ALARMANTNO: U Srbiji raste broj obolelih od sifilisa, poslušajte ove savete stručnjaka!

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
Prošle godine od sifilisa je obolelo 128 osoba, što je skoro duplo više u odnosu na prethodnu, kada je registrovano 74 inficiranih ovom polno prenosivom bolešću

BEOGRAD - U Srbiji raste broj obolelih od sifilisa, bolesti koju su mnogi zaboravili, a koja se prenosi seksualnim putem.

Prošle godine od sifilisa je obolelo 128 osoba, što je skoro duplo više u odnosu na prethodnu, kada je registrovano 74 inficiranih ovom polno prenosivom bolešću. Među obolelima najviše je mladih od 20 do 39 godina, i to muškaraca.Za razliku od drugih polno prenosivih bolesti, broj obolelih od infektivnog sifilisa od 2002. godine u našoj zemlji u konstantnom je porastu.





Prezervativi najefikasnija zaštita,



Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2014. godine ovu bolest u našoj zemlji je dobilo 54 osoba više u odnosu na 2013. godinu. Najveći broj obolelih od ove bolesti registrovan je među osobama uzrasta od 20 do 39 godina, čak 70 odsto od ukupnog broja obolelih.

Sifilis je, inače, najduže poznata bolest koja se prenosi seksualnim kontaktom, a koju izaziva bakterija treponema pallidum. Prvi zapisi o njoj u Evropi, naime, potiču iz 1494. godine. Prenosi se direktnim kontaktom, tokom oralnog, genitalnog i analnog seksa, a čak i inficirana majka može da zarazi dete tokom trudnoće ili na porođaju.

Sifilis se uspešno leči penicilinom, u vidu injekcija, ili drugim antibioticima ukoliko je osoba alergična na njega. Međutim, ukoliko se ne leči, ova bolest može izazvati opasna oštećenja nervnog sistema, srca ili mozga.

izvor : Telegraf.rs
 
Natrag
Top