Alfa i Omega - Otac ili Sin?

Ko je Alfa i Omega?

• Jehova Bog Otac

Votes: 14 46,7%
  • Isus Hrist Sin Bozji

Votes: 9 30,0%
  • Sveti Duh

Votes: 1 3,3%
  • Trojstvo

Votes: 6 20,0%

• Total voters
    30
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Pozdrav svima na forumu!

Odavno se nisma javljao, jer sam bio veoma zauzet, ali eto ponovo sam dobio vremna da malo razgovaramo zajedno.

Piramida4 na svakoj sranici kopira istu izjavu:

OTKRIVENJE 1,1

Otkrivenje Isusa Krista: njemu ga dade Bog……

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Tko je BOG koji je Isusu DAO Otkrivenje?
BOG JEDINI OTAC JAHVE.
Time jasno rečeno – ISUS NIJE BOG

Kroz cijelo Otkrivenje imamo DVOJICU – Jedan je Bog, Drugi je Isus.

Isus nije Bog – ne zna budućnost – što je i sam rekao.

E moj piramida uhvatio si se posla za koji jos nisi dorastao, verovatno si jos mlad.

Evo ti studije o Hristu i Njegovom Bozanstvu:

Jehovini svedoci i istina o Tri Lica Bozanstva
Dok u svim hriscnskim zajednicama postoje pojedinci pa u nekima i grupe onih koji odbacuju Trojstvo, Jehovini svedoci su najveci Njegovi protivnici; oni svi bez izuzetka, kolektivno, odbacuju tu istinu koja je temelj hriscanstva. Evo sta oni pisu o tome: “Da bismo pronasli dogmu o Trojstvu, treba da se vratimo u mitologiju starih Vavilonaca, Egipcana i drugih... Tvorac dogme o Trojstvu je sam sotona... Pojam Trojstva se ne nalazi ni na jednom mestu u nadahnutim spisima Biblije.” (Que Dieu soit reconnu, p. 111)
Istina je da se u Svetom pismu ne nalazi rec Trojstvo, ali obimnim dokazima Novi zavet nas izvestava da Ono postoji. Prema tome pojam Tri Lica Bozanstva u nadahnutim spisima Biblije svakako postoji. Medjutim, i sami Jehovini svedoci da bi dokazali svoje ucenje protiv Trojstva, traze dokaze u jevrejskim i islamskim spisima. U brosuri “Stvari u kojima nije moguce Bogu lagati”, na 4. stranici Jehovini svedoci pisu: “Religiozna organizacija koja broji 445 miliona vernika je islamska zajednica i oni odbacuju Trojstvo.” Da li vas to iznenadjuje sto muslimani odbacuju Trojstvo? Ako bi priznali Trojstvo priznali bi da je Isus Bog, a ako bi to priznali ne bi vise bili muslimani vec hriscani.

Ako Kuran moze da im posluzi kao dokaz u prilog njihovom ucenju, Jehovini svedoci ostavice Bibliju i uzeti Kuran. U spomenutoj knjizi Jehovini svedoci, takodje se pozivaju na jevrejske spise koji odbacuju Isusa Hrista kao Spasitelja i kao Drugo Lice Bozanstva. Zanimljivo je da se Jehovini svedoci, povremeno prikljuce muslimanima, a nekad Jevrejima, a kad im to odgovara i hriscanima. Nije nikakvo cudo sto Jevreji ne priznaju Trojstvo, jer bi time priznali da je Isus Mesija, a oni su Ga odbacili, osudili i razapeli, sa optuzbom da se gradio jednak Bogu. Mesdjutim, iznenadjujuce je da to prihvataju i brane i Jehovini svedoci.

Istina je da nas Biblija uci da je JEDAN Bog: “Gospod je Bog nas jedini.” (5. Mojsijeva 6,4) Ali nista manje nas ne uci da postoje TRI Lica Bozanstva: Otac, Sin i Sveti Duh. “U pocetku stvori Bog nebo i Zemlju.” (1. Mojsijeva 1,1) Za rec Bog u ovom tekstu, nije upotrebljena jevrejska rec Yhvh, vec rec Elohim, a Elohim oznacava Bozanstvo u mnozini. Jehovini svedoci na to kazu, da, ali to je “plural madzestik” (kao da Mojsije Bogu ili Bog sam Sebi persira), medjutim, u Bibliji Bogu se uvek obracamo sa Ti a ne sa Vi. Isto tako Bog za sebe kaze “Jer sam JA Gospod Bog tvoj” (2. Mojsijeva 20,5), a ne kaze, mi smo. To potvrdjuje da ime Elohim nije plural madzestik, nego ono otkriva mnozinu u Bozanstvu.

“I Duh Bozji dizaze se nad vodom.” (1. Mojsijeva 1,2) “Bozji Duh koji se ovde spominje je Sveti Duh, Trece Lice Bozanstva”. (1.BC p. 209)

U 1. Mojsijevoj 1,26. citamo: “Po tom rece Bog: DA NACINIMO coveka po SVOME oblicju kao sto SMO MI.” Ovde je rec o Bogu u vreme stvaranja coveka. Ako je Bog jedno lice, odkuda onda izraz: “DA NACINIMO... kao Sto SMO MI?” Ako postoji bitna razlika izmedju ta Tri Lica, zasto onda ne pise da nacinim, ili nacini, po mom ili po svom oblicju; kao sto sam ja, ili kao sto si ti? Ipak, tako ne pice, jasno se vidi da se radi o vice jednakih osoba.
“Teolozi prve hscanske Crkve uvek su u ovom tekstu gledali prisustvo TRI LICA BOZANSTVA.“ (1.BC p. 215)

“Evo covek posta kao jedan od NAS”. (1. Mojsijeva 3,22) “Rec NAS, oznacava prisustvo ostala dva Lica Bozanstva zajedno.” (Isto)
Isus je ovako ucio svoje ucenike: “Idite dakle i naucite sve narode krsteci ih va ime Oca i Sina i Svetoga Duha.” (Matej 28,19) Kako onda Jehovini svedoci mogu da kazu da nas Biblija ne uci o Trojstvu? Onda kada kazu da je nauka o Trojstvu od djavola, gde svrstavaju Isusa Hrista koji je naredio krstavanje u ime Trojstva?

Posmatrajmo opis Hristovog krstenja: “I krstivsi se Isus izidje odmah iz vode; i gle otvorise mu se nebesa i vide Duha Bozjega gde silazi kao golub i dodje na Njega. I gle glas s Neba koji govori: ‘Ovo je Sin Moj ljubazni koji je po Mojoj volji.” (Matej 3,16.17) “Ovde sva Tri Lica Bozanstva pokazuju se u razlicitim aktivnostima. Avgustin je rekao jednom protivniku Trojstva: ‘Idi na Jordan i tamo ces naci Trojstvo’.” (R&H oct. 1871)

“Bozanstvo ili Trojstvo sastoji se od vecnog Oca, licnog duhovnog Bica, savrcenog u svojoj ljubavi; od Gospoda Isusa Hrista, u kome je sve stvoreno i kroz koga dobijamo oprostenje greha i otkupljenje od veccne smrti; i Svetoga Duha koji je Trece Lice Bozanstva.” (10.BC p. 468)

Odakle Jehovini svedoci uzimaju dokaze protiv uzvisenog postojanja Trojstva? Vec smo rekli da se sluze spisima nehriscskih religija, ali to nije sve. Prvi hriscani su se u prva tri veka drzali biblijskog ucenja i niko nije postavljao pitanje o Trojstvu, niti je oko toga bilo ikakvog spora. Medjutim, pocetkom cetvrtog veka, aleksandrijski prezviter Arije poceo je u svojim propovedima da se suprotstavlja Hristovom Bozanstvu. Arije je tvrdio da je Hristos stvoren ni iz cega, da Sin nije jednak Ocu, da je Sin imao slobodu da ostane dobar ili da se okrene zlu. Posto po prirodi nije bio Bog, on je to kroz Bozju milost postao. Medjutim, Sin je stariji od svakoga stvorenja. On je cak Stvoritelj sveta i njegov Upravitelj. Arijevo ucenje suprotstavlja se samo sebi. Ako Isus nije bio Bog kako je to postao. Time sto je ostao da bude dobar? Zar je Bozanstvo nesto sto se moze zaraditi ili dobiti, kao cin u vojsci, skolovanjem diploma, zaslugama, nagradom, ili je to izraz jedinstvene prirode?

Godine 321. Sabor egipatskih i libijskih biskupa osudio je Arijevo ucenje i vec 322. godine posle Hrista, Arije je bio iskljucen i prognan iz Aleksandrije. Medjutim, car Konstantin, pristalica arijevskog ucenja, 325. godine sazvao je Prvi opsti sabor u Nikeji na kome je bilo prisutno 318 episkopa, sa namerom da se okonca spor sa Arijem. Na tom Saboru Arije je ponovo izneo svoje ucenje, ali ubrzo ga je pobedio Atanasije, a Arije nije bio vracen na svoju duznost.

Konstantin je, uprkos odluci Sabora, kasnije pokusao da vrati Arija na duznost, ali nije uspeo. Sazvan je Sabor u Tiru na kome je grupa euzebijevaca donela odluku da Arija vrate na duznost. Medjutim, Arije je istog dana umro, u cemu su mnogi videli Bozji sud nad onima koji su otvorili vrata laznom ucenju.

“Konstantin je ostao veran Arijevom ucenju, jer ga je tri dana pred smrt krstio jedan arijevski biskup. Cak je i Konstantinov sin Konstancije bio veliki pobornik i branilac arijevstva.” (Schaff Creeds of Christendom, vol. 1, p. 29) Ovim putem Jehovini svedoci dobili su nauku koja potkopava biblijsko ucenje o Svetom Trojstvu. Zacetnik ove nauke je Arije, a branilac i njen veliki pristalica je bio car Konstantin.

“Trojstvo se sastoji od tri Licnosti: od vecnoga Oca, Isusa Hrista i Svetoga Duha. Postoje tri Bica oko Bozjeg prestola: Otac, Sin i Sveti Duh. Hristos i Otac su jedno po prirodi, akciji i cilju, ali ne i jedna licnost. Sveti Duh je licnost kao sto je i Bog Otac licnost.” (5.BC p. 916) Svaki od njih ima drugaciju ulogu, ali iste su prirode.

U Bibliji dalje citamo: “Jedan Duh, Jedan Gospod, Jedan Bog.” (1. Korincanima 12,4-6) “Jedan Duh, Jedan Gospod... Jedan Bog i Otac sviju.” (Efescima 4,4-6) “Po providjenju Boga Oca, Svetim Duhom... krvlju Isusa Hrista.” (1. Petrova 1,2) Tri Lica Bozanstva u Bibliji se mnogo puta spominju zajedno. Ovih nekoliko spomenutih dokaza iz Biblije jasno ukazuju da postoje Tri Lica Bozanstva.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Najveci dokaz da Bog jeste Trojstvo je upravo kod Jevreja.

U jevrejskoj knjizi Enohovoj mozemo pronaci da pisac pod izrazom "elohim" smatra "mnozinu bogova". On ih svrstava u vise ravnopravnih bogova!

Dakle, Jehovisticko ucenje da "elohim", znaci "plural velicanstva", i da se Bogu obracamo sa "vi", je netacno, jer su i sami Jevreji u tom izrazu videli "mnozinu bogova"!!!

Ovim je oborena tvrdnja da Trojstvo ne postoji u bibliji.

Premda je ta knjiga ne- kanonska, ona nam daje uvid u to kako su jevreji razumeli Boga!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
pod izrazom "elohim" smatra "mnozinu bogova"

To je tačno ali će antritrinitarci navesti da izraz "elohim" se kad-kad koristi i za anđele što stoji kao i za ljude ponekad. Znam dobro to jer sam diskutovao pre dve godine se muslimanima na jednom njihovom forumu.

Tako da izraz elohim jeste plural ali pošto se koristi za anđele i ljude(ps.82) oni će to defakto objasniti drugačije. Ali opet ostaje pitanje zašto se koristi za Boga plural kada postoji singular za elohim koji glasi Eloh?

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To je tačno ali će antritrinitarci navesti da izraz "elohim" se kad-kad koristi i za anđele što stoji kao i za ljude ponekad. Znam dobro to jer sam diskutovao pre dve godine se muslimanima na jednom njihovom forumu.

Tako da izraz elohim jeste plural ali pošto se koristi za anđele i ljude(ps.82) oni će to defakto objasniti drugačije. Ali opet ostaje pitanje zašto se koristi za Boga plural kada postoji singular za elohim koji glasi Eloh?

Pozdrav.

Pa odnosi se na mnozinu ljudi - " ja rekoh bogovi ste" , ne na jedninu!

Dakle on ne govori "ja rekoh bog si", da bi upotrebio jedninu "eloh".

S druge strane, paganski bogovi za koje je u bibliji koriscen izraz "elohim" su u stvari trijade ili mnozine a ne jednine kako oni tvrde, to je lako proveriti...

Nek mi nadju samo jednog boga za kojeg se koristi elohim a da nije mnozina ili trijada kod pagana.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa odnosi se na mnozinu ljudi - " ja rekoh bogovi ste" , ne na jedninu!

Zanimljivo. Upravu si. Može se i tako shvatiti. Mada će oni eventualno da stave primedbu da se izraz "elohim" odnosi na svakog pojedinca......itd....ali zanimljivo je ovo što si izneo. Nisam do sad tako razmišljao.

S druge strane, paganski bogovi za koje je u bibliji koriscen izraz "elohim" su u stvari trijade ili mnozine a ne jednine kako oni tvrde, to je lako proveriti...

Nek mi nadju samo jednog boga za kojeg se koristi elohim a da nije mnozina ili trijada kod pagana.

Tačno. Ovde je jedan Bog nazvan elohim a kod pagana se oni nazivaju tako zbirno.

Bogu hvala na razumevanju.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Pozdrav.

Postovanje prezviteru,

Rec Elohim upotrebljena u prvom poglavlju Prve knjige Mojsijeve nasigurno se ne odnosi na ljude niti na andjelje. Rec je o Bogu Stvoritelju, a to moze da viidi i dete.
A to sto mnozina moze da se odnosi na ljude ili andjele, nema nikakve veze sa Sedmicom stvaranja.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Poštovanje Marko1932

Rec Elohim upotrebljena u prvom poglavlju Prve knjige Mojsijeve nasigurno se ne odnosi na ljude

Da li si siguran? Evo stihova:

-"Rekoh: bogovi ste (Elohim), i sinovi višnjega svi", Psalam 82,6.
-"...i on će biti tebi mesto usta a ti ćeš biti njemu mesto Boga(Elohim)", 2.Mojsijeva 4,16
-"A kad žena vide Samuila povika iza glasa....A car joj reče: ne boj se; nego šta si videla? A žena reče Saulu: bogove(elohim) sam videla gde izlaze iz zemlje. On joj reče: kakav je? Ona mu reče: star čovek izlazi ogrnut plaštem. Tada razume Saul da je Samuilo", 1.Samuliova 28,13.14

Dakle, za ljude i pale anđele se koristi ponekada izraz Elohim. Onda mnogi od njih pitaju da li su i te osobe množina pa su zato Elohim ili se tu radi o nečemu drugome. Mada čini mi se da je Mire000 dobro odgovorio kada su u pitanju ljudi i lažni bogovi.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A za anđele pošto se i oni tako nekada oslovljavaju?

Pozdrav.

Gde kaze za andjele da su "elohim"?

Prvo sto to nigde ne pise, jer se niko Bogom zvati ne moze osim Jehove!

Drugo, ako su andjeli zaista imali titulu "bog", zasto bi se onda pobunili? Jel zbog onog sto su vec imali?

Zasto bi se satana pobunio ako je vec bio bog?

To dovodi u apsurd teologiju Jehovinih svedoka.

Kada se tamo kaze "ja rekoh bogovi (elohim) ste", zapazi da odmah sledi nastavak "ali cete kao sinovi ljudski pomreti svi"!

Bog ih ovde nikako ne naziva bogovima, vec im se ruga!

Stih je u smislu, prafraziracu znacenje:

"Ma da, jeste vi bogovi (elohim), ali nista vam ne vredi, kao i svaki sin ljudski cete pomreti"!

Stih nigde ne kaze da ih je Bog tako nazvao, vec da su oni sami sebe tako nazvali, a Bog im se onda ruga!

-"Rekoh: bogovi ste (Elohim), i sinovi višnjega svi", Psalam 82,6.

Objasnio sam gore, Bog im se tu ruga.
On im ne daje "titulu'' bog!

Ne postoje andjeli bogovi nigde u bibliji!

-"...i on će biti tebi mesto usta a ti ćeš biti njemu mesto Boga(Elohim)", 2.Mojsijeva 4,16

Ovde se koristi izraz "elohim" za Jehovu, a ne za Mojsija!

Mojsije je "umesto"! A kad si ti umesto neke osobe, onda ti nisi ta osoba.

Mojsije nije bio Bog, niti je dobio titulu "bog", on je samo predstavljao Boga koji je "elohim"(mnozina).

Dakle "elohim" je samo Jehova , ne Mojsije.

-"A kad žena vide Samuila povika iza glasa....A car joj reče: ne boj se; nego šta si videla? A žena reče Saulu: bogove(elohim) sam videla gde izlaze iz zemlje. On joj reče: kakav je? Ona mu reče: star čovek izlazi ogrnut plaštem. Tada razume Saul da je Samuilo", 1.Samuliova 28,13.14

To je opet mnozina bogova.

Jel vidis brate, da se izraz "elohim" ovde upotrebljava za vise njih?

Jel vidis onda da biblija i sama podrzava cinjenicu da se taj izraz odnosi na mnozinu?

Medijima retko kad dolazi jedan duh, uvek je mnozina duhova prisutna, tako i ovde..

Vidis to po tome sto Saul pita "kakav je", ocigledno ih je bilo vise, radi raspoznavanja , on pita kako duh izgleda..

A ako ne verujes tome, mozes proveriti izvorni tekst, da li u mnozini pise - "izlaze iz zemlje" ili "izlazi iz zemlje".

Dakle, za ljude i pale anđele se koristi ponekada izraz Elohim.

Nikada brate!

U prvom slucaju je rec o andjelima koji su sami tako sebe nazvali pa im se Bog ruga!

U drugom slucaju rec je o medijumu, koja je mislila da su oni bogovi, zato ih ona tako naziva a ne Jehova.

I pored toga u ovom zadnjem slucaju, ti vidis da izraz "elohim" eksplicitno oznacava "mnozinu"!

Onda mnogi od njih pitaju da li su i te osobe množina pa su zato Elohim ili se tu radi o nečemu drugome.

Ne brate, vec se navodi vise osoba zajedno. Pa nece reci - "oni su bog" u jednini, nego "oni su bogovi" u mnozini.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Gde kaze za andjele da su "elohim"?

Upravu si. Poverio sam i sam neke tekstove koji su navedeni od strane antitrinitaraca u prilog tome i video da neodgovaraju istini. Za anđele da su nazvani elohim iskreno sam se poveo nekim tvrdnjama ali sam sada proverio detaljnije i utvrdio da nema takvih tekstova. Moje izvinjenje.

Kada se tamo kaze "ja rekoh bogovi (elohim) ste", zapazi da odmah sledi nastavak "ali cete kao sinovi ljudski pomreti svi"!

Bog ih ovde nikako ne naziva bogovima, vec im se ruga!

Slažem se. Naravno, ljudi nazvani elohim u ovom ili onom kontekstu ne govori o tome da je njihova priroda kao elohim nego da je njihov trenutni položaj u odnosu na druge ljude uzvišeniji i viši pa su u tom smislu oni elohim u odnosu na druge ljude. Znam ja za ovo i na ovakakav način sam branio Biblijsku množinu Jehove u argumentaciji muslimanima.

Isti je slučaj i sa Mojsijem. Mojsije je nazvan elohim zbog položaja koji je imao u odnosu na faraona. On je činio čudesa uz Božiju pomoć a faraon je bio bespomoćan da bilo šta učini ili se suprotstavi tome. Tako da kada se i koristi izraz elohim za ljude time se ne podrazumeva identičnost u svemu sa elohim nego samo u određenim segmentima u odnosu na druge ljude:).

Pozdrav i svako dobro.

Natrag