Šta je novo?

Akcija: "Volim svoj kraj!"

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Akcija: "Volim svoj kraj!"

Na Donjem Dorćolu svaka uličica je mikrokosmos za sebe u kojoj vlada mešavina mangupluka i ulične solidarnosti. Komšije se poznaju, druže i pomažu, mangupi ne poštuju lažne autoritete, a titula „Dorćolac“ čuva se kao najveće blago. Jer, ako je njima verovati, iznad Dušanove ulice, Dorćol ne postoji.


546492-17.jpgSvaki Donji Dorćolac koji drži do sebe i svog lokal patriotizma (a svaki drži) ozbiljno će se naljutiti na sagovornika koji ga nazove „Donjim Dorćolcem”.

- Dorćol je jedan, a donji, gornji, jalijski ili zerečki, samo su izraz želje naših komšija iznad Dušanove da se nazovu „Dorćolcima“. Zanimljivo je da su isti ti nekada davno za nas bili „gospoda sa strmine” i dok su na nas siromahe sa Dorćola gledali sa visoka, sebe su smatrali žiteljima centra grada. Jer, život na Dorćolu uvek je podsećao pomalo na seoski - priča stari Dorćolac Miroslav Nastasijević.


Kako je biti sa Dorćola postajalo „in” tako je i njegova teritorija počela da se širi, pa je nekada samo „Dorćol“ dobio prefiks „donji” koji se pruža ispod Ulice cara Dušana, omeđen spoljnim zidovima Kalemegdanske tvrđave i varoškim zidom duž Francuske ulice, pa dole duž reke.


Siromaštvo u kome se Dorćol nalazio decenijama posle Drugog svetskog rata, iznedrilo je jednu posebnu vrstu solidarnosti među njegovim žiteljima.

Mi nikada nismo imali problem sa različitim verama i kulturama koje su se vekovima ukrštale na tom prostoru. U uskim i ne mnogo prometnim ulicama ispod Dušanove, komšija zna kako mu se komšija zove, tu je uvek da pomogne ako može, ali i da radoznalo zaviri kroz odgrnute komšijske zavese na prozoru - priča Dorćolka Mara (71).

Nekada je ovde postojalo čak 25 kafana koje su bile centri društvenog života lokalne zajednice. Iako ih više nema toliko, one malobrojne su zadržale taj duh.


- Nema mnogo kafića ispod Dušanove. Kada smo bili klinci to nam je smetalo, ali sada se celo društvo skupi i odemo u neku od lokalnih kafana i uživamo. Provedemo se mnogo bolje nego naše komšije nekoliko ulica iznad u Strahinjica Bana - kaže Dorćolac Matija Nikolić (27).Izvor:
24sata.rs
 
Top