Aeromiting u Batajnici 2012

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Aeromiting u Batajnici 2012











Izvor:
B92.net








Beograd -- Na aerodromu "Batajnica" održaće se aeromiting 1. i 2. septembra, u godini kada srpsko vazduhoplovstvo slavi sto godina.


21088448325034f8c7cf352016547946_orig.jpg



Ovaj događaj je sam po sebi atrakcija, a ekipa TV B92 je prva imala čast da snimi pripreme, akrobacije i pilote koji će 2. septembra oduševljavati posetioce i zaljubljenike u vazduhoplove.

Na pisti Aerodroma “Batajnica” je više od 40 stepeni. Bez obzira na vrućinu, vojnicima i pilotima je zadovoljstvo da pripremaju jedan od najvećih događaja i obeleže stogodišnjicu srpskog vazduhoplovstva.

Najbolje je leteti ujutru, dok još temperatura nije viša od 35 stepeni, kažu. Ima i onih koji lete u toku dana, ali ljubav prema letenju je jača od tog napora - navikli su da se znoje, da trpe vrućinu u kabini “laste”, MIG-a 29 i drugih letelica.

Avioni poređani na batajničkom aerodromu pripremaju se i ove sedmice lete i grme iznad Beograda podsećajući da je još malo vremena ostalo do Aeromitinga.

2. septembra ćemo imati priliku da na, nadamo se, vedrom nebu iznad glavnog grada uživamo u akrobacijama kao što su leđni let, spori ili komandni valjak ili “kovit sa dva okreta”.





 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Piloti VS spremni za aeromiting










Izvor:
B92.net







Beograd -- Generalnom probom letačkog programa pilota Vojske Srbije na aerodromu Batajnica zaokružene su pripreme za aeromiting koji se održava u nedelju 2. septembra.


515374715503e2a4a8c995493970125_640x428.jpg



Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da je predstojeći aeromiting prilika da se pokaže da Srbija ne zaostaje za najsnažnijim zemljama sveta.
Organizatorima je potvrđen dolazak 27 letelica iz 11 stranih zemalja kao i dolazak pet stranih delegacija. Uz učesnike iz civilnog i vojnog sektora naše zemlje u nedelju će leteti ukupno više od 130 vazduhoplova.

"Program je uvežban. Ovih dana je vežban svakodnevno. Ovo je generalna proba. Sa aspekta, pre svega bezbednosti letenja, to je potpuno bezbedan program. Tehnika je bila sva ispravna, piloti su uvežbali sve elemente, rukovodstvo, takođe i mi možemo da startujemo na aeromitingu, bez ikakvih problema i bez ikakvuh sumnji", kaže Ranko Živak, komandant Vazduhoplovstva i PVO.

Vučić se zahvalio svom pilotima "što su spremni da pokažu svoje znanje i svoje umeće".

"Ono što smo mi zahtevali od njih, uz činjenicu da je važno da se garantuje potpuna bezbednost svim učesnicima aeromitinga, proslave stogodišnjice srpskog vazduhoplovstva. Želimo da pokažemo da znanje naših ljudi, pa čak i oprema ne zaostaje za onima koji su najsnažniji na svetu. Ja bih samo rekao da su svi piloti ne samo spremni, već i orni da pokažu sve svoje veštine, kao i kompletno znanje", rekao je on.

Najatraktivniji nastupi očekuju se od Jurofajtera, ruske akro-grupe Striži, Gripena mađarske avijacije, ali i od domaćih pilota na "orlovima", "super galebovima" i "migovima".

"To je standardan let s tim što, naravno, potrudiću se maksimalno da pokažem i šta avion može i šta ja znam", rekao je pilot Goran Savić.

Vazduhoplovna komanda srpske vojske ustanovljena je 1912. Imala je 12 aviona, tri balona, vodoničnu centralu i golubiju poštu.





 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Počeo aeromiting "Batajnica 2012"










Izvor:
B92.net







Beograd -- Međunarodni aeromiting "Batajnica 2012" počeo je izložbom maketara, nakon čega će biti predstavljene ultralake i radio kontrolisane letelice.Letački program počinje u 10.50, dok se u 11.00 sati očekuje defile (nalet) nekoliko desetina aviona i helikoptera Vojske Srbije.

Na aeromitingu u Batajnici učestvuju predstavnici 16 zemalja sa 27 vazduhoplova.


182176880950430bc252d2b523413129_orig.jpg



Na početku aeromitinga više od 30 aviona i helikoptera Vojske Srbije učestvovaće u defileu (preletu), a posetioci će imati prilike da vide i najmodernije avione poput švedskog "gripena", ruskog "mig-29 M2", "jurofajtera", francuskog "rafala", američkog F-16 i druge. Svoje umeće predstaviće i ruska akro-grupa "Striži", koja leti na avionima "mig-29".

Ministar odbrane Aleksandar Vučić prošetao je aerodromskom pistom uoči početka aeromitinga i rekao da je zadovoljan kako je ta manifestacija pripremljena, izrazivši očekivanje da će ona biti uspešna i da će proći sve u najboljem redu.

"Najviše me i interesuju naši piloti i umeće koje će oni pokazati", rekao je kratko Vučić koji se šetajući pistom pozdravljao sa građanima i pilotima, kao i sa predstavnicima novinarskih ekipa.

Aeromitingu će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačića i ministar odbrane Aleksandar Vučić, potvrdio je Tanjugu načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik MIlivoje Pajović.

On je rekao da za praćenje aeromitinga vlada veliko interesovanje medija iz zemlje i sveta i da je akreditovano 538 novinara. Pajović je precizirao da je među njima i 220 novinara iz regiona i Evrope.

Uz predstavnike Nacionalne garde Ohaja, aeromitingu će prisustvovati diplomate i vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, ministri u Vladi Srbije, istaknute javne i kulturne ličnosti.

Jedanaest zemalja će imati svoje letačke timove, dok će pet mitingu prisustvovati na nivou delegacija. Ekipe 16 država imaju ukupno 27 vazduhoplova i čini ih oko 200 ljudi.

Iz Srbije, na mitingu će učestvovati predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, dok će Vojska Srbije, kako je rečeno, u vazduhu imati 45 letelica.

Ulaznice za aeromiting koštaju 200 dinara.


Izmene saobraćaja zbog aeromitinga




Zbog održavanja areomitinga biće izmenjen saobraćajni režim na prilazu Batajnici, što će biti jasno označeno saobraćajnom signalizacijom.

Saobraćaj od raskrsnice Novosadski put - Ulica majora Zorana Radosvljevića do Aerodroma "Batajnica" regulisaće saobraćajna policija, a iz Sekretarijata za saobraćaj su apelovali na građane da za dolazak na aeromiting koriste sredstva javnog prevoza - "BG voz" i autobuse.

Građani koji na miting dolaze svojim vozilama neće moći da dođu neposredno do aerodroma, već će biti usmeravani da se parkiraju u ulicama u naselju Batajnica, koje će biti obeležene za parkiranje.

Prevoz do aerodoma "Batajnica" biće organizovan autobusima javnog prevoza, pa će do aerodroma građani moći da stignu autobusima 706Ee koji saobraća od Keja oslobođenja u Zemunu do aerodroma "Batajnica" i 706A od Bačke ulice u Zemunu do aerodroma.


1712731681504307e9a95ea430318584_v4 big.jpg



Saobraćaće i autobus 700A koji će voziti od Železničke stanice "Batajnica" do aerodroma "Batajnica", saopšteno je iz Sekretarijata.

Do naselja Batajnica građani će moći da stignu i autobusom 73 koji vozi od Bloka 45 na Novom Beogradu do železničke stanice u Batajnici i 702 koji ide od Busije do železničke stanice u Batajnici.

Autobuska linija 703 voziće od Ugrinovaca do železničke stanice u Batajnici, 706 sa Zelenog venca do Batajnice, a 706E sa zemunskog Keja oslobođenja.

Građani će moći da koriste i "BG voz" koji će na relaciji "Pančevački most - Železnička stanica "Batajnica" saobraćati po redu vožnje za radni dan, odnosno sa intervalom polaska na 15 minuta od šest do devet časova i od 14 do 16 časova , a u ostalim periodima na 30 minuta.

Pored BG voza, "Železnice Srbije" imaju i 10 vozova po smeru na relaciji Beograd- Batajnica.

Iz Sekretarijata za saobraćaj su apelovali na vozače da prate saobraćajnu signalizaciju i uputstva saobraćajne policije.




 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Eurofajter" i F16 oduševili posetioce aeromitnga, srpski avioni iscrtali zastavu na nebu










Izvor:
Blic.rs








Italijanski piloti na avionu "Eurofajter tajfun", kao i danski letači na avionu F16 danas su u Batajnici svojim umećem oduševili mnogobrojne posetice međunarodnog aeromitinga kojim se obeležava vek srpske avijacije. Avion "tajfun", koji zajednički proizvode Velika Britanije, Italija i Španija, spada u najpouzdanije višenamenske borbene letilice četvrte generacije, a njegov pilot na batajničkom aerodromu je demonstrirao i vrhunsko umeće.


270354_miting-batajnica020912ras-foto-dusan-milenkovic36_f.jpg



Uz poniranje, pilot te letilice iz sastava italijanskog vojnog vazduhoplovstva, prikazao je niz mogućnosti sa promenama pravaca letenja u vazduhu, kao i delove takozvanog akrobatskog letenja - svojstvenog samo vrhunski obučenim pilotima.

Piloti Kraljevskog danskog vazdugholovstva na čuvenom američkom avionu F16, takođe, su prikazali vrhunsko umeće i bravurama u vazduhu demonstrirali zašto se ta letilica, pozna kao "fajting falkon", nalazi među naoružanjem mnogih država.

Veliku pažnju publike privukao je i transportni avion "spartan" koji je opremljen tzv. staklenom pilotskom kabinom, savremenim elektronskim uređajima i koji, uprkos zamašnom gabaritu, ima izuzetne manevarske sposobnosti.

Tom letilicom se predstavilo Vojno vazduhoplovstvo Italije, demonstirajući direktnu razliku u naletima borbenih aviona i transportne letilice.

Publika je na aerodrom počela da pristiže već u osam sati, i u jednom trenutku ih je bilo oko 50-60.000. Veliko interesovanje vlada za fotografisanje sa pilotima, kao i za obilazak kroz transportere Rusije i Turske.

Aeromiting u Batajnici su otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vučić, nakon intoniranja državne himne Srbije.

U 11 sati počinje akrobatsko letenje mlaznih aviona, a trenutno su na nebu nad Batajnicom zmajevi, jednomotorni avioni koji lete u pravilnom poretku u grupi od po četiri.




Srpski piloti oduševili u helikopterima "gazela" i "gama"



Piloti Vojske Srbije na helikopterima "gazela" i "gama" danas su na aeromitingu u Batajnici prikazali manevarske sposovnosti letilica koje se koriste prilikom podrške pešadiji.

Sudeći prema reakcijama publike, izuzetno atraktivno bilo je spuštanje na male visine, čime se omogućava strelcima iz helikoptera da podrže pešadiju tokom terenskih borbi.

Komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile, potpukovnik Predrag Nikolić, novinarima je rekao da su prikazani različiti manevri koji se izvode prilikom redovne obuke pilota helikoptera za dejstva u različitim uslovima.


270357_miting-batajnica020912ras-foto-dusan-milenkovic40_f.jpg



Nikolić je objasnio da prikazani helikopterski manevri omogućavaju strelcima, smeštenim u kabinama letilica, da na pravi način pruže podršku jedinicama kopnene vojske.

Za pilote te eskadrile, smeštene na aerodromu "Ladjevci" kraj Kraljeva, učešće na aeromitingu, poručio je Nikolić, predstavlja veliko zadovoljstvo i čast.

Pažnju brojnih posletilaca privukle su i ostale letilice izložene na pisti, koje će se predstaviti u letačkom i izložbenom delu.




Vojska Srbije na aeromitingu sa 45 letelica




Uz predstavnike Nacionalne garde Ohaja, aeromitingu prisustvuju diplomate i vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, ministri u Vladi Srbije, istaknute javne i kulturne ličnosti.

Jedanaest zemalja ima svoje letačke timove, dok će pet mitingu prisustvovati na nivou delegacija. Ekipe šesnaest država imaju ukupno 27 vazduhoplova i čini ih oko 200 ljudi.


270317_batajnica-01-beta_ff.jpg



Iz Srbije, na mitingu učestvuju predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, dok će Vojska Srbije, kako je rečeno, u vazduhu imati 45 letelica.

Inače, srpsko vojno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.









 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top