Afrički kardinal: Sledeći papa bi mogao da bude Crnac

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Afrički kardinal: Sledeći papa bi mogao da bude Crnac

turkson-x.jpg

Afrički kardinal Piter Turkson iz Gane rekao je da ne vidi razlog zašto sledeći papa ne bi bio crnac, naročito posle izbora Baraka Obame za predsednika SAD.

Turkson igra važnu ulogu u vođenju tronedeljnog sastanka u Vatikanu, na kojem se razmatraju izazovi katoličke crkve u Africi. On je na konferenciji za štampu objasnio da svaki čovek koji postane sveštenik sanja o tome da jednog dana bude papa.
"I ako božanskim proviđenjem - jer crkva pripada Bogu - odnosno ako Bog bude poželeo da vidi crnca kao papu, zahvalićemo za to Bogu", rekao je kardinal iz Gane.

Već godinama se spekuliše o mogućnosti da papa bude izabran iz redova zemalja u razvoju, jer u njima katolička crkva poslednjih decenija doživljava najveći proboj. U Africi je, na primer, od 1978. do 2007. broj katolika porastao sa 55 na 146 miliona. Nasuprot tome, broj katolika u Evropi opada.

Papa Jovan Pavle drugi, rođen u Poljskoj, bio je 1978. prvi poglavar rimokatoličke crkve u poslednjih 455 godina, koji nije bio Italijan. U istom duhu nastavljeno je i 2005. godine, kada je za novog papu izabran Nemac Benedikt

Izvor: Blic

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Moguće, zašto ne? Obično se prema brojčanom stanju katolika imenuju biskupi i kardinali i što je veći broj kardinala u pojedinoj zemlji, veća je šansa da neki kardinal iz te zemlje bude izabran za Papu. Zato Talijani jako dobro prolaze.
Ja bih voljela da slijedeći Papa bude iz Latinske Amerike. Oni su prokušani u vjeri i trpljenju, nisu toliko opterečeni strukturama, slobodniji su jer imaju drugačiji pogled na život.
Popis svih Papa, od sv. Petra do Benedikta
XVI Popis papa - Wikipedija

Može vic?
:dtyste:

Pričaju dva progresista:
-Znaš da je izabran Papa?!
-Ma, znam, ali opet je katolik.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Ni ja ne vidim razlog zašto sledeći papa ne bi bio crnac. Doduše ima još vremena do sledećeg Pape jer ovaj ijako je u poodmaklim godinama može da živi bar još desetak godina ako ne i više uzimajući u obzir kako ga hrane kavijarom plodovima mora i tartufom. Po nekoj proceni sledeći PAPA može biti dugoočekivani. Primetio sam da krojači novog svetskog poretka dobro poznaju sveto pismo i proročanstva tako da me ne bi čudilo da pronađu za Papu crnca sa nekom odvratnom facom kako bi se ispunilo Danilovo proročanstvo 8.23. To je igra kojom se igraju ali će na kraju videti da su bili marionete u rukama mnogo moćnijih.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ni ja ne vidim razlog zašto sledeći papa ne bi bio crnac. Doduše ima još vremena do sledećeg Pape jer ovaj ijako je u poodmaklim godinama može da živi bar još desetak godina ako ne i više uzimajući u obzir kako ga hrane kavijarom plodovima mora i tartufom...

Što možemo, delikatnog je zdravlja...:dtyste:

Primetio sam da krojači novog svetskog poretka dobro poznaju sveto pismo i proročanstva tako da me ne bi čudilo da pronađu za Papu crnca sa nekom odvratnom facom kako bi se ispunilo Danilovo proročanstvo 8.23. To je igra kojom se igraju ali će na kraju videti da su bili marionete u rukama mnogo moćnijih.

Samo se ti nadaj...Neki ljudi kao da nemaju drugog posla nego da tumače Bibliju kako im paše.

Nego, kad je već riječ o Papi i njegovom zdravlju, jedan vic...:lol:

Uđe neki smrdljivi pijanac s poderanim ruksakom i starim novinama u autobus i sjedne pokraj svećenika. Izvadi flašu s rakijom, popije u jednom cugu sve što je preostalo, štucne, uzme svoje novine i počne čitati. Svećenik se pravi kao da pijanac ne postoji i skriva svoju nelagodu.

Nakon par minuta pijanac se zagleda u njega i pita:
- Čujte oče, recite vi meni od kog vraga se dobiva taj artritis?
Zasmetan, svećenik mu sarkastično odgovori:

- Artritis je posljedica pokvarenog života, odlaženja grešnim ženama, prekomjernog pušenja i odanosti piću, posebno žestokom alkoholu. Od opijanja koja završavaju noćima provedenim s prostitutkama i od mnogih drugih svinjarija i gadosti!
- A u p... materinu,(tko bi to reko?) odvrati pijanac i nastavi čitati.

Ubrzo, razmislivši što je izgovorio jadnom pijancu, svećenik se osjeti krivim i odluči ispričati mu se, te pun razumijevanja kaže:
- Oprostite, nisam namjeravao biti tako grub, ali recite mi od kada bolujete od artritisa?

- Ja? Ma neeee, nemam ja tu bolest, samo sam čitao ovaj članak u novinama gdje kaže da Papa pati od artritisa već nekoliko godina.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Ni ja ne vidim razlog zašto sledeći papa ne bi bio crnac. Doduše ima još vremena do sledećeg Pape jer ovaj ijako je u poodmaklim godinama može da živi bar još desetak godina ako ne i više uzimajući u obzir kako ga hrane kavijarom plodovima mora i tartufom. Po nekoj proceni sledeći PAPA može biti dugoočekivani. Primetio sam da krojači novog svetskog poretka dobro poznaju sveto pismo i proročanstva tako da me ne bi čudilo da pronađu za Papu crnca sa nekom odvratnom facom kako bi se ispunilo Danilovo proročanstvo 8.23. To je igra kojom se igraju ali će na kraju videti da su bili marionete u rukama mnogo moćnijih.

Normalno da su raznog karaktera papa i Isus!

1)papa zivi u raskosi paze ga kao malu bebu!

Isusa su pljuvali kritikovali i na kraju ubibli!

2)papa ulazi na mercedesu na trgu u vatikanu u zlatu i famfiru s telohraniteljima itd.

Isus je mogao da udje u jerusalim na:kamilu,konja,da ga nose na kraljevska nosila kao iroda,prljav od spavanja pod vedrim nebom itd ali nije.

3)papa ima jos 10g a mozda i vise da vlada vatikanom,a Isusu su dali samo tri ipo godine zar ne?

4)Isus nije bio inkvizitor i nije vrbovao ljude kako su to radili vatikan,muslimani i druge vere putem macem a slobodnom voljom.

5)Isus je bio poput jaganjca a papa (Vuk u jagnjecoj kozi) Pogledaj mu samo ocii osmeh na licu u ovom filmu i sve ce ti biti jasno.

6)papa zeli slavu u srcu svom a Isus nije zeleo slave,a mi dobro znamo ko je upocetku zeleo slavu da bude kao Bog.

7)papa nije posrednik Boga naseg jedini posrednik izmedju Boga i ljudi je Isus Hrist i nema drugog.Mozda je papa posrednik ali ne Naseg Boga koji je na nebesima, a ovog zemaljskog boga.Itd,itd,itd.

Potpuno se slazem s tobom za krojace NSP-ka, a takodje da vrlo dobro poznaju Bibliju.

Takodje se slazem s tobom da je moguce da ce skoro biti dugoocekivani papa,ali pre prorocanstva o gradnji novog Solomonovog hrama nece jer upravo tamo se treba ustoliciti antihrist,ali po prorocanstvu mislim da to nije papa vec obican covek u kog ce se useliti sam lucifer.Jer pise u Otkrivenju da ce kraljevi rastrgnuti bludnicu,kurvu koja se kurvase s zemaljskim carevima i pojesce njeno meso!!!

Antihrist ce doci sam po sebi dok mu ovi pripremaju messto svedckog lidera itd.

Od tuda i citat :nece se pojaviti dok ne prodje otpad! sad je vreme otpada,a potom sin pogibije! a potom Isus Hrist na nebesima.

Pozdrav brate peko 71 od Gere.

Što možemo, delikatnog je zdravlja...:dtyste:

Samo se ti nadaj...Neki ljudi kao da nemaju drugog posla nego da tumače Bibliju kako im paše.

Nego, kad je već riječ o Papi i njegovom zdravlju, jedan vic...:lol:

Uđe neki smrdljivi pijanac s poderanim ruksakom i starim novinama u autobus i sjedne pokraj svećenika. Izvadi flašu s rakijom, popije u jednom cugu sve što je preostalo, štucne, uzme svoje novine i počne čitati. Svećenik se pravi kao da pijanac ne postoji i skriva svoju nelagodu.

Nakon par minuta pijanac se zagleda u njega i pita:
- Čujte oče, recite vi meni od kog vraga se dobiva taj artritis?
Zasmetan, svećenik mu sarkastično odgovori:

- Artritis je posljedica pokvarenog života, odlaženja grešnim ženama, prekomjernog pušenja i odanosti piću, posebno žestokom alkoholu. Od opijanja koja završavaju noćima provedenim s prostitutkama i od mnogih drugih svinjarija i gadosti!
- A u p... materinu,(tko bi to reko?) odvrati pijanac i nastavi čitati.

Ubrzo, razmislivši što je izgovorio jadnom pijancu, svećenik se osjeti krivim i odluči ispričati mu se, te pun razumijevanja kaže:
- Oprostite, nisam namjeravao biti tako grub, ali recite mi od kada bolujete od artritisa?

- Ja? Ma neeee, nemam ja tu bolest, samo sam čitao ovaj članak u novinama gdje kaže da Papa pati od artritisa već nekoliko godina.

He,he ,he bas je dobar vic ko bi to rekao ha,ha,ha

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Prvobitno napisao gerakules :Takodje se slazem s tobom da je moguce da ce skoro biti dugoocekivani papa,ali pre prorocanstva o gradnji novog Solomonovog hrama nece jer upravo tamo se treba ustoliciti antihrist,ali po prorocanstvu mislim da to nije papa vec obican covek u kog ce se useliti sam lucifer.Jer pise u Otkrivenju da ce kraljevi rastrgnuti bludnicu,kurvu koja se kurvase s zemaljskim carevima i pojesce njeno meso!!!

Razmišljao sam o ovome što si napisao da će dugoočekivani antihrist biti ustoličen u Jerusalimu u izgrađenom starozavetnom hramu. Navodno postoji jedan takav projekat BLUE BEAM gde bi čak bila uključena i NASA za ostvarivanje 3D optičke iluzije na nebu iznad Jerusalima i novoizgrađenog hrama. Ali mogu ti reći da se sa ovim ne mogu složiti iz više razloga. Tačno je da će bludnica Vavilon Veliki biti uništena to je ne katolička crkva nego Vatikan. Ovde si zaboravio jednu činjenicu da je Papa nezavisno od katoličke crkve institucija za sebe što znači katolička crkva može biti uništena ali ne i Papa. On ostaje ali se ogrće u još nekoliko plašteva osim hrišćanskog ogrnuće se plaštem islama budizma i hinduizma i svih ostalih religija. To će biti poslednja transformacija ovog bezakonika. Postoji projekat i za obnovu hrama ali čak i da se obnovi to neće biti Božiji hram jer hram Božiji nije više materijalnog nego duhovnog karaktera.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Razmišljao sam o ovome što si napisao da će dugoočekivani antihrist biti ustoličen u Jerusalimu u izgrađenom starozavetnom hramu. Navodno postoji jedan takav projekat BLUE BEAM gde bi čak bila uključena i NASA za ostvarivanje 3D optičke iluzije na nebu iznad Jerusalima i novoizgrađenog hrama. Ali mogu ti reći da se sa ovim ne mogu složiti iz više razloga. Tačno je da će bludnica Vavilon Veliki biti uništena to je ne katolička crkva nego Vatikan. Ovde si zaboravio jednu činjenicu da je Papa nezavisno od katoličke crkve institucija za sebe što znači katolička crkva može biti uništena ali ne i Papa. On ostaje ali se ogrće u još nekoliko plašteva osim hrišćanskog ogrnuće se plaštem islama budizma i hinduizma i svih ostalih religija. To će biti poslednja transformacija ovog bezakonika. Postoji projekat i za obnovu hrama ali čak i da se obnovi to neće biti Božiji hram jer hram Božiji nije više materijalnog nego duhovnog karaktera.

Mozda brate peko mozda ,a ko ce ga znati? U jerusalemu je sve pocelo tamo ce se sve i zavrsiti,vec se koncentriraju vojne sile u maloj aziji sta ce biti neznam ali bice strasno.

Neka nam je Bog u pomoci brate Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Normalno da su raznog karaktera papa i Isus!

1)papa zivi u raskosi paze ga kao malu bebu!
Isusa su pljuvali kritikovali i na kraju ubibli!

2)papa ulazi na mercedesu na trgu u vatikanu u zlatu i famfiru s telohraniteljima itd.
Isus je mogao da udje u jerusalim na:kamilu,konja,da ga nose na kraljevska nosila kao iroda,prljav od spavanja pod vedrim nebom itd ali nije.

3)papa ima jos 10g a mozda i vise da vlada vatikanom,a Isusu su dali samo tri ipo godine zar ne?
4)Isus nije bio inkvizitor i nije vrbovao ljude kako su to radili vatikan,muslimani i druge vere putem macem a slobodnom voljom.

5)Isus je bio poput jaganjca a papa (Vuk u jagnjecoj kozi) Pogledaj mu samo ocii osmeh na licu u ovom filmu i sve ce ti biti jasno.
6)papa zeli slavu u srcu svom a Isus nije zeleo slave,a mi dobro znamo ko je upocetku zeleo slavu da bude kao Bog.

7)papa nije posrednik Boga naseg jedini posrednik izmedju Boga i ljudi je Isus Hrist i nema drugog.Mozda je papa posrednik ali ne Naseg Boga koji je na nebesima, a ovog zemaljskog boga.Itd,itd,itd.

Ovako: razumijem da večina pravoslavaca i protestanata ne vole Papu i vole ga kritizirati. S druge strane, uvijek me obraduje kad naiđem na neostrašćenog pravoslavca/protestanta koji racionalno pristupa problemima koje dijele kršćanske crkve, između kojih je primat Pape najveći.
Papa je i crkveni i državni poglavar i ponaša se sukladno tome. Naravno da ga voze u mercedesu, nego kako?
Ne može ni Papa raditi što hoće, nego u zajedništvu s kardinalima i predstojnicima različitih kongregacija koje u skladu s njim vode Crkvu. To je velika organizacija budući da je Kat. crkva raširena po čitavom svijetu, različitim narodima i kulturama, pa nije lako sačuvati jedinstvo crkve u razlicitosti.
Ne znam da li si čuo za Fatimske tajne? Početkom 20 stoljeća, dakle nekih 70 godina unaprijed postojalo je proroštvo o atentatu na Papu i bl. Ivan Pavao II je znao da će se to dogoditi. Nije znao kada, ni kako, ni tko...ipak, znao je, ali nije odstupio iz službe koju mu je Krist povjerio.

Što se tiče inkvizicije, malo si pobrkao. Nije inkvizicija vrbovala ljude, u početku je to bila organizacija koja se borila protiv heretika (jeresi), kasnije je Španjolska inkvizicija koja se uplitala i u svjetovne sporove nanijela mnogo zla. Ali, to sve treba gledati u kontekstu onog vremena. To je bilo zlatno doba Španjolske i Španjolci su se osjećali kao gospodari svijeta i "Bogom dani" pokrstavali stanovnike Amerike misleći da šire kraljevstvo Božje na zemlji. Ali, ima još jedna važna stvar: pojava protestantizma u spanjolskim krajevima. A nisu oni u ono vrijeme bili blagi širitelji Blage vijesti, nego rušitelji svetohranista i kipove iz katoličkih crkava. I tu je također djelovala inkvizicija...
Služba Pape, kao poglavara Kat. crkve je da očuva vjeru u Krista i jedinstvo Katoličke crkve i to on čini.

Mladi vole Papu, na susretu s njim skupi nas se jedan milijun, ko od šale. Kome to još uspjeva?

<font size="3"><font color="#333333">

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534

Ovako: razumijem da večina pravoslavaca i protestanata ne vole Papu i vole ga kritizirati. S druge strane, uvijek me obraduje kad naiđem na neostrašćenog pravoslavca/protestanta koji racionalno pristupa problemima koje dijele kršćanske crkve, između kojih je primat Pape najveći.
Papa je i crkveni i državni poglavar i ponaša se sukladno tome. Naravno da ga voze u mercedesu, nego kako?
Ne može ni Papa raditi što hoće, nego u zajedništvu s kardinalima i predstojnicima različitih kongregacija koje u skladu s njim vode Crkvu. To je velika organizacija budući da je Kat. crkva raširena po čitavom svijetu, različitim narodima i kulturama, pa nije lako sačuvati jedinstvo crkve u razlicitosti.
Ne znam da li si čuo za Fatimske tajne? Početkom 20 stoljeća, dakle nekih 70 godina unaprijed postojalo je proroštvo o atentatu na Papu i bl. Ivan Pavao II je znao da će se to dogoditi. Nije znao kada, ni kako, ni tko...ipak, znao je, ali nije odstupio iz službe koju mu je Krist povjerio.

Što se tiče inkvizicije, malo si pobrkao. Nije inkvizicija vrbovala ljude, u početku je to bila organizacija koja se borila protiv heretika (jeresi), kasnije je Španjolska inkvizicija koja se uplitala i u svjetovne sporove nanijela mnogo zla. Ali, to sve treba gledati u kontekstu onog vremena. To je bilo zlatno doba Španjolske i Španjolci su se osjećali kao gospodari svijeta i "Bogom dani" pokrstavali stanovnike Amerike misleći da šire kraljevstvo Božje na zemlji. Ali, ima još jedna važna stvar: pojava protestantizma u spanjolskim krajevima. A nisu oni u ono vrijeme bili blagi širitelji Blage vijesti, nego rušitelji svetohranista i kipove iz katoličkih crkava. I tu je također djelovala inkvizicija...
Služba Pape, kao poglavara Kat. crkve je da očuva vjeru u Krista i jedinstvo Katoličke crkve i to on čini.

Mladi vole Papu, na susretu s njim skupi nas se jedan milijun, ko od šale. Kome to još uspjeva?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kao prvo ja sam protivnik svih crkvi koje se ne pridrzavaju Biblije,sto se i vidi na raznim temama!

Papa ima samo jedan zakon! radite sta hocete samo mi se poklonite! zasto????

Inkvizacija je bila srtednjovekovni kosmar za prave Hriscane!Biografija spanskog pape
BORDZIJA najbolje govori o tome.

Pravoslavni su se takodje upecali na mamac "Ekumenizma" gde ce u skorom buducem cak i zena biti papa-mama,jer vec imamo zene kardinale itd.

Papa jeste zver iz otkrivenja,kad kazem zver tako se opisuje u bibliji politicka aktivnost crkve itd,a ne da je papa bukvalno zver!Papa je opasna politicka sila koja ce zavladati svetom sto se jasno vidi u Otkrivenju.

Papa vec vlada svim politickim silama pa nije ni cudo sto dodju milion ljudi da mu se poklone, a niko i ne spominje Gospoda Isusa Hrista.

U otkrivenju 22
[SUP]8[/SUP] I ja Jovan videh ovo i čuh; i kad čuh i videh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza.

[SUP]9[/SUP] I reče mi: Gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže reči proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.

Znaci nikome se ne trteba pokloniti cak ni andjelu do samo Bogu.

rogati (3).jpgevo zasto ga vole vidi se iz simbola koji pokazuju rukom simbol jarca.

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Kao prvo ja sam protivnik svih crkvi koje se ne pridrzavaju Biblije,sto se i vidi na raznim temama!

Biblija te uči da budeš protivnik crkvama? Koju ti Bibliju čitaš?

Papa ima samo jedan zakon! radite sta hocete samo mi se poklonite! zasto????

Papa se sluga slugu Božjih, ne klanjaju mu se, ali mu ljube ruku klečeći. šta ćeš, pobožni ljudi...
Krist je Zakon.

Inkvizacija je bila srednjovekovni kosmar za prave Hriscane! Biografija spanskog pape BORDZIJA najbolje govori o tome.

E, tu se slažem, od Inkvizicije je bilo više štete nego koristi.

Pravoslavni su se takodje upecali na mamac "Ekumenizma" gde ce u skorom buducem cak i zena biti papa-mama, jer vec imamo zene kardinale

Upecali se na mamac? Ima logike, sv. Petar je bio ribar, a Papa je njegov nasljednik.
Ovo o ženama - biskupicama pitaj protestante, zaboravila sam koja njihova skupina udjejuje ženama svećenički red. Toga nema u katoličkoj crkvi.

Papa jeste zver iz otkrivenja,kad kazem zver tako se opisuje u bibliji politicka aktivnost crkve itd,a ne da je papa bukvalno zver! Papa je opasna politicka sila koja ce zavladati svetom sto se jasno vidi u Otkrivenju.

Što vi ovdje stalno ovdje vičete : Zver, Zver.., a ne Bog, Booog! Isus je pobijedio svijet i svojim drugim dolaskom uništit zauvijek Zlo,tj. Sotonu. Vremena su teška, to nitko ne spori, ali vrijeme nam je dano da se učvrstimo u vjeri i ostanemo u Isusovoj ljubavi. Zar nam to nije dovoljno velika i sveta zadaća?

Papa vec vlada svim politickim silama pa nije ni cudo sto dodju milion ljudi da mu se poklone, a niko i ne spominje Gospoda Isusa Hrista.

Drugi put, prije nego ovako što napišeš, barem zaviri u njegove propovijedi koje neumorno navještaju Isusa Krista. I nemoj nas nazivati poklonicima Pape, jer mu se ne klanjamo, već samo pozdravljamo i mašemo.

U otkrivenju : I ja Jovan videh ovo i čuh; i kad čuh i videh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza.
I reče mi: Gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže reči proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.
Znaci nikome se ne trteba pokloniti cak ni andjelu do samo Bogu.

Tako je: samo se Bogu klanjaj i slavi Ga u svom srcu.

Natrag