Adventisti

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U okviru teme "Verske sekte", postoji odeljak o Adventistima, ali se tamo nekako izgubio, a mislim da bi bilo zanimljivo da se ovdje čuje nešto i toj vjerskoj zajednici. Kao što je poznato, to je protestantska vjerska zajednica, koju u kolokvijalnom i lokalnom žargonu, često zovu i subotarima, jer svetkuju subotu, umjesto nedelje. Svoje učenje zasniva na Bibliji, a glavna karakeristika njihovog učenja je vjera u ponovni Kristov dolazak na Zemlju.
Kao i Nazareni, ne krste djecu dok su mala, nego u dobi između 15 i 25 godine života. Ne vjeruju u zagrobni život, jer se drže teksta Propovjednika 9.5 koji govori da "mrtvi ne znaju ništa", tako da smatraju da mrtvi nisu svjesni postojanja, sve do drugog Kristovog dolaska, kada će pravedni uskrsnuti.
Ono što je posebno interesantno kod Adventista, jeste njihova molitva. Naime, oni nemaju unaprijed pripremljene molitve, kao što Katolici i Pravoslavci imaju, recimo, Očenaš i druge molitve, nego se mole, tako reći, spontano, iz srca, kako kažu. Rimokatoličku crkvu smatraju "velikom bludnicom", dok se prema Pravoslavnoj crkvi prozeltski odnose.
Ima o njima još toga zanimljivog, pa oni koji znaju više o Adventistima, neka se jave.
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Imamo ovde adventistu tako da ce covek moci sve lepo da objasni ljudima - koga sta zanima :) Samo da se resi da pise :)

Inace, izuzetno postujem adventiste i to bas iz razloga koje je Jurivaka objasnio u ovodnom postu. Molitva iz srca (naucena molitva je pesma, a govor srca je govor blisk Bogu), svetkovanje subote (onako kako nalaze Biblija), krstenje tek kada je osoba odrasla (dozvoljavaju osobi da sama prepozna duhovni put kojim ce ici), ne verovanje u zagrobni zivot (prosto je, kada umres, umro si; the and, nema dalje, proslost) a sto se tice ponovnog dolaska Isusa i vaskrsenja, koj ce ti ga znati - njihovo verovanje.

Moram i da kazem da sam medju adventistima i baptistima sreo stvarno izvanredne ljude (postene, dobre ljude) koji se drze Biblije a ujedno nisu i ogranicene svesti. Naravno, svugde ima izuzetaka :)
 
Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Moram da priznam da nisam našao nikakve "otpadničke " sajtove .
Pokušao sam da nađem sličnosti sa jehovcima ali je u pitanju sasvim drugi pristup.
Interesantno je da po pitanju osnivanja ima dosta sličnosti odnosno mislim da su i oni proricali sudnji dan nekoliko puta ali su se okanuli.
Naravno,imao bih par pitanja ali mislim da sa Adventistima ne mogu da se vode žučne rasprave.
Možda grešim ali po prethodnom opisu izgleda da su sasvim drugačiji od jehovaca.
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Sto se tice "Otpadnickih sajtova"njih nema ima onaj true veb tako nekako ali je odavno izlizan i dematovan pisan od stane Zvonka pravoslavnog to jedino sto postoji.Sto se tice proricanja sudnjeg dana tu se stalno vrsi zamena teza i podmece kukvicje jaje za nesto sto NIJE ISTINA.Naime adventisticka crkva nema veze sa tim,ali je to bio jedan ogroman sveobuhvatni pokret u Americi za versko probudjenje koji je kazu istoricari zahvatao u proseku svako 10.tog Amerikanca.To je bio opsti pokret u kome su bile sve hriscanske zajednice,tako da veliko razocarenje 1844.je deo istorije mileritskog pokreta a ne adventisticke crkve.Ona u svojoj istoriji se NIKADA nije bavila izracunavanjem Hristovog dolaska.Kako crkva adventista sedmoga dana postoji od 1860. a 1863. se osniva upravno telo pod nazivom Generalna konferencija
 
Član
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruka
530
A koja to nebulozna sekta nalaže njihovim vernim ljubimcima da smeju da prave decu samo četvrtkom?
 
Natrag
Top