Šta je novo?

Abisinske mačke

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Abisinska mačkaAlena Živkov
chafervalley.de


abisinka1.jpg
Poreklo

Ova rasa se ubraja u jednu od najstarijih. Izgled današnje Abisinke podseća izrazito na skulpture i crteze iz hramova i starih egipatskih grobnica. Dugo se verovalo da je Abisinka direktan potomak Falb mačke.
Ime Abysinian je dobila po Etiopiji, pređašnjoj Abisiniji, ali ne zato što odatle potiče, nego zato što je na jednoj izložbi mačaka u Engleskoj prvi put izložena ova kratkodlaka mačka, koja je bila uvezena iz Abisinije.
Odakle ona stvarno potiče, može danas pouzdanije da se kaže nego u vreme kada je ona bila priznata kao rasa i o njenom poreklu više ne moraju da se izmišljaju bajke. Tehnika je napredovala i uz pomoc DNK-analize može skoro tačno da se utvrdi odakle potiče, po principu, sa kojom je divljom rasom njeno genetsko nasleđe najsličnije. Tako možemo danas da kažemo da Abisinka, koju ljubitelji ove rase još nežno zovu Aby, potiče sa obale Indijskog okeana, odnosno iz jugoistočne Azije. Put u Evropu našla je još u 19. veku, sigurno preko Kalkute tadašnje najveće luke Indijskog okeana, najverovatnije u prtljagu mornara i trgovaca.


Karakter

Aby je veoma temperamentna, ljubopitljiva i inteligentna mačka, vrlo pristupačna i umiljata. Ona nije rado sama, voli društvo čoveka ili neke druge mačke, najbolje sličnog temperamenta. Čak i pas je za nju odgovarajuće društvo. Ljubitelji ove rase kažu da ona uvek zna šta hoće i da zna kako to čoveku da pokaže. Mačka je vrlo dominantna, ali ne u pogledu da drugima nameće svoju volju, nego zna druge da animira da se sa njom bave ili da rade ono što ona u momentu želi. Svako ko je ima tvrdi da je neodoljiva I Izuzetno je dobar lovac, a kada može slobodno da se kreće onda je najsrećnija.


Izgled

Spada u grupu kratkodlakih mačaka. Aby je srednje veličine, mišićava, ali ipak vrlo elegantna macka. Ima duge tanke noge i ovalne sape srednje veličine. Rep je dug, čvrst u korenu, a tanak na kraju. Glava je srednje veličine trouglastog oblika. U odnosu na veličinu glave uši su joj dosta velike, takođe truglastog oblika, dole široke, sve uže prema vrhu, dok je vrh zaobljen. Profil sa lakom krivinom, ne ravan. Brada ne treba da bude široka, ali ipak izražena. Oči su oblika badema, najčešće zelene, eventualno žute ili boje ćilibara. Dlaka je kratka i čvrsta, i leži uz telo, ali nije oštra.
ticking.jpg

Logično bi bilo na ovom mestu i pre svega navesti da kod FIFe, čiji je član Felinološko Društvo Beograd, boja dlake i naravno šare imaju svoj code [kod], kao i boja očiju, pa i forma repa. Nazivi rasa su dobili svoje skracenice. U konkretnom slučaju: Abyssinian = ABY, boje: n=black ,o=sorrel, a=blue, n=fawn, s=silver.

Zahvaljujući dugogodišnjem odgajivačkom entuzijazmu danas možemo da se divimo ne samo prvobitnoj boji Abisinke, na engleskom Ruddy [wilde], nego imamo i Blue, Sorrel, Fawn i Silver. U svakom slučaju tipično za Aby je Ticking, što znači da svaka dlaka ima pri kraju 2-3 tamnija prstena i isto tako taman vrh.

abisinka2.jpg


Kod [
code] boje: ABYn [wilde] Telo je topla crvenkasto-braon boja, crni ticking. Oko njuške, brada i stomak su svetliji, tamnija boja kajsije. Uši i rep crni pri vrhu.

[dole levo]
ABYa [blue] Telo je sivkasto-drap, golubije plavo, tamno sivi ticking. Boja stomaka i njuške je fawn [prljavo roze] do krem. Uši i rep pri vrhu tamno sivo-plavi.
abisinka3.jpg
abisinka4.jpg


[gore desno] ABYo [sorrel] Telo je izrazito bakarno crveno, ticking je smeđ. Stomak i njuška su boje kajsije, usi i rep crvenkasto-smeđi pri vrhu.
abisinka6.jpg
abisinka5.jpg
[gore desno] ABYp [fawn] Telo je drap boje sa nešto tamnijim drap ticking-om. Stomak i brada su krem, uši i rep tamnije drap.
[gore levo] ABYns [black silver]

Silver varijeteta ima kod sve četiri navedene boje. Silver odnosno srebro je naziv za boju dlake kojoj zapravo delimično nedostaje pigment. Samo vrh dlake je obojen, dok je dlaka prema korenu srebrnasto-bela. Wilde, odnosno black silver kao i sorrel silver i blue silver. Ostale silver varijante su veoma retke pa njihove slike nažalost nemamo.

abisinka7.jpg
abisinka8.jpg

ABYas [blue silver] ABYos [sorrel Silver]
Somali

O ovoj rasi je dovoljno da se kaže samo toliko da je ona dugodlaka varijanta Abisinke. Gde se završavaju kreativne ambicije odgajivača sigurno je nemoguće reći, a iskušenje odigrati ulogu stvaraoca ili kreatora neke nove rase je za neke apsolutno neodoljivo. I pored toga, odgajivači Somali rase tvrde da Abisinka nije ukrštana ni sa jednom od dugodlakih mačaka radi stvaranja nove rase, nego da je u prošlosti dolazilo često do “pojave” dugodlakog potomstva koja su bila tretirana kao mutacija i da je kasnije samo ciljanim sparivanjem nosilaca gena duge dlake došlo do nastanka, a kasnije i etabliranja Somali rase. Pošto se zna da je gen za dugu dlaku recesivan, američki odgajivači su šezdesetih godina prošlog veka razradili program po kome su sistematskim sparivanjem došli do željenog cilja, tako da je rasa Somali, kao nezavisna od Abyssinian, ubrzo bila priznata. Somali se pojavljuje u svim bojama kao i rasa Abyssinian.
abisinka9.jpg
abisinka9_03.jpg

ruddy ili wilde = SOM n sorrel = SOM o
abisinka9_07.jpg
abisinka9_11.jpg

blue = SOM a fawn = SOM p
abisinka13_03.jpg
abisinka13_07.jpg
ruddy (wilde) silver = SOM nsSOM os
sorrel silver =
abisinka13_10.jpg
abisinka13_13.jpg

blue silver = SOM as fawn silver = SOM ps


 
Top