Šta je novo?

Abramovič u Boki sa najvećom jahtom na svetu

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Abramovič u Boki sa najvećom jahtom na svetu


Izvor:
Blic.rs
Najveća privatna jahta na svetu, 163 metra duga "Eclipse" ruskog oligarha Romana Abamoviča, uplovila je jutros u Boku Kotorsku, gde će do ponedeljka ostati na vezu u luksuznoj tivatskoj marini za mega jahte "Porto Montenegro".

Jahta "Eclipse" ima čak 13.564 bruto-tone i veličine je manjeg kruzera, a njena vrednost procenjuje se na gotovo milijardu dolara.

Toliko je, sa prvobitno procenjenih 330 miliona evra, narasla konačna cena njene izgradnje zbog ekstralusuznog opremanja unutrašnjosti jahte i specijalnih Abramovičevih zahteva koji sigurnosti i bezbednosti.


Duga 163, široka 22 i sa gazom od 5,5 metara, ova jahta izgrađena je 2010. godine u Nemačkoj, u čuvenom brodogradilištu „Blohm&Voš”, pišu podgoričke "Vijesti".


Jahta ima jedan glavni i 17 manjih super luksuznih apartmana, dva bazena, dve platforme za sletanje helikoptera, opremljena je mini podmornicom i posebnim poverljivim sistemom za suprostavljanje eventualnom napadu na protivbrodskim raketama.

Deo oko Abramovičevog glavnog salona i njegovog ličnog apartmana na jahti je oklopljen, svi prozori na brodu su neprobojni, a jahta čak ima i poseban laserski sistem za zaslepljivanje objektiva fotografa koji bi iz daljine želeli “uhvatiti” neki događaj na palubi “Eclipsea”.

Jahta može primiti maksimalno 36 putnika, o čijoj udobnosti i sigurnosti brine čak 70 članova posade. Pokreće je dizel-električni pogonski sistem sa 4 MTU motora i dva azipoda, s kojima može postići maksimalnu brzinu od 25 čvorova.

Zbog njene enormne veličine, Abramovič često ima problema sa privezivanjem u poznatim svetskim marinama koje jednostavno nemaju adekvatne kapacitete da private jahtu veličine kruzera.

Tako je krajem avgusta Abramovič morao sa “Eclipseom” da ostane na sidrištu ispred mondenskog francuskog nautičkog centra Antib, gde ruski oligarh ima vilu, zato što tamošnja marina, u kojoj se već nalazila upola manja jahta jednog saudijskog prince, nije imala prostora da na vez prihvati i “Eclipse”.

Takvih problema nema u Tivtu, gde je "Porto Montenegro", nastao na temeljima vojnog brodogradilišta koje je opsluživalo velike ratne brodove, sa lakoćom prihvatio Abramovičevo milijardu dolara vredno ploveće čudo.

Proteklih dana Abramovič je na svojoj jahti krstario po Hrvatskoj i obilazio i tamošnja ostrva, a jutros se stigao u Boku, odakle je u toku dana avionom odleteo na napoznatu destinaciju.

Na svoju jahtu “Eclipse”, kako piše list, ruski oligarh se vraća u nedelju, a dan kasnije će jahtom isploviti iz Boke i nastaviti krstarenje Mediteranom.


 
Top