Šta je novo?

Ako vas opeče meduza ne trljajte ranu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.562
Ako vas opeče meduza ne trljajte ranu

1102b7.jpg


UŽIVANjE na moru često mogu da pokvare meduze. Otrov iz ovih želatinastih morskih bića u kontaktu sa kožom izaziva bol sličan opekotini uz pojavu crvenila i otoka. Prva pomoć u tom slučaju je da potpuno smireni izađete iz vode i nikako ne trljate ranu, jer ćete, ukoliko to uradite, potisnuti otrov dublje u kožu.

Da biste opekotinu od meduze uspešno sanirali sami sledeći korak je da povređeno mesto isperete morskom vodom, nikako slatkom, da bi se ostaci meduzinog otrova bolje isprali. Ukoliko na rani ima i meduzinih pipaka ne odstranjujte ih golim rukama ili peškirom. Upotrebite pincetu ili neki drugi sličan predmet.

Po dolasku sa plaže na ožareno mesto možete da stavljate kockice leda zamotane u peškir ili krpu da bi se smanjio otok. Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom, što će da ublaži bol. U proverene alternativne metode ubrajaju se kantarionovo ulje i med koji pomažu brže zaceljivanje ožarenog dela kože.

U apoteci možete da potražite kremu koja u sebi sadrži analgetik i antihistaminik. Međutim, ako simptomi ne prestaju niti se ublažavaju posle nekoliko sati neophodna je pomoć lekara.

Inače, veličina meduze ne ukazuje na njenu otrovnost. Naime i opekotina od najsitnije meduze može da bude uzrok komplikacija.

(Novosti)
 
Top