Adobe Update trojanac

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Vijetnamski istrazivaci iz kompanije Bach Khoa Internetwork Security (BKIS) su identifikovali trojanca koji se lazno predstavlja kao nova verzija ili nadogradnja popularnih programa; do sada, pojavio se kao Adobe Reader i Java Runtime.

11746517174bacfff1e04da598656276_extreme.jpg



Ovaj zlonamerni kod, kojeg je BKIS nazvao W32.Fakeupver.trojan, napisan je u Visual Basic-u i koristi tehnike koje lako mogu da prevare cak i vrlo iskusne korisnike.

Trojanci koji koriste imena slicna ili istovetna poznatim komponentama sistema ili aplikacijama nisu ništa novo. Ali, ovaj trojanac koristi i istovetne ikone i ostala svojstva poznatih programa – na primer, ako proverite verziju lazne datoteke AdobeUpdater.exe, dobicete izveštaj da je proizvodjac Adobe Systems Incorporated, upotpunjen oznakom “Copyright (c) 2002 – 2010 by Adobe Systems Inc”.

Dalje, trojanac briše originalnu datoteku i pozicionira se umesto nje, tako da ga je još teze otkriti – prosecan korisnik ce sigurno biti nasamaren, a cak su i neki “virusolozi” prešli preko ove “nadogradnje softvera”, a da nisu ništa posumnjali.

Trojanac u bazi Registry pravi kljuc unutar odeljka HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run, tacno tamo gde stoji i pravi AdobeUpdater.exe, ali sa pointerom na lazni, i time izbegava pojavljivanje laznog programa u spisku procesa (što bi vec bilo sumnjivo). Pošto je racunar inficiran, trojanac pokrece nekoliko sistemskih servisa na onima racunarima na kojima oni nisu pokrenuti, izmedju ostalih DHCP client, DNS client i network share. Zatim otavra port, koji hakerima omogucava “prisluškivanje”.

Adobe nije jedini falsifikovan, vec je tu i Oracle: isti ovaj trojanac se predstavlja i kao Java Runtime Environment, sa istim efektima – BKIS je pronašao laznu datoteku “C:\Program Files\Java\jre6\bin\jucheck.exe”.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2010
Poruka
119
zaebano ovo zvuci , treba vise paznje obratiti na ovo , jer jedan od retkih programa je adobe koji sam zapocinje update u taskbaru bez ikakvih pitanja, naravno moze se ugasiti ta opcija , ali je po defaultu tako, i vecina ni ne gleda to . drugi programi u vecini jave da je dostupna nova ver i tek posle potvrde update moze da krene sto je i logicki jer mozda nesto radis pa bi auto update ometao rad. verovatno se zbog toga i vezao za ovaj program , a ipak je Adobe velika firma
 
Natrag
Top