ABC Amortizeri Mercedes Tehnologije

Učlanjen(a)
04.02.2011
Poruka
22
Pre svega pozdrav svim ljubiteljima automobila, danas bih zeleo da vam objasnim i predstavim za one koji nisu upoznati sta su ABC Amortizeri, posto sam imao prilike da ih licno vidim kako funkcionisu, kako izgledaju a cak i njihovu strahovitu cenu. U ovom slucaju predstavicu vam Mercedesovu tehnoliguju ovih amortizera posto sam sa njima i imao iskustva, nakon opisa svega ovog, postavicu vam i neke fotografije i snimak kako ovi amortizeri znaju i da budu na nekin nacin zabavni.

Mercedes-Benz Active Body Control (ABC) suspenzija



Desetljećima je podešavanje suspenzije neka vrsta kompromisa – kako je podesiti za što kvalitetniju vožnju, a da je automobil poslušan i u zavojima. Evo zanimljive Mercedesove priče.

Ugrubo rečeno, stručnjaci se slažu kako je podešavanje suspenzije u stvari “pucanj u prazno”, ili kako smo već u uvodu rekli – kompromis, što znači da bi moglo i bolje. Pitanje je samo hoće li je proizvođači više podesiti kako bi bila komforna ili sigurna, ili nešto treće.


Mercedes-Benz-Active-Body-Control-02.jpg


Neki proizvođači su uspjeli napraviti “bolje kompromise” u svojim novim modelima, a prepoznat ćete ih u Chevrolet Corvetti, Cadillacu ATS ili Ferrariju 458 Italia, što je rezultiralo boljim balansom između same vožnje i upravljivosti. Oni koriste sustav koji se stručno zove “Delphi magnetorheological dampers”, a koji u stvari mijenja viskozitet ulja u amortizerima, a koje sadrži i malene željezne čestice. Magnetiziranjem čestica suspenzija postaje kruća, a kada je elektromagnetno punjenje niže, suspenzija postaje ugodnija i mekša.


Mercedes-Benz-Active-Body-Control-03.jpg


Drugi model je razvio Mercedes-Benz, a radi na principu promjene hidrauličkog pritiska u amortizerima, što su nazvali Active Body Control (ABC) suspenzijom. Pet senzora prati pokrete automobila (lijevo/desno, naprijed/nazad, gore/dolje), a ABC sustav smanjuje ili povećava pritisak ulja u amortizerima, ovisno o situaciji na cesti.

Kako to zapravo izgleda, pogledajte i sami u videu koji slijedi, vrlo je poučan.






 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top