Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
ace-of-base-431x300.jpg


Ace of Base je pop bend sa sedištem u Gothenburgu u Švedskoj. Njegov izvorni sastav sastojao se od Ulf 'Buda' Ekberga, Jonas 'Joker' Berggren-a, Malin 'Linn' Berggren i Jenny Berggren. Izdali su četiri studijska albuma od 1993 i 2002, koji se prodao u više od 30 milijuna primjeraka širom svijeta.
Happy Nation / The Sign je jedan od najprodavanijih debi albuma svih vremena, i bio je certificiran devet puta platinom u SAD-u. To je bio prvi debitantski album koji je imao tri broj 1 singla na Billboard Top 40 Mainstreamu, All That She Wants, The Sign i Dont Turn Around.

The Sign se nalazi na listi među Top 100 Bestselling albuma svih vremena od strane Recording Industry Association of America (RIAA)

Godine 1987, kao deo novog, romantičnog punk benda pod nazivom G Konrad, Jonas Berggren formira bend sa dva prijatelja, Johnny Lindenom i Niklas Tränk-o za školski projekt, a njegove sestre Linn i Jenny se pridružuju kao pjevačice. Novi bend je promenio nekoliko imena: Kalinin Prospect (po Aveniji u Moskvi), CAD (computer-Aided Disco), i tech-noir (francuska riječ za Black tehnologiju, po noćnom klubu u filmu The Terminator) Rade u klubovima širom Švedske sa svojim novim pisanim materijalom, techno zvukom inspirisan grupom KLF i Snap!.

Johnny je napustio grupu 1989 godine. Niklas napušta grupu i to nedolaskom na koncert u Bältesspännarparkenu, 6. avgusta 1990, već prisustvuje koncertu Rolling Stonesa na drugoj strani grada, a Jonas je tada zamolio njegovog prijatelja Ulf Ekberga da zameni Niklasa.. Novi kvartet traži novo ime kako bi počeli ispočetka i tada smišljaju naziv Ace of Base.

1991 su odgovorili na oglas u novinama od producenta John Ballarda koji je bio u potrazi za novim talentom. On je bio pomalo nesiguran oko njihovog potencijala, ali ih je proslijedio dalje do Klas Lundinga u Telegram Recordsu koji im je pomogao snimiti rani demo za pjesmu "Wheel of Fortune" u svojim obnovljenom studiju. Ali to nije uverilo Telegram Records da potpišu ugovor sa bendom, i druge izdavačke kuće u Švedskoj još uvijek ne pokazuju nikakav interes. Na kraju, nedovršeni demo je bio prodan za malu cenu za Dansku nezavisnu izdavačku kuću Mega Records, marta 1992. "Wheel of Fortune" je ponovno snimljen i objavljen kao singl u Danskoj ali nije uspeo da dospe na top liste. Niskobudzetni video je snimljen i režiran od Viking Nielssona u malom studiju, i u septembru, nakon dva neuspeha singl konačno dospeva na top liste.

Tokom izdavanja svog prvog albuma bend upoznaje Denniz Pop-a, bivšeg DJ koji je imao internacionalni uspjeh kao pisac i producent za Dr Albana. Denniz je slušao demo "All That She Wants", u svom automobilu svaki dan kada je išao na posao u Cheiron studio. Denniz se ubacuje u njihov album i to je bio početak međunarodnog priznanja studija Cheiron, a kasnije slede uspesi sa Backstreet Boys, Britney Spears, N'sync i Five.

Njihov prvi singl bio je "Wheel of Fortune", zatim veliki svjetski hit "All That she Want", "Sign" i "Don't Turn Around", takođe postaju međunarodni hitovi. Bend u početku ima uspeha u Danskoj, a zatim i ostatku Skandinavije, Njemačke, ostatku Europe i Azije prije nego što osvaja SAD i Kanadu.

Sve u svemu, debi album "Happy Nation / The Sign" se prodao u 23 milijuna primeraka i ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najprodavaniji debitantski album ikad. Dobijaju brojne nagrade kao što su 6 World Music Awards, 3 Billboard Awards, 3 America Music Awards, nekoliko različitih europskih Grammy-a i dve američke Grammy nominacije!

Dana 2. aprila 1994 i album i singl "The Sign" bili su na vrhu Billboard Top 100 Charta istovremeno. "Sign" ostaje broj 3 na Billboard's Greatest Hits listi , i jedino pobedjen od strane Whitney Houston sa pesmom "I Will Always Love You" i Boy'z'2 Men sa "End Of The Road ". Kada je Billboard sažeo sve najprodavanije albume 20. veka, "Happy Nation" / "The Sign", je završio među prvih deset, kao najpopularniji neamerički album svih vremena ... "Jedna stvar koja je jedinstvena je da su iste verzije bile puštane po klubovima / diskotekama i radiju, nema remixa ili tailor-made verzije ", kaže Ulf .

Kada su počeli pisati i snimati za drugi album "The Bridge", pritisak je bio veliki i svako je hteo imati svoje mišljenje. Shvatili su da fenomenalan uspjeh debi albuma neće biti moguće ponoviti. Uz pomoć hit singlova poput "Lucky Love", "Beautiful Life" i "Never Gonna Say I m Sorry" i promotivna putovanja širom sveta prodali su album "The Bridge" u preko 5 milijuna primjeraka.
Po povratku u Švedsku bend se vratio u studio kako bi pisao za treći album "Flower" / "Cruel Summer"). Prvi singl bio je "Life is Flower", koji je bio trenutni uspjeh. On je dobio nagradu za najviše puštanu pesmu na evropskim radiju 1998 godine. Tekst je izmenjen u Americi, gdje je pesma pod nazivom "Whenever You re Near me".. Bananaramin "Cruel Summer" postaje naslovna pesma američkog albuma, i singl se u Americi nalazi u prvih deset. Drugih hitovi su: "Travel To Romantis" i "Always Have, Always Will". Značajna je činjenica da su tri singla s "Flower" dosegla deset najboljih u Engleskoj, gdje je band nastupao na poznatom show Top of the Pops, neverojatnih 18 puta!

U jesen 1999 album najvećih hitova "Singles Of The 90's je objavljen, uključujući sve njihove svetske hitove i neke nove pjesme. "Every Time Is Rain", samo je bio uključen na "Cruel Summer" album i prethodno je bio pušten u Europi.

Nakon formalnog odlaska bivšeg člana Malin "Linn" Berggrena 2007, trio nastupa u Europi i Aziji, a planiraju objaviti svoj ​​peti studijski album u 2009.

Ace of Base je objavio novi Greatest Hits CD / DVD, Greatest Hits, Classic Remixes i muzičke spotove 12. decembra 2008. 3-disk set uključuje jedan CD s hitovima, drugi CD koji sadrži remixe, a DVD sadrži sve muzičke spotove. Pet ponovo snimljenih pesama su objavljene: "Lucky Love 2009", "Don't Turn Around 2009", "Happy Nation 2009", "Sign - Freedom Bunch Mix", i "Wheel of Fortune 2009", koja je objavljena u svijetu 24. oktobra kao digitalni singl.

Od kada je trio započeo svoju turneju opet, radili su i u studiju na novom materijalu sa švedskim producentom Peer Åström, s namjerom da izdaju dovršen album raznim diskografskim kućama. Međutim, novi album nikada nije pušten, i 30.novembra 2009 Jenny je potvrdila na svom Twitter profilu da bend nije potpisao ugovor kao trio sada,ali nada se da bi mogli "raditi zajedno u budućnosti ".

Krajem juna, 2010, na Facebook i Twitter profilu Ulf i Jonasov projekt bez Jenny je pokrenut pod imenom Ace of Base. Na slikama sa tih profila se vide dva nova vokala, čija imena su Clara i Julia. Jedna od njih je Clara Hagman, koji je stigla do polufinala takmičenja "Idol 2009", na kome je Ulf bio sudija. Prvi singl sa "Golden Ratio" albuma, "All For You" je bio dat europskim radio stanicama sredinom jula 2010 i bio je objavljen kao singl 10. septemba 2010. Golden Ratio je objavljen 24. septembra 2010. Album je ušao na listu Nemačkih albuma na mesto broj 20. "All For You" je dostigao mesto broj 38 na Nemačkoj listi singlova. Oni su najavili da će naslovna pjesma biti njihov prvi singl izdat u Švedskoj.


Diskografija:


Studio albums

Happy Nation / The Sign (1993)
The Bridge (1995)
Flowers / Cruel Summer (1998)
Da Capo (2002)
The Golden Ratio (2010)

Number one singles:

1993 "All That She Wants"
1994 "The Sign"
"Don't Turn Around"
"Living in Danger"
1995 "Lucky Love"
"Beautiful Life"
1999 "C'est la Vie (Always 21)"

Compilation albums:


1999 Singles of the 90s / Greatest Hits
2002 The Collection/All That She Wants
2003 Platinum & Gold Collection
2004 The Hits
2005 The Ultimate Collection
2008 Greatest Hits, Classic Remixes and Music Videos
2010 Platinum & Gold


Singles


1992 All That She Wants
1993 Wheel of Fortune
Happy Nation
Waiting for Magic
The Sign 2
1994 Don't Turn Around
Living in Danger
1995 Lucky Love
Beautiful Life
1996 Never Gonna Say I'm Sorry
1998 Life Is a Flower
Cruel Summer
Whenever You're Near Me
Travel to Romantis
Always Have Always Will
1999 Everytime It Rains
C'est la Vie (Always 21)
2000 Hallo Hallo
2002 Beautiful Morning
The Juvenile
2003 Unspeakable
2008 Wheel of Fortune 2009
2009 Cruel Summer 2009 (Rico Bernasconi Remix)
2010 All for You



Awards


1993 Swedish Grammi – Best Pop Group
1993 Swedish Grammi – TV audience price
1993 Bronze BRAVO Otto (Germany) – Best rock/pop Group
1994 American Music Award – Favorite Band, Duo or Group - Pop / Rock
1994 American Music Award – Favorite New Artist - Pop / Rock
1994 Billboard Music Award – No.1 Single
1994 Billboard Music Award – Top New Artist
1994 Billboard Music Award – Artist of The Year
1994 World Music Award – World's Best-Selling Scandinavian Recording Artists of the Year
1994 Echo (Germany) – Group of the Year
1995 Grammy Awards – Pop Vocal Group(Nominee)
1995 Grammy Awards – New Artist(Nominee)
1995 World Music Award – World's Best-Selling Scandinavian Recording Artists of the Year
1996 World Music Award – World's Best-Selling Scandinavian Recording Artists of the Year
1997 World Music Award – World's Best-Selling Scandinavian Recording Artists of the Year
2007 BMI Award for over 3 million performances of 'The Sign' on US TV and radio
2011 The scandipop award – Best Group Album



Izvor:Wikipedija






 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top