AcerAspire 5738ZG Pomoc

Učlanjen(a)
25.04.2012
Poruka
16
Sto se tice pregrevanja bilo je i par sitnih problema ako mogu tako da kazem. Radi se o tome na primer da je ponekad pristiskom na taster misa odma se ugasi i ceka se 10 sekundi i onda startuj laptop. Ali to je do flet kabla kako li se vec zove, ali se nije cesto desavalo, tj do flet kabla misa to je valjda to. Desilo se isto da sam tokom instalacije windows 8.1 desavalo da se samo ugasi ko iz topa. I zagreje se bas tokom instalacije. I mis i tastatura i sve. Ali nije to problem do HDD ako neko misli mozda, jer sam skoro uzeo nov za njega. E sad sto se tice tog iznenadnog gasenja, neki su mi rekli da izvadim jedan slot ram memorije i da ostavim 1 dok ne odradim sistem ceo, tako sam i uradio i nista bilo problema i posle sam vratio taj isti slot i radilo sve oke do pre 2 dana opet kazem. Fora je u tome kad sam ga ugasio sutradan ga nisam ni palio uopste vec samo poceo da skidam delove lagano kako treba da ocistim sve to, jer je temperatura isla dosta bas CPU do 65 70 sve zavisi od rada, HDD do 65 ali je to okej zato sto je procesor odma tu blizu. Zato sam i resio da ocistim i eto desilo se to, pogledao sam i danas manual upustava sve i namestio i opet ista prica. Jedino je graficka zeznula stvar nesto, pregrejala se i to je to. Sto se tice maticne ne bih rekao bas da je prsla jer ne bi mogao da se upali uopste tj ne bi dao nikakav znak, tako bar ja mislim. Sto se tice postolja imam bas za njega, ali to nista nije smanjivalo temperatutu drasticno bas, zato sto je kuler bio prljav bas kad sam cistio sad. Pitao sam u servisu bas, rekli su da se graficka zagrejala i da oni kao to menjaju sta ja znam, ali im nesto ne verujem. Inace sa Kosova sam, a ovde bas i nisu strucni za tako nesto, da odrade sve kako treba. Videcu da odnesem u servis ako urade nesto oke, ako ne nista onda. Sto se tice ove firme ne znam sta da kazem uopste, jesam uzeo tamo laptop i sve to, ali malo je cudno da ti i HDD prsne posle tacno 2 godine. Mesec dana mozda nakon isteka garancije. Hvala na odgovorimai savetima svima vama. Pozdrav veliki.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.397
Izvini sto te zamaram,ali moram pitati.Da li si obnovio pastu na procesoru,kada si cistio ventilator?A za HDD nemoj nista da te cudi.otprilike sve komponente rade kolika je i garancija za njih.Neke krace,a neke malo duze.Ipak se nadajmo da je sa HDD-om sve u redu."Izvinjavam se procitao sam ponovo prvi post i video da je zamenio i pastu"

Poslednja izmena:
¯™¯
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
21.11.2009
Poruka
28.500
Ja nemogu da ti pomognem ali moram da napisem par reci.
Kupio sam ga u bcgroup pre 7 godina,narucio pre podne otiso par sati posle toga kod njih i bukvalno sacekao kada im je kurirska sluzba dostavila platio i uzeo,iznenadio se da oni skoro da i nisu drzali nista u radnji ,od robe , kako se sta naruci od kupaca oni naruce odma i salju ljudima i dosta ljudi poznajem njihovih kupaca , prema svima su bili korektni maksimalno.
I od prvog dana se greje gore na tastaturi je u jednom delu prilicno vruc od ptvog dana .
Placen tada 45 000 dinara a po karakteristikama je bio jaci i pruzao mnogo vise od u to vreme poznatih marki koji su tada kostali od 80 do 90 000 dinara pa i vise .Svi su prozivali tada da ta marka nema sanse da radi vise od dve tri godine,medjutim demantovalo ih je vreme.Na njemu i danas radi sve sto treba prosecnom korisniuku i dalje je brz nesecka nekoci skoro nista , jedino sto se i dalje greje kao i prvog dana.(imam i postolje sa ventilatorima ali sam ga koristio samo par puta pre par godina ).

Učlanjen(a)
11.04.2010
Poruka
481
@bind

Tkz. "hladni lem" ili popularno "crkavanje chipseta" na maticnoj ploci nema bas nikakve veze sa cenom koju si platio za laptop. Ispod chipseta se nalazi nekoliko stotina kalajnih kuglica kojima je konektovan sa podnozjem na maticnoj ploci. Kada jedna od ovih kuglica izgubi kontakt sa plocom ili chipsetom laptop jednostavno prestaje da radi. Uzroci su bezbrojni... tura nedovoljno dobrog kalaja isporucena fabrici, "zanemarljiva" mesavrsenost mlaznice za nanosenje koja se ispolji tek tu-i-tamo, mikroskopska trunka prasine, nedovoljno krut laptop koji dozvoljava krivljenje ploce... sam bog zna. Ta slabost se pre ili kasnije ispolji zahvaljucjuci visokoj temperaturi chipseta zbog koje se kalaj siri, skuplja i "seta". Najeftinije kinesko djubre sticajem okolnosti ne mora imati ni jednu ovu slabost i moze trajati 20 godina. Serije koje su najpoznatije po ovom problemu napravili su HP i Toshiba, proizvodjaci koji nisu ni losi ni jeftini. Sa druge strane musterije mi donose kineske kopije Fujitsu-siemensa ili Asus-a (djubre kao "Legend" i sl) koje rade bez problema vec vise od decenije. Samo "seckanje" inace gotovo nikada nema veze sa fizickom ispravnoscu laptopa.

¯™¯
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
21.11.2009
Poruka
28.500
Ok sve to gore napisano kapiram .
Seckanje pomenuto u smislu da su pljuvaci pre 7 godina govorili,sto si uzeo to djubre nece moci da radi ni 2-3 godine,trebace ti nova memorija,graficka ,procesor da bi mogao da bilo sta na njemu radis normalno-pokazalo se netacno.
Acer se tada probijao na trziste i verovatno su obratili malo paznje po pitanju kvaliteta elemenata.
Pomenute su pare namerno zato sto su tada brand name racunari kostali x2 i x3 vise a po performansama bili slabiji nego pomenuti a ispostavilo se i po trajnosti ,barem sto se tice mog okruzenja.

Učlanjen(a)
25.04.2012
Poruka
16
Kako god. Odnecu u servis, izgleda da ima neki hladam lem, uglavnom sa chipsetom nesto nije u redu, tako da navodno moze da se sredi. Ako bude sve kako treba bice super. Javicu bas ako bude sve kako treba. Pozdrav.

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.201
Kako god. Odnecu u servis, izgleda da ima neki hladam lem, uglavnom sa chipsetom nesto nije u redu, tako da navodno moze da se sredi. Ako bude sve kako treba bice super. Javicu bas ako bude sve kako treba. Pozdrav.

Nemaš ti garancije prijatelju na to. Samo će da ga pregrije odnosno reflow da uradi. Bacanje para. U postu negdje gore @DoMoga ti je objasno šta je prekuglavanje i koliko je novaca.

REFLOW
"Metoda se sastoji od dejstva odredjenih temperaturnih ciklusa na maticnu plocu i direktno na tijelo grafickog cipa kako bi se ponovo ostvario spoj grafickog cipa sa plocom... Reflow metoda je privremeno rjesenje i kvar grafickog cipa ce se ponoviti u odredjenom trenutku..."

REBALLING
"Je postupak kojim se vrsi ponovno spajanje grafickog cipa sa maticnom plocom. Postupak je vrlo slozen i sastoji se od niza postupaka koji zahtijevaju veliko iskustvo u poslu ! Dejstvom adekvatnog profesionalnog alata, graficki cip se odvaja od maticne ploce, kontaktne povrsine se ciste od zaostalog kalaja a potom se nanose nove kontaktne kugle kalaja ( pa tako i nastaje izraz "KUGLANJE - NAKUGLAVANJE - PREKUGLAVANJE" itd..)"

U Beogradu, recimo, kuglanje radi mozda nas 10-15. U tome je sva caka. Gotovo svi ozbiljni servisi prime takav laptop i donesu ga nekom od nas sa kojim imaju dogovor. To je i razlog zasto ti nikada nece reci "dodji sutra po laptop". Prvo moraju da nadju majstora i da se dogovore kada je on raspolozen da uradi posao. Onda kada to obave jave musteriji kada da dodje. Sama cena kuglanja u bukvalnom iznosu je zanemarljiva. Sto se tice garancije zavisi od laptopa i od samog servisa - ide od jednog do cetiri meseca najvise. Ima laptopova kojima unapred znas da ce jedva dobaciti mesec dana ali realno u vecini slucajeva mozes ocekivati jednu godinu. I to zavisi od toga kako ga musterija bude koristila. Ako neki klinac bude cepao 3D pucacine na njemu po ceo dan trajace 100 puta krace od istog koji koristi neko za citanje novina i wikipediu. Drugim recima zavisi od pregrevanja. Daleko najisplativija investicija za laptop je postolje sa ventilatorom. Moze produziti vek trajanja laptopa 10 puta.

EDIT:
Mali savet za one koji kubure sa pregrevanjem laptopa - SKINITE POKLOPAC SA DONJE STRANE! VIdecete da ce vec samo to drasticno sniziti radnu temperaturu laptopa. Ako onda jos i postavite postolje sa ventilatorom uredjaj ce vam biti hladan k'o spricer i gotovo "besmrtan".

I ko krajnjem korisniku garantuje da je uopšte rađen reballing. Laptop će uz neku pažljivu upotrebu izdržati tri mjeseca i ako mu se uradi samo reflow odnosno pregrijavanje....

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
11.04.2010
Poruka
481
I ko krajnjem korisniku garantuje da je uopšte rađen reballing. Laptop će uz neku pažljivu upotrebu izdržati tri mjeseca i ako mu se uradi samo reflow odnosno pregrijavanje....

U velikom broju slucajeva obicno "grejanje" ne pomaze a u vise od 95 odsto slucajeva i ako uspe - drzi od nekoliko minuta do dan-dva. Ako laptop pregura mesec dana mozes biti prilicno siguran da je prekuglan ili prevarant od "majstora" ima vise srece nego pameti. Na "grejanje" se ne dobija garancija. Ima servisa koji otvoreno rade grejanje (po mnogo nizoj ceni, naravno) i napominju da u tom slucaju nema garancije - ni jedan dan.

Učlanjen(a)
25.04.2012
Poruka
16
Videcemo vec sta ce biti, i ovako i onako na isto sam. Nema mu dugotrajne pomoci to se zna. Pokusacu i to pa videcemo ako radi super, ako ne sta je tu je, uzecemo nov.

Natrag