Šta je novo?

AFP: O pregovorima CG krajem juna

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]AFP: O pregovorima CG krajem juna
[/h] Izvor: BetaPodgorica -- Lideri EU daće "zeleno svetlo" za početak pregovora Crne Gore o pristupanju Uniji na samitu krajem juna, navodi se u nacrtu zaključaka u koje je AFP imao uvid.

Na tom samitu će, uglavnom, biti reči o problemima evrozone.
"Evropski savet će podržati odluku, koju ministri za evropska pitanja treba da donesu 26. juna, da se započnu pregovori sa Crnom Gorom", navodi se u "smernicama" za ambasadore koji pregovaraju o konačnoj odluci, koja treba da bude potvrđena na samitu u Briselu 28. i 29. juna.
O zaključcima samita pregovaraju pomoćnici visokih zvaničnika pre konačnih pregovora nacionalnih lidera, navodi AFP.

"U maju smo konstatovali da Crna Gora ulaže potrebne napore", rekao je agenciji Frans pres Peter Stano, portparol komesara EU za proširenje Štefana Filea.

"Nadali smo se da će pregovori početi pre kraja meseca, pošto smo već dva puta dali preporuku za to", istakao je on.

Prema neimenovanim izvorima, došlo je do izvesnog "oklevanja" među ključnim državama članicama EU tokom pregovora ambasadora, pošto su Holandija, koja je odavno prepreka na putu ka pristupanju Srbije zbog zabrinutosti oko krivičnog gonjenja ratnih zločinaca, i Francuska postavile neka pitanja.

Međutim, gotovo dve nedelje pre nego što će Savet ministara spoljnih poslova i ministara za evropska pitanja staviti pečat na odluku o tome, sama činjenica da je Crna Gora uvršćena u pripremljene zvanične deklaracije na nivou šefova država ukazuje da je skoro sve već dogovoreno, ocenjuje francuska agencija.

Susedna Hrvatska se priprema da 1. jula iduće godine postane 28. članica Unije pogođene krizom, ali je Srbija, posle višegodišnje neizvesnosti, za sada sebi obezbedila samo "status kandidata", u iščekivanju formalnog "zelenog svetla" za pristupne pregovore.
 
Top