Obećao sam priču o "JElleninu čitanju 'lanjskih novina'", pa evo je odmah, da ne zaboravim.
O.R.L. Crosier je
1846. godine iznio "
teoriju o Svetištu", i to objavio u listu "
The Day Star, Cincinnati", otprilike onako kako to zastupaju Adventisti sedmog dana i 'dan-danas'.
Više od godinu dana trebalo je proći da Ellen White napiše:
"Gospodin mi je pokazao u viđenju, prije više od godinu dana, da je brat Crosier imao istinsko svjetlo o čišćenju svetišta, ..... i da je bila Njegova volja da brat Crosier treba napisati prikaz koji nam je dat u Day Star (dodatak), 7. veljače 1846. Ja se u potpunosti osjećam ovlaštena od Gospodina da preporučim taj dodatak svim svetima." (A Word to the Little Flock,
21. travanj 1847. str 11, 12)
Primjetite nekoliko stvari.
O.R.L. Crosier objavljuje svoju "teoriju o Svetištu" u
veljači 1846. god. Ellen White će
tek 14 mjeseci kasnije (travanj 1847.) objaviti svoje "viđenje" kako joj je "
Gospodin pokazao (prije više od godinu dana)
da je brat Crosier imao istinsko svjetlo o čišćenju Svetišta". Gospodin joj je
čak pokazao u tom "viđenju" i kako je to bila njegova volja da brat Crosier to
objavi u Day Star-u. Čudan neki "Gospodin", nije li mu bilo lakše da 14 mjeseci ranije
doturi primjerak Day Star-a Ellen White, pa da JEllena ne mora čitati '
lanjske novine'?
Kako bilo da bilo, Adventisti sedmog dana i dan danas
ne naučavaju ono što je objavljeno u Svetom Pismu, (da je Isus odmah nakon uskrsnuća '
sjeo z'desna Ocu') nego
naučavaju ono što je objavljeno u Day Star-u, da je Isus 18 stoljeća živio nakon uskrsnuća živio u "
Očevom dvorištu".
A kako završi
O.R.L. Crosier? Sam Crosier kasnije je
odbacio svoju vlastitu teoriju, sa slijedećim objašnjenjem:
O.R.L. Crosier: "1846. godine objasnio sam ideju Svetišta u jednom članku u posebnom izdanju The Day Star, Cincinnati. Cilj tog članka bio je da podrži teoriju da su vrata milosti bila zatvorena, teoriju koju sam ja i skoro svi adventisti koji su usvojili poglede William-a Miller-a naučavali od 1844. do 1848. godine."