Šta je novo?

Adware/Yekrand

  • Začetnik teme allem
  • Datum pokretanja
A

allem

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
17
Nisam stručnjak za informatiku. da li ovaj Adware/Yekrand! može krasti podatke sa mobitela? Prvenstveno mislim na fotografije?

1547920841797.png
 
Torgandwarf

Torgandwarf

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
2.894
Adware, obicno preusmerava saobracaj kroz neke pretrazivace i pritom prikuplja podatke o korisnicima i prikazuje vam mnogo reklama. Uglavnom, adware vam najcesce usporava rad, zbog preusmeravanja saobracaj internet, dobijate manje relevantne rezultate pretraga, takodje i rezultate ka rizicnim sajtovima i slicno. Obicno je vise smetnja, nego nesto sto prikuplja specificne podatke o korisnicma ponaosob, ali naravno postoji i taj rizik tako da je neophodno ga ukloniti. Iako mu je namena samo da prikaze sto vise reklama i sponzorisanih linkova, rizici su ogromni i mogu dovesti do inficiranja uredjaja drugim stetnim programima. Na androidu adware dosta cesto dovodi od usporavanja uredjaja do totalne neupotrebljivosti zbog stalnog iskakanja reklama. Pojedine infekcije mogu da zaraze i sigurnosnu kopiju pa je neophodno reinstaliranje operativnog sistema, takozvano flesovanje teledona/tableta.

Na root-ovanim uredjajima sa adware-om se moze izaci na kraj mnogo lakse.

E sad, ja iskreno licno nemam nimalo poverenja u Advanced system care, jer su jedno vreme uz software za racunare i oni ubacivali nepozeljan softver, ukljucujuci i adware.

Jos jednom, adware obicno ne krade specificne podatke korisnika, samim tim ni fajlove, ali nije nemoguce da radi i to.

E sad po informacijama sa sajtova koji se bave tom tematikom, to nije uobicajeno ponasanje za ovaj adware, cak sta vise kod dosta kineskih proizvodjaca telefona se taj tip adware nalazi preinstaliran na uredjajima, tako da je obicno klasifikovan kao nezeljena aplikacija a ne kao pretnja.
 
A

allem

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
17
Hvala na odgovoru. Ne mislim ga obrisati, jer mislim da tada navigacija ne bi radila ispravno. Možda čak ne bi radila nikako.
 
Top