Član
- Učlanjen(a)
- 29.06.2010
- Poruka
- 2.014
Rodjen je 26.jula 1894 g. u Godalmingu, a umro 22.decembra 1963 g. u Los Angelesu.Engleski pisac,koji je putovao svijetom, zivio jedno vrijeme u Italiji, a kasnije u Kaliforniji. Zbog sljepila je imao prekida u skolovanju, ali ipak slusa englesku knjizevnost I lingvistiku na Oxforu.1916 g. objavljuje svoju prvu knjigu stihova, a 1921 g. prvi roman “ Hromovo zutilo “. Tokom 1920 – 1930 g. zivi u Italiji I Francuskoj I tada pise najpoznatija djela “ Kontrapunkt “ I “ Divni novi svijet “. 1937 g. se vraca u Ameriku I pocinje sa upotrebom halucinogene droge- meskalino. Posljedice upotrebe droge opisuje u eseju “ Vrata percepcije “ I nastavak “ Raj I pakao “. Posljednje djelo mu je “ Ostrvo “.
“ Ostrvo “
Roman govori o ostrvu I njegovim drzavljanima, koji su zatvoreni u svom svijetu. Imaju svoj nacin zivota, svoje obicaje, razmisljanja, obrazovanje I vaspitanje, koji su potpuno drugaciji od zapadnjackog svijeta. Vil Farnabi je novinar iz Engleske I dolazi na ostrvo sa zadatkom da pregovara sa kraljicom o eksploataciji nafte. Kraljica Rani I njen sin Murugan su predstavnici nove struje, koji zele da promjene ostrvo.Interesantan roman.
“ Slijep u Gazi “
Roman je pisan u formi dnevnika iz godina: 1914, 1928, 1933,1934-5. Dogadjaji se ne nizu hronoloskim redom, vec su razbacani iz razlicitih perioda, sto cini interesantnost ovog romana.Glavni junak je Antoni Beves I prati njegov zivot od djetinjstva do 43 godine.
“ Vrijeme mora jednom stati “
Govori o sukobu oca I sina, odlazak sina sa stricem u Italiju, smrt strica.
Skoro sam pročitala " Vrata percepcije " i mogu reći da je napisao odličnu knjigu pod uticajem droge. Inače sam veliki protivnik , bilo koje vrste narkotika, ali način na koji je Huxley napisao ovu knjigu, je stvarno izuzetan, a podatke koje daje o umjetnosti su jedinstveni. Knjigu vrijedi pročitati. Ja sam se godinama libila da je čitam, baš zbog toga što sam znala o čemu se radi, ali je to bila moja lična predrasuda.