Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Александар Маџар

DC5184_9234_Aleksandar_Madzar_Keith_Saunders854.jpg

Рођен у Београду 1968. године, Александар Маџар је почео да учи клaвир код Гордане Малиновић, а затим студирао код Арба Валдме на ФМУ у Београду. Од 1987. до 1989. године усавршавао се код Елисо Вирсаладзе у Москви, затим код Едуарда Мирзојана на конзерваторијуму у Стразбуру и код Данијела Блументала у Бриселу. Тренутно је професор на Фламанском краљевсом конзерваторијуму у Бриселу и на Академији за музику и позориште у Берну- ово проверити
Победник је Конкурса у Женеви (1986) и Конкурса Феручо Бузони у Болцану (1989), а на конкурсу у Лидсу (1996) освојио је трећу награду.
Поводом освајања награде на Такмичењу пијаниста у Лидсу 1996. године, критичар Тајмса Џералд Ларнер је описао Маџара као „најмашотвитијег музичара међу финалистима“ После такмичења у Лидсу каријера уметника је вртоглаво напредовала, првенствено нао на британској музичкој сцени, где је као веома тражени солиста наступао са Краљевском филхармонијом, Би-Би-Си филхармојом, Би-Би-Сијевим шкотским симфонијским оркестром, Шкотским камерним оркестром и Би-Би-Си националним оркестром Велса..
Наступао је као солиста са оркестрима Берлинске филхармоније, Европским камерним оркестром, оркестрима Келнском и Франкфуртског радија, са Чешком филхармонијом, Националним оркестом Белгије, Будимпештанским фестивалским оркестром, под диригентским палицама Ивана Фишера, Андре Превина, Паво Берглунда, Марчела Виотија, Пааво Јарвија, Џона Нелсона, Либора Пешека и др.
Александар Маџар је одржао бројне реситале у Европи , Америци и Азији међу којима су и наступи у Берлину,Паризу, Лондону, Бриселу, Фиренци, Милану, Хамбургу, Минхену, Београду, наступи на турнејама у Јапану, САД, Колумбији, и наступи на бројним фестивалима као што су: БЕМУС, Бад Кисинген, Шлезвиг Холштајн, Фестивал Иве Погорелића, Бад Верисхофенм,Вербије, Фестивал у Руру, Давос, Салцбур, Алдебург Луцерн, Делфт..
Снимао је за куће BMG/Classic, Arion i Intim Musik.

Извор: Коларац










 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Madžar: Ne možete izvući Beograd iz Beograđanina

Madžar: Ne možete izvući Beograd iz Beograđanina

Jedan od najtraženijih srpskih muzičara u Evropi, Aleksandar Madžar, održaće večeras solistički koncert u Kolarčevoj zadužbini na 44. Bemusu.

1.jpg

Madžar se redovno odaziva pozivima za koncerte u Beogradu, a o tome šta ga vraća pred publiku rodnog grada u intervjuu Tanjugu rekao je, parafrazirajući misao za koju ne zna čija je, ali mu se dopada, "možete Beograđanina izvući iz Beograda, ali ne možete izvući Beograd iz Beograđanina".


- To je neka vrsta vezanosti za rodni grad u kome vrlo rado boravim bilo koncerta ili ne, roditelji su mi još ovde i najbliža porodica, uvek ima mnogo razloga da se svrati a naravno i Kolarac je divna dvorana natopljena sećanjima i navikama - ispričao je jedan od omiljenih muzičara beogradske publike.


Madžar ima drugačiji odnos sa publikom u drugim evropskim gradovima. U još par mesta osim Beograda, gde često svira, uspostavio je prisan odnos sa publikom, ali Beograd je, kaže, ipak poseban.

- Znamo se već dugo, na ovoj bini prvi put sam svirao 1979. godine, sve je to važno muzičarima, osećaj da negde pripadamo mada je profesija malo nomadska kao i mnoge druge danas - kazao je Madžar.


Za ovog vrhunskog umetnika suštinski nema velike razlike da li je koncert u Njujorku ili Žagubici, za njega ne postoji nevažan koncert, jedini način da se posle koncerta oseća dobro je da "uloži u njega i da nema nepredviđenih katastrofa na sceni".


Za 44. Bemus je odabrao muziku Johana Sebastijana Baha, šest partita za klavir, koje su, kako kaže među najzahtevnijim ali i najzanimljivijim delima. Svaku od šest partita je ponaosob često svirao, takodje i ovako u grupi, sada je na red došao Beograd.


- Bah je važan muzičarima, odrastaju svirajući njegovu muziku, naročito pijanisti, mi smo srećni da je Bah imao dosta dece i da su svi svirali neki instrument sa dirkama, pisao je i lake komade... Prvo delo Baha koje sam svirao bilo je sa sedam godina, zbog toga pijanisti sa Bahom imaju odnos koji nemaju sa drugim kompozitorima ali to ne znači da ga vole zato što je to mač sa dve oštrice - ispričao je Madžar.


Ugledni pijanista, istrajan u težnji ka muzičkom perfekcionizmu, u vreme studiranja imao je sreću da uči od vrsnih pedagoga: Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je bio najmlađi student sa 15 godina, kod Eliso Virsaladze u Moskvi na Konzervatorijumu "Čajkovski" i Danijela Blumentala u Briselu.


Danas profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i pijanista uspešne karijere, dobro poznat publici Berlina, Londona, Pariza, Majamija i Tokija, gde održava resitale i koncerte sa orkestrima kao što su Berlinska, Štutgarska i Kraljevska filharmonija, Madžar smatra da je za uspešnu karijeru pijaniste najbitniji odnos prema delu koje se izvodi i odnos prema sebi.


Madžar smatra da to da li je neko dobar izvođač ili malo manje uspešan zavisi od toga da li je uspeo oba aspekta da dobro razvije i da ih iskombinuje kako treba.


- Ako sam u tom smislu nešto postigao to svakako ima veze sa mojim profesorima koji su mi svako na svoj način pomogli, ili su mi razvili psihomotorne sposobnosti koje su nephodne u prvoj fazi razvoja ili su bili prosto vrlo dobri vaspitači u smislu pravilnog odnosa prema muzičkoj baštini i zahtevnog odnosa prema samom sebi kao izvođaču - kazao je Madžar.


U svom pedagoškom radu zalaže se da se program uradi što temeljitije i istinitije, da studenti imaju predstavu o autentičnom, ali kako kaže, ne veruje da je to njegov specijalitet jer "verovatno je to tako kod svih ljudi koji se bave svojim poslom sa pravilnom motivacijom".


Madžar kaže da je tokom godine većinom za svojim instrumentom, smatra da kada se radi treba raditi, ali isto tako kaže da kada se odmara, ne znači da neće na dva meseca zatvoriti svoj instrument i da ga neće ni pipnuti. To smatra delom zdravog odnosa prema svojoj profesiji kao i krajnje disciplinovan rad.


Snagu za nove koncertne poduhvate Madžar više ne traži u bioskopu ili sa knjigom, sada je to dobilo drugu dimenziju, rado šeta.


- Imam malo sumanut poduhvat da povežem Beograd i Brisel pešice, čini mi se to efektnije nego gledati kompletna Felinijeva dela ili čitati, došao sam do čudesnog grada Vircburga na severu Bavarske, to je avantura koja će se, ako bude sve kako treba, nastaviti i 2013.godine - ispričao je pred probu za sutrašnji koncert popularni srpski pijanista iz Brisela.


VIDEO> Pogledajte Aleksandra Madžara na klaviru:


VIDEO> Pogledajte šta Madžar misli o Beogradu:


Izvor: Tanjug




 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top