Šta je novo?

Aditivi u hrani opasni po zdravlje!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Retko ko danas, kad kupuje hranu, zagleda šta na ambalaži piše. Nekad nemamo vremena, nekad ne vidimo dobro pošto je pisano jako sitno, a nekad nas mnogo i ne interesuje, jer neke stvari kupujemo godinama. U hrani koju kupujemo, ima sve više emulgatora sa oznakom E iza koje stoji neki broj. Gotovo da nema proizvoda bez nekog od ovih emulgatora. A pogledajte šta oni sve izazivaju:

E102 - opasan,
E103
- zabranjen,
E104
- sumnjiv,
E105
- zabranjen,
E110
- opasan,
E111
- zabranjen,
E120
- opasan,
E121
- zabranjen,
E122
- sumnjiv,
E123
- veoma opasan,
E124 - opasan,
E125
- zabranjen,
E126
- zabranjen,
E127
- opasan,
E130
- zabranjen,
E131
- izazivač raka,
E141
- sumnjiv,
E142 - izazivač raka,
E171
- sumnjiv,
E173
- sumnjiv,
E180
- sumnjiv,
E210
- izazivač raka,
E211
- izazivač raka,
E212 - izazivač raka,
E213
- izazivač raka,
E215
- izazivač raka,
E216
- izazivač raka,
E21
7 - izazivač raka,
E221 - poremećaj creva,
E222
- poremećaj creva,
E223 - poremećaj creva,
E224
- poremećaj creva,
E226
- poremećaj creva,
E230
- šteti koži,
E23
1 - šteti koži,
E232
- šteti koži,
E240
- sumnjiv,
E250
- poremećaj pritiska,
E251
- poremećaj pritiska,
E311
- izaziva osip,
E312
- izaziva osip,
E320
- holesterol,
E321
- holesterol,
E322
- poremećaj želuca,
E330
- izazivač raka,
E338 - poremećaj želuca,
E339
- poremećaj želuca,
E340
- poremećaj želuca,
E341 - poremećaj želuca,
E407
- poremećaj creva,
E450
- poremećaj želuca,
E461
- poremećaj želuca,
E462 - poremećaj želuca,
E463
- poremećaj želuca,
E465
- poremećaj želuca,
E466
- poremećaj želuca.

Eto, pa kad se nekad zapitate zašto Vam je nešto do skora prijalo, a sad Vam ne prija, pogledajte šta na ambalaži piše. Možda je proizvođač dodao nešto novo. I uopšte, steknite naviku da malo gledate šta u sebe unosite. Mnogo poremećaja u organizmu izazivamo mi sami.
Ja sam ovaj spisak odštampala i zalepila na frižider, da me na to uvek podseća.
Šta Vi mislite o svemu ovom?
 
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
383
i ovi zabranjeni su uglavnom kancerogeni...imao sam u nekoj knjizi tabelu sa emuglatorima i time koji su dozvoljeni,a koji dovode do odredjnih poremecaja,ako se setim gde,postovacu,ali uglavnom vecina dovodi do poremecaja u jetri-izumiranjem celija u jetri znatno se smanjuje njena funkcija,do odredjene granice kada dolazi i do potpunog otkaza njene funkcije...
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Beograd 13. 03. 2010
Press

Aditivi u hrani opasni po zdravlje!


Pojedini aditivi iz prehrambenih proizvoda imaju štetan uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na osobe sa oslabljenim imunitetom, decu i hronične bolesnike! Stručnjaci upozoravaju potrošače da prilikom svake kupovine obrate pažnju na deklaraciju proizvoda i provere koji aditiv sadrže!

aditivi.jpg

Proverite deklaraciju... Oprez sa grickalicama, pecivima i začinima

- Da bismo znali šta unosimo u organizam, potrebno je obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda, jer svaki mora imati ispisan sastav uključujući i aditive označene E-brojem - kaže prof. dr Staniša Stojiljković, šef Katedre za hemijsko-inženjerske nauke Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.
Primera radi, mononatrijum-glutaminat pod oznakom E-621 je pojačivač ukusa i dodaje se slanim začinskim mešavinama sa povrćem, slanim grickalicama, mesnim i mlečnim proizvodima, gotovim jelima.
- Aditiv E-621 jedan je od uzročnika glavobolje, vrtoglavice, trbušnih grčeva, proliva, smetnji u otkucajima srca (aritmija) i zabranjen je za dečju hranu. Međutim, mnoštvo slanih grickalica ga sadrži. Zato obavezno treba obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda - upozorava dr Stojiljković.
On navodi da jedan od najstarijih aditiva „vinobran" (kalijum-metabisulfit E-224), koga ima u većini sušenog voća, vinu i nekim vrstama sokova, takođe može štetno da utiče na zdravlje.

aditivi-antrfile.jpg


Obavezno oljuštiti voće

Dr Staniša Stojiljković kaže da se pojedine vrste voća posle prskanja difenilima impregniraju sredstvima za poliranje E901-E904.
- Zato voće obavezno treba oljuštiti pre konzumiranja. Takođe, neke vrste slatkiša se poliraju nekim voskovima i smolama E901-E904. Iako su prirodnog porekla, one mogu da otežaju proces prerade u digestivnom traktu - upozorava Stojiljković.

- Može da uzrokuje astmu, slabost, cijanozu, nesvesticu, uništava vitamine B1 i E. Slatkiši uglavnom sadrže veštačke arome i boje. Veštačke arome zavaravaju naš informacioni sistem i stvaraju zavisnost od odgovarajuće vrste slatkiša. To su najčešće etilvanilin i veštački miris pavlake. Mi često posle slatkog jedemo nešto slano, zaboravljajući da sve to naš organizam mora da prepozna, preradi, iskoristi ili uskladišti i višak izluči - kaže dr Stojiljković.
Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača „Beograd" Petar Bogosavljević kaže za Press da su istraživanja kvaliteta životnih namirnica na srpskom tržištu pokazala niz nepravilnosti kada se radi o korišćenju aditiva!
- Istraživanja pokazuju da pojedine namirnice sadrže nedozvoljene aditive, neke ih imaju više nego što je dozvoljeno, a bilo je i onih kod kojih nije definisana namena - navodi Bogosavljević.
On kaže da su ove nepravilnosti uočene prilikom kontrole bezalkoholnih pića, proizvoda od mesa i mleka.
- Pojedini aditivi koji su kod nas na pozitivnoj listi u pojedinim zemljama Evropske unije već su povučeni iz upotrebe - ističe Bogosavljević.
Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Press da su oni još pre tri godine planirali da realizuju projekat „SMS informacije o aditivima", ali da ministarstva trgovine i zdravlja nisu imala sluha za njihovu ideju!
- Naši potrošači trebalo bi da budu doktori nauka da bi znali da pročitaju šta piše na deklaraciji nekog proizvoda - ističe Papović.

V. Nedeljković
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Srbi jedu hranu krcatu materijama koje izazivaju rak, a nisu ni svesni toga!

Srbi jedu hranu krcatu materijama koje izazivaju rak, a nisu ni svesni toga!

Kurir 18.04.2010 10:51Kurir objavljuje spisak materija za koje se osnovano sumnja da izazivaju pojavu najteže bolesti l Pažljivo proučite šta piše na ambalaži prehrambenih proizvoda, poručuju lekari l Na vrhu liste opasnih namirnica šunka u crevu, “pica šunka”, viršle...

“Umro je posle kratke i teške bolesti.” Čitulje su pune slika i imena onih koji su život okončali na ovaj način, odnosno onih koji su umrli od raka. Rak ili kancer reč je koja se izbegava, ne izgovara se i ne piše čak ni u umrlicama. U Srbiji svake godine od ove bolesti oboli 32.000, a umre 18.000 ljudi! U svakom momentu najmanje 160.000 Srba ima neku vrstu karcinoma. Budućnost je, nažalost, još crnja. Profesor dr Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju, najveće ustanove za lečenje malignih bolesti u našoj zemlji, za Kurir kaže da se broj obolelih svake godine uveća za pet odsto! Kao potencijalne uzročnike raka direktor Instituta navodi i hranu punu aditiva i raznih vrsta konzervansa za koje je dokazano da su kancerogeni.
- Kao doktor ne mogu da zabranim da se u pojedinim namirnicama nalaze te materije. Mnoge vrste pesticida koje se upotrebljavaju za prskanje biljaka koje se kasnije koriste u ishrani mogu biti potencijalni izazivači raka. Potrebno je da se one zakonom zabrane - ističe doktor Borojević.

Sa tvrdnjama doktora Borojevića slaže se i doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije i nekadašnji savezni inspektor za uvoz i izvoz.
- U nekim mesnim prerađevinama nalazi se i zabranjeni polifosfat, koji na ljude deluje mutageno i u drugom i trećem kolenu, a koji utiče na obolevanje od raka debelog creva. Svinjsko meso u srpskim mesarama najčešće je lošeg kvaliteta. U ishrani svinja koristi se takozvana sano hrana, puna hormona, antibiotika i sedativa, zahvaljujući kojima je životinja za pet meseci spremna za klanje. Jedući takvo meso, naročito pljeskavice koje su pune soje, loja i polifosfata, koji spada u genotoksične materije i čija je upotreba zabranjena svuda u svetu, ljudi mogu dobiti mutacije gena koje će se ispoljiti tek kod njihove dece ili dece njihove dece - objašnjava doktor Stojšić. On dodaje da na deklaracijama ne piše da meso sadrži te materije, već se one vode kao aditivi, koji nisu zakonom zabranjeni.

- Šunke u crevu i “pica šunke” takođe spadaju u vrlo loše prerađevine koje, ako se dugo i često jedu, mogu da izazovu rak debelog creva. Šunka se pravi od svinjskog buta, čija je cena oko 500 dinara, a ona je duplo jeftinija. A to je zato što na 100 kilograma svinjskog buta ide od 100 do 150 kilograma leda. Da bi se ta masa ujedinila, dodaje se soja, a u to još ulaze i već pomenuti polifosfati, kao i poboljšivači ukusa i glutaminati - priča Stojšić, i naglašava da tu nije kraj “recepturi”. U masu se dodaje i emulgator karagenan, koji se dobija iz morskih algi i spada u hidrokoloide, materije koje vezuju vodu, pa je takođe kancerogen.
Doktor Stojšić naglašava da za kancerogene materije nema bezbedne granice vrednosti zbog čega i najmanje količine mogu uticati na razvoj i pojavu raka!
- Ni viršle nisu bezbedne. Isto kao i šunka, upola su jeftinije od mesa od kojeg se prave. U njihov sastav ulaze šija, leđa, trtica i kosti od pilića koji su puni antibiotika, hormona, teških metala i bakterija - zaključuje Stojšić.


PAŽNJA! PAŽNJA!

Zalepite ovo na frižider i prekontrolišite ima li u onome što jedete emulgatora sa spiska!
Emulgatori
Lista emulgatora (aditiva) koji su sumnjivi, opasni i zabranjeni u EU:
više od 2% nitrita kancerogeno (u određenoj količini izaziva rak)
više od 3% polifosfata - veoma opasno
E102 - opasan
E103 - zabranjen
E104 - sumnjiv
E105 - zabranjen
E110 - opasan (veštačka boja)
E111 - zabranjen
E120 - opasan
E121 - zabranjen
E122 - sumnjiv
E123 - veoma opasan
E124 - opasan (veštačka boja)
E125 - zabranjen
E126 - zabranjen
E127 - opasan
E130 - zabranjen
E131 - izazivač raka
E141 - sumnjiv
E142 - izazivač raka
E171 - sumnjiv
E173 - sumnjiv
E180 - sumnjiv
E210 - izazivač raka
E211 - izazivač raka
E212 - izazivač raka
E213 - izazivač raka
E215 - izazivač raka
E216 - izazivač raka
E217 - izazivač raka
E221 - poremećaj creva
E222 - poremećaj creva
E223 - poremećaj creva
E224 - poremećaj creva
E226 - poremećaj creva
E230 - štetan za kožu
E231 - štetan za kožu
E232 - štetan za kožu
E241 - sumnjiv
E250 - izaziva poremećaj krvnog pritiska
E251 - izaziva poremećaj krvnog pritiska
E330 - limunska kiselina (klinika za pedijatrijsku kliniku u Diseldorfu tvrdi da izaziva rak)
E311 - izaziva osip
E312 - izaziva osip
E320 - holesterol
E321 - holesterol
E322 - napada želudac, lecitin
E338 - poremećaj želuca
E339 - poremećaj želuca
E340 - poremećaj želuca
E341 - poremećaj želuca
E407 - poremećaj creva
E450 - poremećaj želuca i creva
E461 - poremećaj želuca
E462 - poremećaj želuca
E463 - poremećaj želuca

KONZERVANSI

IZAZIVAČI ZLOĆUDNIH TUMORA: E105, E121, E125, E131, E142, E210, E240, E447
IZAZIVAČI OBOLJENJA ŽELUDAČNO-CREVNOG TRAKTA: E221-226, E320, E338-341, E405, E407, E461-466
IZAZIVAČI ALERGIJE: E230, E239, E311-313
IZAZIVAČI BOLESTI JETRE I BUBREGA: E171-173, E320, E322


 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Emulgatori i aditivi koji su zabranjeni u EU.

OVo je deo spiska zabranjenih aditiva i emulgatora u EU. Da li su kod nas zabranjeni?Ovo su emulgatori (aditivi) koji su opasni i zabranjeni u EU:
-vise od 2% nitrita-kancerogeno (u odredjenoj kolicini izaziva rak)
-vise od 3% polifosfata –veoma opasno
E-102 opasan
E-103 zabranjen
E-104 sumnjiv
E-105 zabranjen
E-110 opasan-vestacka boja
E-111 zabranjen
E-120 opasan
E-121 zabranjen
E-123 veoma opasan
E-124 opasan-vestacka boja
E-125 zabranjen
E-126 zabranjen
E-127 opasan
E-130 zabranjen
E-131 kancerogen
E-142 kancerogen
E-171 sumnjiv
E-173 sumnjiv
E-180 sumnjiv
E-210 kancerogen
E-212 kancerogen
E-213 kancerogen
E-215 kancerogen
E-216 kancerogen
E-217 kancerogen
E-221 izaziva poremecaj creva
E-222 izaziva poremecaj creva
E-223 izaziva poremecaj creva
E-224 izaziva poremecaj creva
E-226 izaziva poremecaj creva
E-230 stetan za kozu
E-231 stetan za kozu
E-232 stetan za kozu
E-241 sumnjiv
E-250 izaziva poremecaj pritiska u krvi
E-251 izaziva poremecaj pritiska u krvi
E-330 limunska kiselina (klinika za
pedijatersku
onokologiju u Dizeldorfu tvrdi da
izaziva rak)
E-311 izaziva osip po kozi
E-312 izaziva osip po kozi
E-320 holesterol
E-321 holesterol
E-322 napada zeludac,lecitin
E-338 napada zeludac
E-339 napada zeludac
E-341 napada zeludac
E-407 izaziva poremecaj creva

E-450 izaziva poremecaj creva
E-462 napada zeludac
E-463 napada zeludac

Konzervansi:
-izazivaci zlocudnih tumora:
E-105,E-121,E-123,E-125,E-131,E-
142,E-152,E-210-217,E-240,E-330,
E-447
-izazivaci oboljenja zeludacno-crevnog
trakta:
E-221-226,E-320,E-338-341,E-405,E-
407,E-461-466
-izazivaci alergije:
E-230,E-239,E-311-313,
-izazivaci bolesti jetre i bubrega:
E-171-173,E-320-32


Opasni dodaci:

E102, E104, E110, E120, E122, E123, E124, E125, E126, E127, E128, E129, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E221, E223, E224, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440


Zabranjeni:

E103, 105, 111, 121, 125, 126, 130


Sumnljivi dodaci:

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 180, 240, 241, 477.


Dodaci koji su stetni za zdravlje

problemi s crevima: E220, 221, 232, 224
problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 45O, 461, 463,465, 466, u pakovanom sladoledu E407
kozne bolesti: E230,231,232,233
unistava vitamin B12: E220
povecava holesterol: E320,321
nadrazuje zivce: E311, 312
upala usne supljine: E330 (limunska kiselina) NAJOPASNIJI DODATAK (uzrukuje rak), nalazimo ga u Schweppesu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim picima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi....Dodaci, koji uzrukuju rak:

E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
Paznja: E123 je vrlo otrovan te je zabranjen u SAD
Posebnu paznju obratite na sledece proizvode:
E123 i E110 u gumenim bonbonima, cokoladnim bonbonima, posebno marke TREETS, SMARTIES, HARIBO – gumeni bonboni, puding sa slagom u plasticnim casicama, zaledjena riba marke IGLO, mleko za kuvanje Creme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanile, E102 i E110, u gotovim umacima raznih vrsta.

Konzervansi oznaceni od E200 do E290, mogu uzrokovati nize zdravstvene probleme odnosno negative posledice:

E210 - astma, neuroloske teskoce, hiperaktivnost djece;
E211 - astma;
E216 - alergije
E218 - kozne alergije;
E220 - astma, unistava vitamin Bl;
E235 - mucnina, povracanje, proliv, nadrazaj koze, anoreksija;
E249 - potencialni kancerogen, poremecaj prenosa kiseonika, glavobolje,pad koncentracije, poteskoce sa disanjem;
E250 - potencialni kancerogen, u zeludcu stvara nitrozamine, hiperaktivnost dece;
E251 - u organizmu se pretvara u nitrit;
E252 - hiperaktivnost, potencialni kancerogen, slabokrvnost, ozlede bubrega, zabranjen u nekim zemljama;
E261 - neka ga izbegavaju ljudi sa ostecenjem bubrega;
E264 - mucnina, povracanje;
E280 - uzrokuje migrene;
E281 - uzrokuje migrene;
E290 - povecava ucinak alkohola.

Pazljivi budite na antioksidante regulatore kiselosti koji su oznaceni od E296 do E385.

Oksidativni procesi i promene pH ubrzavaju razgradnju hrane, te proizvodjaci zbog toga dodaju prikladne hemijske stvari medju kojima su posebno opasne sledece:

E302 - uzrukuje stvaranje bubreznih kamenaca;
E310 - nadrazaj zeludca i koze
E319 - mucnina, povracanje, delirijum, smrtna doza je 5g.
E320 - alergije, hiperaktivnost, kancerogeni i estrogeni ucinci;
E325 - neka ga izbegavaju deca sa intolernacijom na laktozu;
E339 - rusi ravnotezu izmedju kalcijuma i fosfora;
E363 - zabranjen u nekim zemljama;
E370 - zabranjen u nekom zemljama;
E375 - ozlede jetre, podize razinu mokracne kiseline, gastritis;
E380 - ozlede jetre i trbusne sluznice;
E385 - zabranjen u nekim zemljama;

I medju stabilizatorima, stvarima za zgusnjavanje i emulgatorima oznacenim od E400 do E495, sa kojima se postize primerena stabilna struktura i gustoca namirnica, takodje nalazimo i one koje su zdravlju stetne:

E407 - u vezi s etilen oksidom stvara etilenklorohidrin, koji je opasan kancerogen, uzukuje cir;
E412 - mucnina, nadimanje i grcevi, snizava holesterol;
E413 - moguci kontaktni alergen;
E414 - nadrazenje sluznice, alergen
E416 - moguci alergen;
E420 - ozlede zeludca, nije dozvoljen za decju prehranu;
E421 - proliv, mucnina, povracanje, ozlede bubrega;
E432 - zabranjen u nekim zemljama;
E450 - remeti odnos izmedju kalcijuma i fosfora;
E461 - nadimanje, obstrukcija tankog crijeva;
E463 - zabranjen u nekim zemljama.

Sredstva protiv zgrusavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585. Opreznost kod nabrojanih:

E503 - nadrazuje sluznice;
E508 - pokrece ulcerozna stanja zeludca.
E510 - neka ga izbegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom;
E513 - zabranjen u nekim zemljama;
E514 - remeti vodeni balans organizma;
E553 - veza s rakom zeluca;
E554 - teskoce s placentom kod trudnoce, alzheimejreva bolest.

Pored atraktivne obojanosti, kod namirnica su bitni i privlacan miris i okus. Za promenu mirisa i okusa su aditivi od E620 do E640 odnosno umetne arome:

E620 - neka ga izbegavju deca;
E621 - glavobolja, zedj, vrtoglavica, trbusni grcevi, proliv, smetnje u otkucajima srca (aritmija), zabranjen za decju ishranu;
E622 - mucnina, povracanje, proliv;
E626 - moze uzrokovati protin;
E627 - moze uzrokovati protin, zabranjen za decju ishranu;
E629 - moze uzrokovati protin;
E631 - moze uzrokovati protin;
E633 - moze uzorkovati protin;
E635 - moze pokrenuti promene koze, zabranjen u mnogobrojnim zemljama.Zasladjena zavisnost potrosaca i bljesatvi izgled donose i gorke i manje slatke zakljucke, u vezi sa upotrebom zasladjivaca i glazura pod oznakom od E900 do E1520:

E905 - moguca veza s rakom prebavnih organa;
E907 - zabranjen u nekim zemljama;
E924 - mucnina, povracanje, proliv;
E925 - kancerogen, unistava biolosku vrednost hrane;
E927 - zabranjen u nekim zemljama;
E950 - spada medju najopasnije aditive, kancerogen za pokusne zivotinje, smetnje stitnjace;
E951 (aspartam) - mnogobrojni izuzetno opasni ucinci, alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje vida, sluha i okusa, smetnje pamcenja, depresije, smetnje ponasanja, uzrocnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonske smetnje;
E952 - migrene, potencialno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj;
E954 - kancerogen kod pokusnih zivotinja;
E967 - pokrece nastanak bubreznih kamenaca, diuretik, smetnje ponasanja kod pokusnih zivotinja;
E1505 - u metabolizmu se mijenja u etanol;
E1520 - veza s fatalnimi infarktniim stanjima (intravenozno), smetnje zivcanog sistema, dermatitis.


Dodaci koji nisu stetni:

E100, 101, l03, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.Izvinjavam se ako se ponavljam sto se tice nekih podataka, opcija je copy paste. :)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
857
Zanimljivo, nedostaje izvor, i , mala opaska, ako bi se ovoga drzali, ne ostaje nam puno u izboru hrane, na zalost, a i ostaje da se nadamo da smo talicni po pitanju gena koje smo dobili od predaka, ili da se imuno sistem brzo prilagodjava.
A, mozemo verovati biokomunalcima, svojoj jetri i bubrezima, dok ne pocnu da strajkaju...
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
OVo sto je kopirano sada uce deca u 8 razredu osnovne skole.

Dobili su zadatak da udju u prodavnicu i naprave spisak namirnica sa opasnim aditivima i emulgatorima.

Najgore je sto se ti otrovi najvise nalaze u hrani ciji su najveci potrosaci deca npr. cokoladno mleko, cips ne mogu sada da se setim jos artikala. Editovacu post kada se setim. U njima se nalazi aditivi i emulgatori koji izivaju rak. Nemojte biti lenji citajte sta pise na proizvodima i nosite spisak ovih emulgatora.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Oprez - glukozno-fruktozni sirup!

glukozno-fruktozni-sirup.jpg

Posegnuli ste za jednim keksom, a onda shvatili da ste pojeli cijelu kutiju?
Gasite žeđ gaziranim sokovima, ali uvijek želite popiti još koju čašu?
Razlog tome nije nedostatak samodiscipline nego vrsta šećera koja se nalazi u većini gotovih proizvoda.

Njegovo ime je glukozno-fruktozni sirup


Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta kukuruznog sirupa.

Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima dio glukoze pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. Nastaje mješavina glukoze i fruktoze, koja se zove glukozno-fruktozni sirup.
Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje rok trajanja proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv itekako "dobrodošao" u svijetu brze hrane.
Glukozno-fruktozni sirup se naširoko koristi kao zamjena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama, pecivima i gotovim juhama.
Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće djelovanje na naše zdravlje.

Zašto je sirup opasan?


Glukozno-fruktozni sirup predstavlja opasnost ne samo za našu liniju. Fruktoza je općenito otrov za naše tijelo, jer ju mozak ne doživljava kao hranu.

Fruktoza, poput glukoze je jednostavni šećer. Jedina razlika je u tome da fruktoza u naša crijeva dospijeva puno sporije nego glukoza, a zatim sporije ulazi u krvotok - zbog toga je njezina apsorpcija ograničena.
Krvotokom fruktoza pristiže u jetru gdje se ona ili pretvara u glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa.
Istraživanja na dvije grupe djece su dokazala da fruktoza usporava metabolizam i uzrokuje pretilost.
Osim toga pronađeno je da glukozno-fruktozni sirup u sebi sadrži značajne količine žive, koja se koristi u procesu prerade glukoze.

Pretpostavlja se da glukozno-fruktozni sirup...  • povećava količinu masnih stanica u blizini srca, jetre i drugih vitalnih organa
  • potiče nastanak dijabetesa, pretilosti i srčanih oboljenja
  • povećava nivo triglicerida
  • usporava metabolizam
  • negativno utječe na rad bubrega
  • povećava krvni tlak
  • povezan je s osteoporozom, anemijom, karijesom i osteoartritisom

Broj pretilih osoba u svijetu je uzrokovan glukozno-fruktoznim sirupom


Mnogi znanstvenici, između kojih je Robert H. Lustig (
Sugar: The Bitter Truth) smatraju da je upravo fruktoza odgovorna za nevjerojatan porast pretilosti i srčanih oboljenja u svijetu.
Problem je u tome da je glukozno-fruktozni sirup varka za mozak, jer fruktoza našem organizmu ne daje signal o sitosti.

"Najopasniji sastojak ovoga sirupa je fruktoza koja na umjetan način pojačava apetit i dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Fruktoza moždanim stanicama daje nejasne signale o sitosti organizma.

Ako jedemo šećer naše tijelo izlučuje inzulin koji moždanim stanicama šalje informaciju da smo dovoljno pojeli. Visoke vrijednosti inzulina zatvaraju naš apetit. Fruktoza ne potiče takvo obilno lučenje inzulina i zbog toga nemamo osjećaj da smo siti".

- kaže doktor Carel Le Roux, specijalist za metaboličku medicinu na Imperial Collegeu u Londonu.
Tragično, američka vlada daje nove poticaje za uzgajanje kukuruza iz kojeg se radi ovaj sirup.
Istovremeno statistika pokazuje da je čak 33 posto djece pretilo, a godišnje trošimo milijarde dolara za liječenje zdravstvenih problema povezanih s pretilošću.
Zbog svega navedenoga, sljedeći put kad posegnete za omiljenim keksima na polici supermarketa, pogledajte njihov sastav. Ukoliko pronađete na etiketi glukozno-fruktozni sirup, odustanite od kratkoročnog uživanja, koje bi vas moglo koštati zdravlja.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Evo zašto bi trebalo da zaobiđete slatkiše i grickalice

Kada saznate koliko industrijski prerađena hrana loše utiče na ljudski rganizam biće vam lakše da odolite čipsu, slatkišima, pomfritu...

1.jpg

1. Prerađena hrana stvara jaku zavisnost

Naš organizam drugačije vari sirovu hranu od prerađene. Kada unesemo namirnice koje su industrijski prerađene ona stimuliše proizvodnju dopamina, odgovornog za stvaranje osečaja zadovoljstva, zbog čega stalno žudimo za nezdravom hranom i na kraju završavamo sa zdravstvenim problemima.

2. Fosfati su čest sastojak prerađene hrane

Prerađena hrana često sadrži fosfate koji uništavaju organe i kosti. Fosfatni aditivi se dodaju u hranu jer pojačavaju ukus i produžuju rok trajanja. Ti aditivi su izrazito loši za organizam, dovode do propadanja bubrega, slabljenja kostiju, ubrzanog starenja..

3. Sveža hrana je jeftinija od prerađene

Prema brojnim istraživanjima i procenama svež obrok koji ćemo sami pripremiti jeftiniji je po porciji od nezdrave prerađene hrane. Hrana koja je puna hemijskih jedinjenja je skuplja od zdrave hrane.

4. Prerađena hrana izaziva hronične upale

Istraživanja su pokazala da su rafinirani šećer, rafinirana biljna ulja i industrijski osiromašenoo brašno odgovorni za upalne epidemije. Sledeći put kada vam se budu jele čokoladne bombone ili krekeri uzmite u obzir da su bolesti srca, demencija, neurološki problemi i rak povezani sa hroničnim upalama koje su prouzrokovane konzumiranjem prerađene hrane.

5. Prerađena hrana uništava probavu

Iz prerađene hrane su otkonjeni enzimi, vlakna, vitamini i ostala hranljiva svojstva što dovodi do problema sa probavom. Dugoročnom konzumacijom takve hrane mođemo poremetiti unutrašnji ekosistem i povećati rizik od infekcija. Gumene bombone ili torta od margarina, sa prerađenim šećerima su zapravo otrovi za probavni sistem.

6. Prerađena hrana nije dobra za mozak

Loša ishrana utiče na koncentraciju, stvara zbunjenost i probleme sa razmišljanjem. Studije na Oksford Univerzitetu pokazale su da prerađena hrana utiče i na raspoloženje, stvarajuči ljutnju i nervozu.

7. Prerađena hrana često sadrži GMO

Osnovni sastojci prerađene hrane nastaju u laboratoriji a ne u prirodi. Genetski modifikovani organizmi GMO koji su često sastojak prerađene hrane, povezani su sa neplodnošću, oštećenjem organa, rakom... Česta konzumacija takvih otrova dovodi do kiselosti organizma, prekomerne težine i oštećenja crevne flore.

8. Prerađena hrana je puna pesticida

Da bi razvoj GMO bio što bolji, poljoprivrednici moraju da upotrebljavaju različite pesticide i herbicide, od kojih mnogi završavaju u finalnom proizvodu.

9. Prerađena hrana nije hrana

Životinje, bakterije i gljivice loše reaguju na prerađenu hranu. Prava prirodn ahrana trune, razlaže se i na njoj rastu glivice, dok prerađena hrana ostaje ista bez obzira na starost.

Izvor: Pressonline, net hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Ovo ne bi trebalo da jedete!

Možda će vas neko nazvati opsesivnim ekscentrikom, ali neka vas to ne uznemirava, jer imate odličan razlog da pažljivo odaberete koje ćete namirnice poneti kući iz prodavnice. Uostalom, šta je važnije od toga šta jedete? Naučite koji su to aditivi koji se dodaju hrani, a koje ne bi trebalo da unosite u organizam.


Brzim pogledom na listu sastojaka teško ćete razumeti sve te aditive, dodatke boja i ukusa, a još teže dešifrovati skraćenice.

1_zpsc3b5996b.jpg

Pročitajte svaku deklaraciju (iako će vas verovatno gledati kao "opsednutog manijaka")Hitno morate početi da razmišljate šta su ti aditivi i čudne skraćenice, a pre svega, da li su bezbedni. Pročitajte koje aditive treba izbegavati i zaštitite svoje telo.

ASPARTAM / ACESULFAM K

Svi volimo sladak ukus, bez dodatka šećera, ali istina uopšte nije slatka! U proizvodima "bez šećera" možda ćete pronaći aspartam ili acesulfam K. Konzumiranje ovih namirnica nije vredno izbegavanja kalorija.

Kada je više od 75 odsto reakcija prijavljeno Administraciji za hranu i lekove zbog aspartama, ova ustanova prestala je da prihvata ovakve prijave. Kupci su prijavili simptome migrene, gojaznosti, depresije, slabljenja memorije, problema sa vidom i nerazgovetnog govora.

Aspartam sadrži fenil-alanin, štetnu amino-kiselinu, aspartansku kiselinu (neurotransmitor) i metanol, hemikaliju koja degradira u mravlju kiselinu i formaldehid na temperaturi tela.

Formaldehid je jedinjenje opisano kao karcenogeno po ljude od strane Internacionalne Agencije za istraživanje kancerogenih bolesti i kao najverovatnije kancerogeno po ljude. Formaldehid nije nešto što treba da unesete organizam, čak ni u malim količinama.

Osim potencijalnog izazivanja raka, studije su povezale aspartam sa gojaznošću, pojačanom željom za šećerom i otpornošću na insulin. Naučnici takođe sugerišu da zaslađivači mogu pogoršati hronične bolesti, poput dijabetesa, sindroma hroničnog umora, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti, epilepsije, multiple skleroze i fibromijalgije.

Proverite i da li na listi stoji i "acesulfam K". Ova hemikalija se često dodaje aspartamu i drugim niskokaloričnim zaslađivačima da bi redokovalo ukus. Acesulfam K sadrži metilen hlorid, jedinjenje poznato kao kancerogeno, koje je prošlo poslednje naučno ispitivanje svih veštačkih zaslađivača.

Ova dva opasna aditiva nalaze se u proizvodima poput dijetalnih sokova, napicima bez šećera, žvakama bez šećera, nekim žitaricama, pudingu, voćnim jogurtima, pasti za zube, pa čak i u mnogim suplementima koji se koriste nakon treninga.

VISOKO FRUKTOZNI KUKURUZNI SIRUP (HFCS)

U poređenju sa običnim šećerom, ovaj sirup se ne razlikuje mnogo po kalorijama i osnovnoj hemijskoj kompoziciji. Oba sadrže fruktozu i glukozu. Ali, evo u čemu je problem.

Konzumiranje velike količine fruktoze je štetno po metabolizam, ali i po celokupno zdravlje, jer fruktoza ne stimuliše insulin onako kako ga stimuliše glukoza. Previše fruktoze vodi do otpornosti na insulin u mišićima i jetri. Otpornost na insulin znači da telo ne može da skladišti šećer kako bi trebalo. Nivo šećera u krvi ostaje visok i skladištenje masti je ubrzano, što može dovesti do povećanja težine, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Sa fruktozom, 30 posto više unetih kalorija skladište se kao masti u odnosu na procenat kada se koristi glukoza. Fruktoza takođe ne stimuliše leptin, "hormon sitosti" u istoj meri kao glukoza. Zaključak je sledeći: niste siti i jedete sve više.

Ishrana bogata fruktozom snižava HDL (dobar) holesterol, povećava LDL (loš) holesterol, podiže krvni pritisak, prebacuje stres na bubrege. Ove masne kiseline akumuliraju se u jetri i vode do njenog oboljenja.

Prirodni izvori fruktoze nisu toliko štetni, jer sadrže manju koncentraciju sastojaka poput HFCS. Prirodnu fruktozu možete pronaći u voću, nekom povrću, šećernoj trski i medu. Ove namirnice bogate su vitaminima, mineralima, enzimima i zdravim fitonutrientima, koji imaju pozitivan uticaj na metabolizam kada se umereno konzumiraju (1 – 3 puta dnevno).

Najčešći izvori HFCS su šećer, javorov sirup, veštački zaslađivači, voćni jogurti, hleb, čokoladice, začini, konzervirano povrće, žitarice i prelivi za salate.

TRANS MASTI

Trans masti prolaze kroz proces hidrogenizacije, što masti čini manje verovatnim da se pokvare i manje masnim na dodir. Trans masti podižu loš, a smanjuju nivo dobrog holesterola. Rezultat toga su začepljene arterije, koje podižu rizik od srčanog i moždanog udara. Takođe, izazivaju i zapaljenja, kao i ubrzanje pogoršanja šećerne i mnogih drugih bolesti.

Srećom, sada Administracija za hranu i lekove zahteva isticanje količine trans masti na proizvodima, a preporuka konzumentima je da ograniče dnevni unos na manje od 2 grama po danu. Ali, pazite i sa tim. Proizvođačima je dopušteno da, ukoliko proizvod sadrži manje 0.5 grama po pakovanju, napišu da je količina trans masti nula. Da biste bili sigurni koja hrana zaista ne sadrži trans masti, kupujte proizvode koji su prošli kroz proces potpune hidrogenizacije.

Hrana prebogata trans mastima su proizvodi iz pekare, poput krofni, biskvita, pice, kao i margarin, pržena brza hrana i bilo šta što ima istaknut natpis "delimilčno hidrogenizovano".

VEŠTAČKE BOJE

Veštački obojena hrana ima nisku nutritivnu vrednost i dosta je prerađena, pa je najbolje da je potpuno izbacite iz svoje ishrane. Veštački obojena hrana utiče na razvoj autizma, hiperaktivnosti i poremećaja ponašanja kod male dece. Studije rađene na životinjama pokazale su da su pojedine boje za hranu mogu biti kancerogene, da utiču na mutaciju hromozoma, oštećenje neurona i razvoj tumora. Mnoge evropske zemlje su zbog toga zabranile upotrebu veštačkih boja.

Čak i boja za karamele, najmasovnije korišćena veštačka boja, sadrži jedinjenja koja su potencijalno kancerogena po ljude, što je utvrdila Internacionalna Agencija za istraživanje kancerogenih bolesti.

Ako zapazite na proizvodu oznaku blue No.2, caralmel coloring, green No.3, red No.3, yellow No.5 i No.6, taj proizvod vratite na raf!

MONONATRIJUM GLUTAMAT (MSG / E621)

MSG se najčešće koristi kao pojačivač ukusa, da bi hrana imala lepši ukus i miris. Ali, MSG je i eksitotoksin, supstanca koja može previše stimulisati neurone, čak i do tačke oštećenja ili smrti!

Ljudi sa alergijom na MSG možda su iskusili ukus vatre u ustima, glavi i vratu, stegnutost mišića, umor, utrnolost ili peckanje, nervozan stomak, glavobolje i migrene, oticanje, koprivnjaču I druge kožne bolesti.

Iako možda nemate trenutne afekte MSG, zapamtite da njegovi efekti mogu biti kumulativni. Redovna upotreba MSG može pogoršati simptome depresije, migrene, oštećenje mrežnjače I gojaznosti.

Najčešće se nalazi u kineskoj hrani, kolačima, supama, prelivima za salatu, smrznutim jelima, začinima, kobasicama, želatinu, hidrolizovanom ovsenom brašnu, ekstratu biljnog porekla.

Izvor: Menshealth.rs
 
Top