Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Najfiniji domaći ajvar

Najfiniji domaći ajvar

news_14967.jpg

Sastojci:

10 kg crvene paprike
5 kg patlidžana
dve glavice luka
5-8 čena belog luka
litar sirćeta
3 litre vode
2 litre suncokretovog ulja
desetak zrnna bibera

Priprema:

1. Patlidžan oguliti, izrezati na listove debljine 2 centimetra, peći u pećnici na 180 stepeni 15 do 20 minuta. Pre pečenja tepsiju je potrebno tanko premazati uljem.

2. Paprike očistiti od semenki, prerezati na pola i kuvati u mešavini sirćeta, vode, ulja, belog i crnog luka i bibera oko 10 minuta. (Imajte na umu da na ćete na ovu količinu proces kuvanja ponavljati, jer je
najbolje u jednoj turi da se u jednoj turi kuva kilogram do dva.)

3. Papriku vaditi na cediljku i cediti sat do dva.

4. Naizmenično mleti papriku i patlidžan. Na preostalu litru ulja dodavati samlevenu smesu i početi s prženjem uz neprestano mešanje.

5. Kuvati 2 do 3
sata
. Na polovini kuvanja dodati ulje koje je isplivalo iz mešavine, dodavati ga unutra i posoliti. (Nemojte prezačiniti jer se ukuvavanjem reducira tečnost.)

6. Kada je gotovo, probati i po želji dodati još začina. Još pola sata kuvati pa sterilizirati tegle na 80 Celzijevih stepeni 10 do 15 minuta. Napunjene tegle zatvoriti, okrenuti na poklopac pa sve vratiti na 60 Celzijevih stepeni u pećnicu na pasterizaciju. Nakon pasterizacije neka se sve postupno hladi.

(gastro)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ajvar na najjednostavniji način

AJVAR NA NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN

1.jpg

POTREBNO JE
8 kg paprika, 0,4 dl ulja, so

PRIPREMA
Paprike ispecite, oljuštite, očistite od semenki i peteljki, pa ostavite da se preko noći ocede. Sutradan ih sameljite, posolite i stavite da se prže na zagrejanom ulju. Ajvar neprestano mešajte dok sva tečnost ne uvri. Potom ga razlijte u vrele tegle, stavite u toplu rernu na desetak minuta, a onda rernu isključite i ostavite tegle da u njoj prenoće. Sutra zalijte svaku teglu s nekoliko kašika vrelog ulja i čvrsto zatvorite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Gurmanski ajvar

GURMANSKI AJVAR

1.jpg

POTREBNO je: 5 kg crvene paprike, 2,5 kg patlidžana, 12 čenova belog luka, 2,5 kg mesnatog paradajza, 3 dl ulja, 2,5 dl vinskog sirćeta, 3 feferone, 40 g soli, 20 g suvih začina, 80 g šećera i 2 kašike peršuna.

Paprike i patlidžane ispecite na roštilju ili u rerni, oljuštite ih, paprike očistite od semenki i sve isecite na šnite.
Paradajz oljuštite i sameljite, a feferone sitno iseckajte kao i beli luk, pa pomešajte sa uljem, sirćetom, solju, šećerom i polovinom belog luka, kuvajte u velikoj šerpi na nižoj temperaturi dok se smesa ne zgusne, a zatim dodajte patlidžane, papriku i peršun, pa kuvajte još oko 40 minuta da se smesa sjedini, probajte da vidite da li je potrebno još soli ili sirćeta.
Ajvar sipajte u čiste, zagrejane tegle, zatvorite ih i ostavite u toploj rerni ili zamotajte u krpe dok se potpuno ne ohlade.

(Večernje novosti)
 
Učlanjen(a)
25.11.2013
Poruka
6
Nema boljeg priloga na svetu. Najgore mi je sto nijedan kupovni nije oganski, svake godine muka oko pecenja.
 
Natrag
Top