Šta je novo?

Abeceda činjenica o materijalu

  • Začetnik teme boki71
  • Datum pokretanja
boki71

boki71

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
52.415


Abeceda činjenica o materijalu

Različiti materijali poput drveta, metala i veštačkih materijala imaju različita svojstva. Objasnićemo koja su to svojstva, i što morate da znate pri obradi materijala.

http://www.bosch-do-it.rs/bosch-do-it.rs/hobimajstori/narazinihobimajstora/savetiitrikovi/11535/savetiitrikovi.shtml#kommentare


Uputstvo
Različiti materijali poput drveta, metala i veštačkih materijala imaju različita svojstva. Objasnićemo koja su to svojstva, i što morate da znate pri obradi materijala.
Drvo

Drvo je najčešće korišćeni materijal u kućnoj radinosti. Njegova svojstva zavise od toga, na koji način je obrađeno u daske i grede.
Drvo se obično deli na meko i tvrdo drvo. Domaće meko drvo je topola, vrbovina, lipovina, brezovina, jova, smrekovina i jelovina. U tvrdo drvo domaćih šuma spadaju bukovina, borovina, kesten, jasenovina, orahovina i bela bukovina.
Pod pojmom čvrstina drveta podrazumevamo otpornost na spoljne sile, dakle čvrstoću na potezanje, čvrstoću sabijanja i čvrstoću na izvijanje. O plasticitetu govorimo kad drvo možemo savijati, a da se nakon toga ne vraća u prvobitni oblik. Drvo opisujemo elastičnim ako se nakon savijanja vrati u prvobitni oblik.
Za ručnu obradu dovoljan je mali broj alata: osim bravarskog čekića i drvenog čekića trebaćete i bat (za udaranje alata sa drvenom drškom). Posebno za drvo postoje različite vrsta burgija i ubodnih dleta koji spadaju u klasičan stolarski alat. Osim toga potreban je i set odvrtača.
Metali

Metali se u izgradnji kuće koriste kao materijali koji se najviše opterećuju. Pri tome treba imati na umu: gvožđe i delovi koji sadrže gvožđe koji dođu u dodir sa vodom podložni su rđanju. Samo lak ne pruža dostatnu zaštitu.
Kod zarđale ograde od kovanog gvožđa morate da radite sa protukorozionim premazom; on nudi otporni temelj za dalja lakiranja. Bakar ne zahteva zaštitni premaz nego sa tokom godina razvije patinu. Delove od mesinga u kući u pravilu nalazite samo u obliku okova na vratima i prozorima. Lakirane delove od mesinga možemo bez daljega obratiti lugom za otapanje. Ako ih zatim polirate do visokog sjaja opet će izgledati kao novi. Aluminijum se u gradnji koristi za okvire vrata i prozorske okvire sa legurom aluminijuma. Oni su otporni na atmosferske uticaje i bez zaštitnog premaza lakom.
Dok su čekić, odvrtač, dleto i klešta primenljivi u svakoj situaciji, za odvajanje, oblikovanje i spajanje metala potreban je poseban alat. Testere za metal imaju fino nazubljene listove testere koji su posebno kaljeni. Lim odvajamo makazama za lim, a za odvajanje čelika postoje posebni listovi za električne ubodne testere. Metali se povezuju zavrtnjima ili nitnama (mehanički spojeni) kao i lemljenjem ili zavarivanjem (spajanje materijalom).
Plastika

Plastika se kao materijal probila u skoro sva područja jer je po mnogim osobinama nadmoćna drugim materijalima. Većina plastike koju koristimo u svakodnevnom životu je termoplastika. Ona može da se oblikuje dovođenjem toplote, ali se topi pri prevelikoj temperaturi. Ovo se ponašanje razlikuje od duroplastike koja se pri zagrevanju ne topi već se raslojava.
Treću grupu plastike tvore elastomeri. Bitno obeležje ovih plastika je da se daju rastegnuti na najmanje dvostruku dužinu i da se pri puštanju vraćaju u svoj prvobitni oblik.
Pri obradi plastike morate da budete posebno oprezni i vešti. Za razdvajanje duroplastike poput akrila i PVC-a trebate koristite mašine sa što je moguće više obrtaja i listove za testere sa zupcima opremljenim tvrdim metalom. Pored toga, pri bušenju i sečenju duroplastike materijal i alat uvek se moraju hladiti prikladnim sredstvom. Folije, meki PVC, pleksiglas i plastične cevi debljine 2-4 mm daju se lako odvojiti električnim makazama. Pažnja: pri sečenju pleksiglasa pomoću mašina nastaju veoma oštre strugotine. Radi vaše bezbednosti uređaj treba da ima napravu za usisavanje. Vi trebate da nosite zaštitne naočari i zaštitnu masku za disanje.


Preuzeto sa bosch-do-it.rs
 
Top