američka R'n'B i soul pevačica,tekstopisac,pijanista,producent i glumica.Alicia je do sada prodala 28 miliona albuma i singlova širom sveta i dobitnica je značajnih nagrada,kao što su Grammy Awards (9 nagrada),Billboard Music Awards (11 nagrada) i American Music Awards (3 nagrade).
Njeni roditelji su Terri Augello,koja je polu Irčanka,polu italijanka i Craig Cook,Jamajčanin.Alicia je počela da svira klavir sa svojih 7 godina,učeći poznate kompozicije Beethoven-a,Mozart-a i njenog najomiljenijeg kompozitora,Chopin-a.Kad je imala 14 godina,napisala je svoju prvu pesmu "Butterflyz",koja se kasnije našla na prvom izdatom albumu.Njeni roditelji razveli su se još dok je Alicia bila mala,tako da je majka vodila računa o njoj i bila joj velika podrška.
Album ''Songs in A minor'' izašao je u prodaju 2001. god.Prodatih 235 hiljada primeraka albuma u prvoj nedelji,donela su Alicii veliku popularnost i prodato je čak 12 miliona primeraka širom sveta.Ovaj album je gospođici Keys doneo veliku slavu i proglašena je za najboljeg najnovijeg izvođača (kao i najboljeg R'n'B izvođača).Prvi singl sa albuma,''Fallin''',je čak šest nedelja bio na prvom mestu na svetskoj top listi Billboard Hot 100.Alicia je zahvaljujući ovom albumu osvojila čak 5 Grammy nagrada,kao i nagrade za najboljeg novog izvođača i za pesmu godine (Fallin').Kasnije,6. marta 2002. godine,Alicia je izdala album pod nazivom ''Remixed & Unplugged in A Minor'',koji je bio ponovno izdanje njenog prvog solo albuma,''Songs in A Minor'',i koji je sadržao 8 remixa i 7 unplugged verzija pesama sa njenog solo albuma.

Pesme sa albuma su sledeće:

1.Piano & I
2.Girlfriend
3.How come you don't call me
4.Fallin'
5.Troubles
6.Rock wit U
7.A woman's worth
8.Jane Doe
9.Goodbye
10.The life
11.Mr. man
12.Never felt this way [Interlude]
13.Butterflyz
14.Why do I feel so sad
15.Caged bird [Outro]
16.Lovin' U

Alicia je decembra 2003. god. izdala svoj drugi album,''The diary of Alicia Keys''.Album je bio na prvom mestu u SAD,zahvaljujući 618 hiljada primeraka prodatim još u prvoj nedelji.Album je takođe došao na 6. mesto najprodavanijih albuma svih ženskih izvođača i na 2. mesto najprodavanijih albuma R'n'B ženskih izvođača.Singlovi ''You don't know my name'' i ''If I ain't got U'' dostigli su 5. mesto na top listi Billboard Hot 100,dok je singl ''Diary'' stigao na 10. mesto.Klasični/hip-hop singl ''Karma'' bio je manje uspešan od prethodna 3 singla,stigavši na 20. mesto top liste Billboard Hot 100,ali je zato bio uspešniji dostigavši čak 3. mesto na top listi Top 40 Mainstream.Na dodeli MTV video nagrada 2004. godine,Alicia je osvojila nagradu za najbolji R'n'B video.Takođe,2005. godine na još jednoj dodeli MTV video nagrada,Keys je osvojila još jednu nagradu za najbolji R'n'B video,ali ovog puta za pesmu ''Karma'' (2004. godine u pitanju je bila pesma ''You don't know my name'').Na Grammy dodeli nagrada 2005. godine,Alicia je osvojila čak 4 nagrade! - za najbolji R'n'B album (The diary of Alicia Keys),za najbolji ženski R'n'B vokalski nastup (If I ain't got you),za najbolju R'n'B pesmu (You don't know my name) i za najbolji R'n'B duet ili nastup sa grupom praćenom vokalima (My boo - feat. Usher).Takođe je bila nominovana i za album godine (The diary of Alicia Keys),za pesmu godine (If I ain't got U),za najbolji R'n'B duet ili nastup sa grupom praćenom vokalima (Diary feat. Tony! Toni! Toné!) i za najbolju R'n'B pesmu (My boo).

Pesme sa albuma:

1.Harlem's nocturne
2.Karma
3.Heartburn
4.If I was your woman/Walk on by
5.You don't know my name
6.If I ain't got you
7.Diary
8.Dragon days
9.Wake up
10.So simple
11.When you really love someone
12.Feeling U,feeling me [Interlude]
13.Slow down
14.Samsonite man
15.Nobody not really [Interlude]

Alicia je nastupila uživo u serijalu ''MTV unplugged'' 14. jula 2005. godine u Muzičkoj akademiji Brooklyn.Tokom ove ''live'' sezone,Alicia je dodala nekoliko izmena svojim dotadašnjim pesmama ''A woman's worth'' i ''Heartburn''.Aliciin nastup takođe je obuhvatao i specijalne goste,kao što su reperi Common i Mos Def (za pesmu ''Love it or leave it alone''),reggae izvođač Damian Marley (za pesmu ''Welcome to Jamrock'') i vođa grupe Maroon 5,Adam Levin (za pesmu ''Wild horses'',koja je takođe original pesma grupe The rolling stones iz 1971. god.) U čast svetskim pevačicama kao što su Aretha Franklin i Brenda Holloway,Alicia je izvela pesmu ''Every little bit hurts''.Keys je takođe izvela i 2 nAove pesme - ''Stolen moments'',koju je napisala zajedno sa producentom Lamont Green-om i ''Unbreakable'',koja je dostigla 4. i 34. mesto na top listi Billboard R'n'B/Hip-hop and Hot 100.Međutim,pesma je još uspešnije prošla boraveći na 1. mestu top liste Billboard Adult R&B Airplay čak 11 nedelja!Ove uživo izvedene pesme izdale su se na CD-u i DVD-ju oktobra 2005. god.Pod nazivom ''Unplugged'',album se našao na prvom mestu u SAD na top listi Billboard 200 sa 196 hiljada primeraka prodatih još u prvoj nedelji.Ukupno je prodato milion primeraka u SAD.Album je nominovan za 4 Grammy nagrade - za najbolji ženski R'n'B vokalni nastup (Unbreakable),za najbolji tradicionalni R'n'B vokalni nastup (If I was your woman),za najbolju R'n'B pesmu (Unbreakable) i za najbolji R'n'B album.Ipak,album je osvojio 3 NAACP Image nagrade: za izvandrednog ženskog izvođača,za izvandrednu pesmu (Unbreakable) i za izvandredan muzički video (Unbreakable).

Pesme sa albuma:

1.Intro Alicia's prayer [Acappella]
2.Karma
3.Heartburn
4.A woman's worth
5.Unbreakable
6.How come you don't call me
7.If I was your woman
8.If I ain't got you
9.Every little bit hurts
10.Streets of New York (City life)
11.Wild horses
12.Diary
13.You don't know my name
14.Stolen moments
15.Fallin'
16.Love it or leave it alone/Welcome to Jamrock

Alicia Keys izjavila je da će njen sledeći album biti izdat 2007. godine,a časopis ''Rolling Stone'' izjavio je da se Alicia za ovaj album priprema još od sredine 2006. godine.

Izvor: Wikipedia


 
Poslednja izmena od urednika:
Top