Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.687
ABBA

(1972 - 1982)


Osnovani 1972. ABBA je najuspješnija švedska (pop) grupa te također jedna od najpopularnijih grupa na svijetu koja je ikada postojala. Dominirali su top listama širom svijeta u periodu između 1974. i 1982. tj. u periodu od kada su pobijedili na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 1974. pa sve do svog razlaza kojega nikada nisu službeno objavili krajem 1982.

Procjenjuje se da su do sada prodali oko 360 milijuna nosača zvuka širom svijeta što ih nakon The Beatlesa čini najprodavanijom grupom na svijetu svih vremena.

20060818_abba01.jpg


Također su bili prva neanglosaksonska grupa koja se na top listama mogla podjednako uspješno nositi sa svojim anglosaksonskim rivalima otvorivši tako put mnogim neanglosaksonskim, većinom europskim, grupama koje su uslijedile kasnije.

Osnovnu formulu pop glazbe: tri minute poletne, prijemčive melodije s jednostavnim, nepretencioznim i lakopamtljivim tekstom - tijekom svog postojanja doveli su do savršenstva. Možda najdrastičniji primjer koliko je, s pravom, njihova glazba na cijeni jest live obrada njihovog klasika "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" od strane The Sisters Of Mercy čiji je vođa i pjevač Andrew Eldritch u mnogim svojim izjavama pohvalno govorio o njoj.

Koliko je njihova glazba na cijeni govori i činjenica da je u isto vrijeme većinom rock, punk i new wave orijentirani britanski glazbeni tjednik New Musical Express za nju imao samo riječi hvale - citati:
"Bibliju nećete pronaći baš u svakom švedskom domu, ali sudeći po statistikama, hoćete barem jedan album grupe ABBA!" - 14. veljače 1981.
"Grupa ABBA spasila je pop glazbu jednostavno zato što je bila uistinu dobra. Tjerala je ljude na plesni podij i pjevuckanje zaraznih refrena. U vrijeme obitavanja rockerskih dinosaura velikog i pompoznog tijela (pogledaj Emerson Lake & Palmer, Yes i sl.!), ona je bila drsko vitalan sisavac." - David Quantick, kritičar NME-a
"ABBA je grupa koja je više od ikoje druge grupe mijenjala tijek suvremene pop glazbe u poslijednjih deset godina." - studeni 1982.


A koliko su bili uspješna grupa, ilustrirat će i ovi podaci. ABBA je godinama bila najznačajniji švedski izvoznik, u rangu Volvoa. Golemi poslovni imperij ABBA koji se također bavio i prodajom raznih umjetnina, hrane, nafte te bicikala vodio je njihov menadžer Stig Anderson koji je do savršenstva ispolirao image benda: dvije ljepotice - 'hladne' plavokose Nordijke Agnethae Faltskog i otvorene seksipilnosti crvenokose Anni-Frid "Fridae" Lyngstad, potpomognute kvalitetnim glazbenicima i skladateljima Bennyjem Anderssonom i Bjornom Ulvaeusom.

Također su bili prva grupa u povijesti suvremene glazbe koja se počela oslanjati na tradiciju promotivnih pop video spotova čiji je redatelj većinom bio Lasse Hallstorm (kasnije poznat po režiji filmova kao što su "My Life As A Dog", "The Cider House Rules" i "Chocolat").

Benny Andersson - Punim imenom Benny Bror Goran Andersson (r. 16. prosinca 1946., Stockholm, Švedska) svoje prvo glazbeno iskustvo stekao je u svojoj obitelji. Njegovi otac Gosta i djed Efraim uživali su svirati harmoniku te su ga na njoj naučili svirati mnogo švedskih folk standarada. Svoju prvu harmoniku dobio je u dobi od šest godina. U dobi od deset pohađao je par sati klavira što mu je ubrzo dosadilo.

Napustivši školu u petnaestoj godini života počeo je svirati po klubovima za mlade gdje je sreo svoju prvu djevojku Christinu Gronvall s kojom se nikad nije vjenčao, ali je s njom imao dvoje djece, sina Petera (r. 1963.) i kćer Helen (r. 1965.). 1964. postao je klavijaturist rock'n'roll grupe The Hep Stars (grupa koja je tijekom šezdesetih u svojoj domovini Švedskoj prodala više nosača zvuka od tada planetarno popularnih The Beatlesa) čiji je menadžer bio budući menadžer Abbe Stig Anderson. Njihovi najveći hitovi su bili "I Natt Jag Dromde", "Cadillac", "Malaika" i "Sunny Girl". Grupu je napustio 1969. godine kada je u ljeto iste sreo Anni-Frid Lyngstad.

1966. na jednoj zabavi u Vasterviku (Švedska) susreće Bjorna Ulvaeusa (u to vrijeme člana folk grupe West Bay Singers, kasnije The Hootenanny Singers, koju je 1963. osnovao s nekolicinom svojih školskih prijatelja) te s njim dogovara buduću suradnju koja je također uključivala osnivanje izdavačke tvrtke Union Songs.

Anni-Frid Lyngstad - Punim imenom Anni-Frid Synni Lyngstad poznatija kao Frida (r. 15. studenog 1945., Ballangen kod Narvika, Norveška) za razliku od ostalih članova grupe koji su svi rođeni u Švedskoj njemačko-norveškog je podrijetla. Njezina majka Synni se tijekom njemačke vojne okupacije u Drugom svjetskom ratu udala za njemačkog poručnika Alfreda Haaseja za kojeg je vjerovala da je umro u potonuću njegovog broda kojim se za vrijeme rata vraćao iz Norveške natrag u Njemačku sve dok čitajući svoju biografiju i njezin prateći pozadinski članak objavljene u njemačkom teenagerskom časopisu Bravo 1977. nije saznala da njezin otac zapravo nije umro.

Bojeći se mogućih negativnih reakcija njezinih sunarodnjaka Norvežana koji su tada bili bijesni na sve one koji su imali ikakvu vezu sa njemačkim okupatorima, nakon završetka Drugog svjetskog rata njezina je majka preselila sebe, nju i svoju majku (Anni-Fridinu baku) u susjednu Švedsku u grad Eskilstunau gdje je umrla kada su Anni-Frid bile nepune dvije godine pa je stoga Anni-Frid morala dalje nastaviti odgajati baka. Kad joj je bilo deset dospjela je na lokalno amatersko natjecanje u pjevanju da bi godinu dana kasnije pjevala na večeri koju je organizirala švedska podružnica Crvenog Križa.

20060818_abba2.jpg


Lyngstad je svoj prvi posao dobila 1958. u dobi od trinaest godina kao pjevačica jazz glazbe. Zatim je osnovala svoj vlastiti bend naziva The Anni-Frid Four za čijega se basistu Ragnara Fredrikssona udala 1963. kada joj je bilo osamnaest godina. S njim je prije njihovog razvoda koji je uslijedio nekoliko godina kasnije dobila dvoje djece.

S dotičnom je grupom 1967. pobijedila na televizijskom natjecanju talenata naziva "Hyland's Corner" na kojem je izvodila "A Day Off" - pjesmu koju je sama napisala što ju je dovelo do snimateljskog ugovora s diskografskom kućom EMI za koju će 1972. izdati svoj debitantski solo album jednostavnog naziva "Anni-Frid Lyngstad". Također je nastupala na raznim festivalima po Japanu i Venezueli.

U ljeto 1969. susreće Bennyja Anderssona koji s njom ugovara glazbenu suradnju koja će tijekom sljedećih par godina rezultirati nastankom Abbe te također i njihovim zarukama u istoj godini kada su se i sreli.

Bjorn Ulvaeus - Punim imenom Bjorn Kristian Ulvaeus (r. 25. travnja 1945., Goteborg, Švedska) svoju glazbenu karijeru započeo je u Vasterviku (Švedska) gdje se preselio sa svojom obitelji još kao predškolsko dijete u folk grupi West Bay Singers koju je 1963. osnovao zajedno s nekolicinom svojih školskih prijatelja.

Tada ih je otkrio poznati švedski producent Stig Anderson, te potpisuje za svoju etiketu Polar Music što ih je primoralo da se nedugo zatim odsele u Stockholm. Na Andersonov prijedlog mijenjaju ime u The Hootenanny Singers te dosežu švedski Top 10 s pjesmom "Baby Those Are The Rules" koju je napisao Ulvaeus.

1966. na jednoj zabavi u Vasterviku susreće Bennyja Anderssona (u to vrijeme člana grupe The Hep Stars) koji mu predlaže njihovu zajedničku glazbenu suradnju što prihvaća te osnivaju izdavačku tvrtku Union Songs. U svibnju 1969. u jednoj švedskoj televizijskoj emisiji susreće Agnethu Faltskog s kojom je u njoj tri pjesme "Titta In I Min Lilla Kajuta" (eng. Visit My Little Cabin), "Nu Ska Vi Vara Snalla" (eng. Now We Must Be Nice) i "Varkanslor (Ja, De A Varen)" (eng. Spring Feelings (Spring Is Here) te s njom započinje glazbenu suradnju koja će rezultirati spajanjem s Bennyjem Anderssonom i Anni-Frid Lyngstad koji su se također po prvi put sreli iste godine i glazbena karijera četverca mogla je početi. (S njom će se zaručiti u srpnju iste godine.)

Agnetha Faltskog - Punim imenom Agnetha Ase Faltskog (r. 5. travnja 1950., Jonkoping, Švedska) prvi put pred publikom nastupila je 1956. kada je krajem iste godine njezin otac Ingvar organizirao božićni show na kojem je izvela pjesmu "Billy Boy". Ubrzo je počela pohađati satove klavira te samostalno komponirati pjesme. Također je svirala u lokalnoj crkvi. U dobi od trinaest godina zajedno sa svoje dvije prijateljice Lenom Johansson i Elisabeth Sturb osnovala je grupu The Cambers s kojom je uskoro počela nastupati po lokalnim klubovima. U to je vrijeme idolizirala američku pjevačicu Connie Francis čiji je glazbeni stil jako voljela. U petnaestoj godini napušta školu kako bi započela svoju karijeru.

Počela je raditi kao telefonistica u jednoj automobilskoj tvrtki dok je istovremeno nastupala s lokalnim plesnim bendom kojega je predvodio Bernt Enghardt. Kako je bend postajao sve popularniji trebala je izabrati između posla telefonistice ili nastavka glazbene karijere. Izabire glazbenu karijeru te još dvije godine provodi pjevajući u bendu Bernta Enghardta tijekom kojih će prekinuti sa svojim dečkom Bjornom Liljaom što će ju inspirirati da napiše pjesmu "Jag Var Sa Kar" (eng. I Was So In Love) (izdana kao singl krajem 1967.) koja će ju lansirati među zvijezde. Prvi put ju je izvela s Enghardtovim bendom te ubrzo postaje najtraženija pjesma na njihovim koncertima.

Član benda Karl Geahrd Lundkvist preporučuje ju (Agnethau) svom rođaku i producentu u izdavačkoj kući Cupol Records Littleu Gehardu koji impresioniran njezinom pjesmom i glasom odlučuje ju potpisati za dotičnu CBS-ovu Cupol Records etiketu u jesen 1967. godine. Pjesma je 28. siječnja sljedeće godine dosegnula 1. mjesto švedskog charta te najavila njezin prvi album snimljen na švedskom jednostavnog imena "Agnetha Faltskog" koji je također izašao 1968.

Njezina se karijera kasnih šezdesetih nastavila i dalje tijekom kojih je u Švedskoj nizala hit za hitom te se također i zaručila s njemačkim skladateljem i producentom Dieterom Zimmermanom koji joj obećao veliki potencijalni uspjeh u njegovoj domovini Njemačkoj. Međutim, iako je imala nekoliko hitova na njemačkom chartu, njezin uspjeh u Njemačkoj (kao i njezine zaruke s Zimmermanom) bio je kratkog vijeka. 1969. izdala je dva singla; kontroverzni "Zigenarvan" (eng. Gypsy Friend) koji joj je donio mnoge neugodnosti zbog spominjanja u njemu tada vrlo nezavidnog načina života Roma u Švedskoj iako je za njega napisala samo glazbu, a ne riječi i "Om Tarar Vore Guld" (eng. If Tears Were Gold) za koji ju je zbog njezinog navodnog plagijatstva tužio danski kompozitor Per Hviid da je u njemu neovlašteno iskoristila melodiju jedne od njegovih pjesama te također i svoj drugi album na švedskom naziva "Agnetha Faltskog Vol. 2" koji joj je u Švedskoj donio veliki uspjeh.

U svibnju iste godine u jednoj švedskoj televizijskoj emisiji susreće Bjorna Ulvaeusa s kojim je izvela tri spomenute pjesme te s njim započinje glazbenu suradnju koja će rezultirati spajanjem s drugim dvojcem buduće skupine ABBA.

20060818_abba3.jpg


1970.
Studeni (1): Nakon što su Faltskog i Lyngstad snimile prateće vokale za Anderssonovo i Ulvaeusovo buduće singl izdanje "Hey Old Man" s njihovog nadolazećeg albuma "Happiness", odlučuju nastupati zajedno kako ne bi provodili vrijeme odvojeni jedni od drugih te se sada po prvi put kao grupa pod imenom Festfolk Quartet pojavljuju u jednom restoranu u Goteborgu.
Prosinac (21): "Hey Old Man" ulijeće na 5. mjesto švedskog charta.
Iste godine Faltskog izdaje svoj treći album na švedskom "Som Jag Ar".


1971.
Svibanj: Faltskog, Ulvaeus i Andersson započinju turneju po švedskim folk klubovima.
Srpanj (7): Ulvaeus i Faltskog u Verumu (Švedska) održavaju vjenčanje na kojem je Andersson svirao orgulje. Ceremonija će biti proglašena vjenčanjem godine u Švedskoj. Par će kasnije imati dvoje djece kćer Lindu Ulvaeus (r. 1973.) i sina Christiana Ulvaeus (r. 1977.).
Listopad: Andersson i Ulvaeus postaju producentski partneri u Polar Musicu.
Iste godine Faltskog objavljuje svoj četvrti album na švedskom "Nar En Vacker Tanke Blir En Sang".


1972.
Veljača: Andersson i Ulvaeus pišu pjesmu "Better To Have Loved" za Lenau Andersson koju šalju na švedsko natjecanje za Pjesmu Eurovizije. Unatoč tome što će na natjecanju završiti treća, pjesma će dosegnuti čelnu poziciju na švedskom chartu singlova.
Lipanj: Pod nazivom Bjorn, Benny, Agnetha & Frida u Švedskoj im je izdan prvi singl "People Need Love" te doseže 2. mjesto švedskog charta. Nedugo zatim singl će u SAD-u biti izdan na etiketi Playboy Records Hugha Hefnera.
Studeni: Dok grupin singl "She's My Kind Of Girl" specijalno izdan samo za japansko tržište doseže brojku od 250.000 prodanih primjeraka na dotičnom tržištu, Bjorn i Benny pozvani su u Tokyou kako bi prisustvovali World Popular Song Festivalu.
U međuvremenu grupin drugi singl "He Is Your Brother" doseže čelnu poziciju švedskog charta.
Iste se godine Faltskog također pojavljuje u švedskoj verziji mjuzikla "Jesus Christ Superstar" u kojem je glumila Mariju Magdalenu dok Lyngstad objavljuje svoj album prvijenac "Anni-Frid Lyngstad".


1973.
Siječanj: Andersson, Ulvaeus i Anderson zamoljeni su da napišu pjesmu za sljedeće švedsko natjecanje za Pjesmu Eurovizije. Pišu pjesmu "Ring Ring" (buduće singl izdanje grupe) koju grupa odlučuje snimiti te izvesti na dotičnom natjecanju.
Andersson predlaže da se nazovu ABBA (po svojim prvim inicijalima) prije nego što je saznao da jednako ime također nosi najveća švedska tvrtka koja se bavi transportom ribe u Švedskoj. Dotična kompanija im dopušta da nastave koristiti ime te im također još dragovoljno i šalje kutiju tunjevine.
Veljača (10): "Ring Ring" ne uspjeva biti izabrana za švedsku pjesmu na Eurovizijskom natjecanju. Kao i "Better To Have Loved" Lenae Andersson godinu dana ranije također završava treća. Napisana je na švedskom, njemačkom, španjolskom i engleskom (za englesku verziju pjesme riječi su napisali Neil Sedaka i Phil Cody). Bit će to prvo grupino izdanje izdano pod imenom ABBA.
Travanj (3): Grupin prvi album "Ring Ring" doseže čelnu poziciju švedskog charta, a švedska verzija naslovne pjesme "Ring Ring" doseže čelne pozicije chartova svih skandinavskih zemalja. Engleska verzija spomenute pjesme doseže 1. mjesto u Austriji, Nizozemskoj, Belgiji i Južnoj Africi dok se grupa otiskuje na svoju prvu turneju po Švedskoj.
Lipanj: Izdan je četvrti te ujedno i posljednji singl s albuma - "Love Isn't Easy (But It Sure Is Hard Enough)" koji je zbog svojeg limitiranog izdanja bio omanji hit u samo nekim zemljama gdje je izdan. Singl nije bio izdan u Švedskoj.
Listopad: Singl "Ring Ring" izdan je u Velikoj Britaniji dok u stockholmskom studiju Metronome grupa započinje snimanje svojeg sljedećeg albuma.


1974.
Veljača (9): Anderssonova, Ulvaeusova i Andersonova nova pjesma lakopamtljiva te poletnog i zaraznog ritma otpjevana na engleskom "Waterloo" pobjeđuje na švedskom natjecanju za Pjesmu Eurovizije.
Travanj (6): Praćeni orkestrom kojim je dirigirao Sven-Olof Walldoff odjeven u Napoleona grupa s "Waterloo" ostvaruje pobjedu na Eurovizijskom natjecanju te godine održanom u Brightonu (Južni Sussex, Engleska).
Svibanj (4): "Waterloo" zauzima 1. mjesto UK charta. Singl će 1986. obraditi Britanci Doctor And The Medics te njime doseći 45. mjesto UK charta.
Lipanj (15): Sadržavajući kristalno čiste vokale dviju vokalistica te neodoljivo zarazne pop melodije Anderssona i Ulvaeusa, stil koji će obilježiti cjelokupni rad grupe sve do njezinog raspada, grupin drugi album "Waterloo" doseže 28. mjesto UK charta.
Srpanj (27): Reizdani i remiksirani singl "Ring Ring" doseže 32. mjesto UK charta.
Kolovoz (6): Singl "Waterloo" zauzima 6. mjesto US charta kako se grupa otiskuje na svoju prvu američku promotivnu turneju također se pojavljujući u televizijskoj emisiji "Mike Douglas Show".


Rujan (21): Album "Waterloo" zauzima 145. mjesto US charta.
Listopad (26): Izdan samo za američko tržište singl "Honey, Honey" doseže 27. mjesto US charta. Singl će iste godine obraditi britanska pop grupa Sweet Dreams te njime doseći 10. mjesto UK charta.
Studeni (17): U Falkontheatreu u Kopenhagenu (Danska) započinju svoju prvu europsku turneju koja će također obuhvatiti i Zapadnu Njemačku, Austriju te Švicarsku dok je grupin sljedeći singl "So Long" izdan u Velikoj Britaniji.


1975.
Veljača: Četvrtu godinu za redom na švedskom natjecanju za Pjesmu Eurovizije pojavljuje se pjesma koju su napisali Andersson, Ulvaeus i Anderson. Naziva "Bang-a-Boomerang" koju su otpjevale Svenne & Lotta ne uspijeva pobijediti na natjecanju.
Lipanj (21): Započinju rasprodanu četrnaestodnevnu turneju po Švedskoj koja će završiti u Gambleyju 9. srpnja tekuće godine.
Kolovoz (2): Afirmativni pop standard singl "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" tri mjeseca po svom izdanju smješta se na 38. mjesto UK charta.
Listopad (25): Grupin sljedeći singl "S.O.S." kojega je ranije snimila Faltskog za svoj peti solo album na švedskom "Elva Kvinnor I Ett Hus" (eng. Eleven Women In One House) zauzima 6. mjesto UK charta.
Studeni (8): "S.O.S" doseže 15. mjesto US charta dok odrađuju svoju drugu promotivnu turneju po SAD-u.
(15): Gostuju u emisiji "American Bandstand" američke televizijske kuće ABC izvodeći "S.O.S." i "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do".
(21): Lyngstadin drugi solo album na švedskom "Frida Ensam" (eng. Frida Alone) dolazi na 1. mjesto švedskog charta.
(29): Grupin treći album jednostavnog naziva "ABBA" zauzima 174. mjesto US charta.
Prosinac (12): Faltskogin već spomenuti peti solo album smješta se na 10. mjesto švedskog charta. Istog mjeseca u Švedskoj nekoliko koncerata grupe je odgođeno dok Faltskog ne izvrši operaciju krajnika.


1976.
Siječanj (31): Singl "Mamma Mia" (izdan krajem 1975.) dolazi na 1. mjesto UK charta prekinuvši tako devetotjednu vladavinu singla "Bohemian Rhapsody" grupe Queen. Po trenutnim pravilima Unije britanskih glazbenika (British Musicians Union) primorani su izvesti dotičnu pjesmu uživo s pratećim britanskim glazbenicima u BBC1-TV-jevoj emisiji "Top Of The Pops". Bit će to grupino prvo te ujedno i zadnje pojavljivanje uživo u toj emisiji.
Veljača (14): Aktualni album "ABBA" doseže 13. mjesto UK charta.
Travanj (17): Singl "Movie Star" švedske pjevačke zvijezde Harpo na kojem su prateće vokale odradile Faltskog i Lyngstad zauzima 24. mjesto UK charta.
Svibanj (1): Singl "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" doseže 15. mjesto US charta.


(8): Latino ugođaja sljedećeg singla "Fernando" kojega je ranije snimila Lyngstad za svoj prošlogodišnji solo album zauzima 1. mjesto UK charta. Singl također dolazi i na 1. mjesto australskog charta na kojem se istovremeno nalaze još četiri druga singla grupe dok započinju svoju australsku turneju. Njihova popularnost u Australiji bit će veća nego igdje drugdje do tada na svijetu: prema podacima njihove izdavačke kuće svaki četvrti Australac posjedovat će nadolazeću dvostruku kompilaciju njihovih najvećih hitova objavljenih do tada jednostavnog naziva "Greatest Hits".
Spomenuta kompilacija također zauzima i 1. mjesto UK charta postajući prvi od grupinih osam uzastopnih UK#1 albuma.


Lipanj (18): Odjeveni u kraljevsku odoru u Stockholmu nastupaju pred švedskim kraljevskim parom dan prije njihovog vjenčanja.
Srpanj (4): "Mamma Mia" doseže 32. mjesto US charta.
Rujan (4): Sljedeći singl "Dancing Queen" postaje grupin treći uzastopni UK#1 singl prodavši se u preko 850.000 kopija u Velikoj Britaniji.
Studeni (20): "Fernando" doseže 13. mjesto US charta kako se grupa odlučuje na češća pojavljivanja na televiziji.
(27): "Greatest Hits" zauzima 48. mjesto US charta.
Prosinac (3): Prodavači ulaznica u londonskom Royal Albert Hallu zaprimaju 3.5 milijuna zahtijeva za kupnju 11212 ulaznica koliko je bilo pušteno u opticaj za grupine nadolazeće prve britanske koncerte u veljači 1977.
(11): Drugi singl s njihovog netom izdanog četvrtog albuma "Arrival" - "Money, Money, Money" zauzima 3. mjesto UK charta.


20060818_abbaring.jpg


1977.
Siječanj (15): Album "Arrival" dolazi na 1. mjesto UK charta dok je "Greatest Hits" na UK#2 poziciji. Kao i za sva ostala izdanja grupe za dotični album glazbu, aranžmane i produkciju potpisuju Andersson, Ulvaeus te povremeno Anderson.
(28): U Ekerberghallen u Oslu (Norveška) započinju turneju po Europi i Australiji.
Veljača (14): Nakon što je vice-kancelar Sir Robert Megarry na Visokom sudu podigao tužbu protiv britanskog tabloida The Sun spriječivši ga da objavi članak o navodnim frikcijskim odnosima između Faltskog i Lyngstad, tijekom svoje prve britanske turneje grupa nastupa u rasprodanom londonskom Royal Albert Hallu.


Ožujak (12): U Perthu (Australija) završavaju svoju prvu australsku turneju tijekom koje su snimili film jednostavnog naziva "ABBA - The Movie".
(29): U SAD-u singl "Dancing Queen" doseže zlatnu tiražu.
Travanj (2): Treći te ujedno i posljednji singl s "Arrivala" - "Knowing Me, Knowing You" zauzima 1. mjesto UK charta.
(4): U SAD-u album "Arrival" doseže zlatnu tiražu.
(9): Uspinjajući se chartom još od prosinca prošle godine "Dancing Queen" postaje grupin prvi te ujedno i posljednji US#1 singl.
(16): "Arrival" doseže 20. mjesto US charta.


Srpanj (23): "Knowing Me, Knowing You" doseže 14. mjesto US charta.
Studeni (5): Nakon što su se 3. tekućeg mjeseca pojavili u BBC1-TV-jevoj emisiji "Top Of The Pops", sljedeći singl "The Name Of The Game" kojim će najaviti svoj nadolazeći peti album zauzima 1. mjesto UK charta.
(19): U SAD-u izdan sa zakašnjenjem singl "Money, Money, Money" zauzima 56. mjesto US charta.


1978.
Veljača (4): Peti album jednostavnog naziva "The Album" (izdan krajem 1977.) na kojem su gostovali Lasse Wellander (gitara), Malando Gassama (perkusije), Lars O. Carlsson (saksofon) te Rutger Gunnarsson (gudački instrumenti) direktno ulazi na 1. mjesto UK charta.
(16): Bazirajući se na australskoj turneji iz 1977. film "ABBA - The Movie" kojega je režirao Lasse Hallstorm te u kojem se iskorištena velika većina pjesama s albuma "The Album" doživljava svoju premijeru u Londonu.
(18): Drugi singl s "The Albuma" - "Take A Chance On Me" zauzima 1. mjesto UK charta kompletirajući grupin drugi uzastopni UK#1 hat trick.


Ožujak (11): "The Name Of The Game" doseže 12. mjesto US charta.
Svibanj: Dovršena je gradnja grupinog Polar studija u Stockholmu, jedan od tehnološki najopremljenijih na svijetu, dok američki menadžerski tim The Scotti Brothers u SAD-u proglašavaju svibanj tekuće godine 'Abbinim mjesecom'.
Da popuni prazninu između posljednjeg singla ("Take A Chance On Me") i sljedećeg ("Summer Night City") istog je mjeseca samo u nekolicini država na svijetu u limitiranom izdanju izdan singl "Eagle" koji se nalazi na aktualnom albumu.
Lipanj (12): "The Album" u Britaniji doseže brojku od milijun prodanih primjeraka.
Srpanj (8): "Take A Chance On Me" zauzima 3. mjesto US charta.
(20): U SAD-u kompilacija "Greatest Hits" doseže platinastu tiražu.
(22): "The Album" doseže 14. mjesto US charta.


Kolovoz (8): U SAD-u singl "Take A Chance On Me" doseže zlatnu, a "The Album" platinastu tiražu.
Listopad (6): U Švedskoj Andersson i Lyngstad održavaju svoju ceremoniju vjenčanja.
(7): Singl "Summer Night City" koji se ne pojavljuje na niti jednom od grupinih oficijalnih studijskih album izdanja doseže 5. mjesto UK charta.
Prosinac (24): Ulvaeus i Faltskog objavljuju svoj razvod te će ostati u dobrim prijateljskim odnosima.
(25): Već prije snimljeno pojavljivanje u BBC1-TV-jevoj emisiji "Mike Yarwood Christmas Show" prikazano je u Britaniji.
(Također je poznato da su iste godine trebali nastupiti i u zagrebačkom Domu sportova, ali je koncert na žalost bio otkazan. Njihovo najavljeno gostovanje u Zagrebu te godine podiglo je više prašine nego sva tadašnja zagrebačka gostovanja The Rolling Stonesa, Deep Purplea, Thin Lizzyja i dr. zajedno.)


1979.
Siječanj (9): Kako bi proslavili Međunarodnu godinu djeteta u zgradi Ujedinjenih Naroda u New Yorku zajedno s The Bee Gees, Earth Wind & Fire, Oliviaom Newton-John, Johnom Denverom, Rodom Stewartom, Donnaom Summer te još nekolicinom drugih izvođača nastupaju na humanitarnom koncertu Music For UNICEF na kojem izvode svoje buduće singl izdanje "Chiquitita" čiji će prihodi od prodaje ići UNICEF-u. (Koncert će sljedećeg dana biti prikazan na televizijskoj stanici NBC.)
Veljača (10): "Chiquitita" kojim će najaviti svoj nadolazeći šesti album zauzima 2. mjesto UK charta.
Svibanj (12): Drugi singl s albuma "Does Your Mother Know?" smješta se na 4. mjesto UK charta.


(19): Šesti album "Voulez-Vous", prvi album snimljen u njihovom studiju Polar, dolazi na 1. mjesto UK charta te će tijekom sljedećih pet tjedana u Britaniji biti prodan u preko milijun primjeraka.
Srpanj (21): "Does Your Mother Know?" doseže 19. mjesto US charta.
Kolovoz (11): Treći singl s albuma dvostruka A strana "Voulez-Vous/Angeleyes" zauzima 3. mjesto UK charta.
Rujan (1): Singl "Voulez-Vous" zauzima 80., a istoimeni prateći album doseže 19. mjesto US charta.


(13): U Edmontonu (Kanada) započinju osamnaestodnevnu sjeverno-američku turneju koja će završiti u Maple Leaf Gardensu u Torontu (Kanada) 7. listopada tekuće godine.
Listopad (13): B strana singla "Voulez-Vous/Angeleyes" zauzima 64. mjesto US charta.
(19): U Goteborgu (Švedska) započinju jednomjesečnu europsku turneju koja će završiti u glavnoj dvorani Royal Dublin Society u Dublinu (Irska) 15. studenog tekuće godine čiji će vrhunac biti nastup u šest dana za redom rasprodanoj londonskoj Wembley Areni pred sveukupno 48.000 posjetitelja.
Studeni (10): Singl "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" kojim će najaviti svoju nadolazeću drugu kompilaciju najvećih hitova smješta se na 3. mjesto UK charta.
(14): Album "Voulez-Vous" u SAD-u doseže zlatnu tiražu.
(17): Druga kompilacija njihovih najvećih hitova, dvostruka "Greatest Hits, Vol. 2" zauzima 1. mjesto UK charta dok u najnovije izdanje Guinnessove knjige rekorda ulaze kao najprodavanija grupa na svijetu u povijesti diskografije do tada.
Prosinac (22): Četvrti te ujedno i posljednji singl sa zadnjeg albuma, legendarni "I Have A Dream" napravljen u suradnji s dječjim zborom Stockholmske internacionalne škole legendarni zauzima 2. mjesto UK charta. Singl će 1999. obraditi irski boyband Westlife te njime doseći čelnu poziciju UK charta.


1980.
Siječanj (12): Singl "Chiquitita" doseže 29. mjesto US charta.
(19): "Greatest Hits, Vol. 2" zauzima 46. mjesto US charta.
Ožujak (12): U Tokyou započinju svoju jedanaestodnevnu turneju po Japanu.
Travanj (23): "Greatest Hits, Vol. 2" u SAD-u doseže zlatnu tiražu.
Srpanj (18): Specijalno samo za španjolsko tržište izdana je kompilacija s deset grupinih pjesama napisanih na španjolskom "Gracias Por La Musica" koja će nedugo zatim postati vrlo tražena na britanskom kolekcionarskom tržištu.
Kolovoz (9): Klasični pop singl "The Winner Takes It All" kojim će najaviti nadolazeći sedmi album zauzima 1. mjesto UK charta.


Rujan (9): BBC1-TV prikazuje koncertnu emisiju "ABBA - In Concert".
Studeni (22): Ponovo snimljen u njihovom studiju Polar te sadržavajući pjesmu "The Way Old Friends Do" snimljenu uživo tijekom jednog od koncerata održanih 1979. u londonskoj Wembley Areni, grupin sedmi album "Super Trouper" zauzima 1. mjesto UK charta.
(29): Naslovni singl s albuma "Super Trouper" također zauzima 1. mjesto UK charta.
Krajem iste godine u suradnji sa kćeri Lindom, Faltskog izdaje album s tradicionalnim božićnim pjesmama pisanih na švedskom naziva "Nu Tandas Tusen Juleljus".


20060818_abba1.jpg


1981.
Siječanj (6): Ulvaeus ženi svoju drugu djevojku Lenu Kallerso s kojom će imati dvoje djece kćeri Emmu (r. 1982.) i Annu (r. 1986.), (Par još uvijek živi zajedno u Stockholmu).
Veljača (6): Album "Super Trouper" u SAD-u doseže zlatnu tiražu.
(14): Nakon što je otkrio da je u vezi sa švedskom televizijskom voditeljicom Monom Norkilt s kojom će se vjenčati na Staru godinu tekuće godine te 1982. također imati sina Ludviga, Andersson i Lyngstad objavljuju svoj razvod.
Album "Super Trouper" doseže 17. mjesto US charta.
Ožujak (14): "The Winner Takes It All" zauzima 8. mjesto US charta.
Travanj (27): U Švedskoj snimaju interview zajedno s američkom zvijezdom talk show emisija Dickom Cavettom.
Svibanj (23): Singl "Super Trouper" smješta se na 45. mjesto US charta.
Srpanj (11): Specijalno izdan samo za američko tržište singl "On And On And On" zaustavlja se na 90. mjestu US charta.
(18): Sadržavajući nekoliko Abbinih hitova sažetih u jedan disco mix, singl "Stars On 45 Vol. 2" u izvedbi nizozemske studijske grupe Starsound zauzima 2. mjesto UK charta.
(25): Disco ugođaja posljednji singl "Lay All Your Love On Me" s albuma "Super Trouper" u Britaniji izdan samo u 12-inčnom obliku za potrebe tržišta dance glazbe zauzima 7. mjesto UK charta te će kasnije dosegnuti US#23 poziciju. Singl će istovremeno biti i prvo 12-inčno izdanje ikada u povijesti diskografije.


Prosinac (19): Singl koji će najaviti nadolazeći osmi album, balada "One Of Us" smješta se na 3. dok njihov dotični osmi album "The Visitors" (prvi album ikada izdan na CD formatu u povijesti diskografije!) zauzima 1. mjesto UK charta.
U međuvremenu njihova internacionalna izdavačka kuća Polydor International uručuje im Zlatni Gramofon - nagradu rezerviranu za postignuća u klasičnoj glazbi. (U Velikoj Britaniji za sva njihova izdanja od početka karijere pa sve do kraja osamdesetih godina brinula se izdavačka etiketa Epic Records, u SAD-u to je bila Atlantic Records dok je ostatak svijeta pokrio Polydor).


1982.
Siječanj (1): U Stockholmu održavaju svoj posljednji zajednički koncert u karijeri.
Veljača (13): Album "The Visitors" doseže 29. mjesto US charta.
Ožujak: Zbog izjave na američkoj televiziji da podupiru poljski anti-komunistički pokret Solidarnost ruske vlasti im zabranjuju nastupe po SSSR-u.
(13): Izdan samo za američko tržište singl "When All Is Said And Done" smješta se na 27. mjesto US charta.
(20): Singl koji je označio pad popularnosti grupe u Britaniji "Head Over Heels" zaustavlja se na 25. mjestu UK charta.
Svibanj (22): Naslovni singl s albuma "The Visitors" smješta se na 63. mjesto US charta.
Kolovoz: Dok su se ostali članovi grupe razdvojili kako bi započeli svoje odvojene privatne živote te karijeru, Lyngstad se seli u London da pod producentskom palicom Phila Collinsa radi na svom nadolazećem trećem solo albumu.
Rujan (4): Najavni te ujedno i jedini singl sa spomenutog Lyngstadinog trećeg solo albuma "I Know There's Something Going On" zauzima 43. mjesto UK charta.
(18): Lyngstadin dotični treći solo album "Something Going On" smješta se na 18. mjesto UK charta.


Listopad (30): Singl koji će najaviti grupinu nadolazeću dvostruku retrospektivnu kompilaciju singlova "The Day Before You Came" doseže 32. mjesto UK charta. Pjesmu će 1984. obraditi britanski electro-pop duet Blancmange te njome doseći 22. mjesto UK charta.
Studeni: Tijekom mjeseca u londonskom Mayfair's Belfry klubu obilježavaju svoju desetu godišnjicu postojanja.


(27): Već spomenuta dvostruka retrospektivna kompilacija singlova "The Singles: The First Ten Years" dolazi na 1. mjesto UK charta završavajući tako niz grupinih UK#1 albuma izdanih u osamdesetima te će biti jedno od najprodavanijih božićnih izdanja godine u Britaniji.
Prosinac (25): Posljednje izdanje grupe u karijeri singl "Under Attack" koji se također nalazi na netom izdanoj kompilaciji doseže 26. mjesto UK charta.


1983.
Siječanj (1): "The Singles: The First Ten Years" smješta se na 62. mjesto US charta.
Ožujak (26): Lyngstadin singl "I Know There's Something Going On" zauzima 13. mjesto US charta.
Istog mjeseca Lyngstadin album "Something Going On" doseže 41. mjesto US charta.
Lipanj (4): Nakon što je debitirala na filmskom platnu glumeći u švedskom filmu "Rakenstam", Faltskog započinje svoju glazbenu solo karijeru singlom "The Heat Is On" koji se smješta na 35. mjesto UK charta. Singl koji je inače obrada standarda Nooshae Fox najavit će njezin prvi solo album na engleskom "Wrap Your Arms Around Me" (UK#18, US#102) kojega će producirati svjetski poznati producent Mike Chapman. S albuma su skinuta još dva singla; naslovnu baladu obradu standarda Holly Knight "Wrap Your Arms Around Me" (UK#44; izdan u lipnju 1983.) i "Can't Shake Loose" (UK#63, US#29; izdan u listopadu 1983.) kojega je napisao Russ Ballard. Album se prodao u 1.2 milijuna kopija širom svijeta te je bio jedan od najprodavanijih albuma godine u Nizozemskoj i Belgiji gdje je također dosegnuo 1. mjesto tamošnjih chartova. Album je također dosegnuo čelnu poziciju u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj te ušao u Top 10 u Zapadnoj Njemačkoj, Danskoj i Austriji.


(Negdje u isto vrijeme dalje nastavljajući s pisanjem pjesama i produciranjem u svojem studiju Polar, Andersson i Ulvaeus udružuju se s britanskim pjesnikom Timom Riceom s kojim započinju rad na mjuziklu naziva "Chess" koji će biti veliki svjetski hit tijekom 1985. godine.)
Listopad (1): Švedska pošta izdaje poštansku markicu s Abbinim likom.
(2): Nakon što je uslijed sudara autobusa kojim se vraćala kući sa svoje promotivne europske turneje zadobila potres Faltskog je hitno prevezena u bolnicu Angelholm u Skaneu (Švedska).
Studeni (22): Izdan u Britaniji nekoliko mjeseci nakon grupinog raspada te najavljujući još jednu nadolazeću (nepotpunu) kompilaciju grupinih pjesama, singl "Thank You For The Music" - stari favorit radijskih etera te pjesma kojom je grupa često završavala svoje koncerte smješta se na 33. mjesto UK charta.
Prosinac (3): Izdana samo u Velikoj Britaniji spomenuta nepotpuna kompilacija "Thank You For The Music" doseže 17. mjesto UK charta.
(8): "ABBAcadabra" - mjuzikl baziran na Abbinim pjesmama u kojem nastupaju izvođači kao što su Elaine Paige, Sylvester McCoy i B.A. Robertson te čijem će otvaranju prisustvovati Lyngstad doživljava svoju premijeru u londonskom Lyric Theatreu. Mjuzikl će završiti s prikazivanjem 21. siječnja 1984. godine.


1984.
Siječanj: Lyngstadin singl "Time" (izdan krajem 1983.) napravljen u duetu s B.A. Robertsonom kojim će najaviti svoj nadolazeći novi album doseže 45. mjesto UK charta.
Listopad (20): Lyngstadin četvrti solo album "Shine" na kojem je surađivala s izvođačima kao što su (sada već na žalost pokojna) Kirsty MacColl i dr. smješta se na 67. mjesto UK charta na kojem provodi jedan tjedan. Album je ušao u Top 10 u Švedskoj, Norveškoj i Belgiji te u Top 20 u Nizozemskoj. Nakon njegovog lošeg plasmana na internacionalnom glazbenom tržištu potpuno će se povući s internacionalne glazbene scene.
Prosinac (11): Singl "One Night In Bangkok" u izvođenju Murray Heada koji će najaviti nadolazeći soundtrack mjuzikla "Chess" doseže 12. mjesto UK charta.


1985.
Veljača (9): Drugi te ujedno i posljednji singl "I Know Him So Well" sa soundtracka mjuzikla "Chess" u izvođenju Elaine Page i Barbare Dickson zauzima 1. mjesto UK charta na kojem će provesti četiri tjedna.
Svibanj (18): Murray Headov singl "One Night In Bangkok" doseže 3. mjesto US charta.
Istog mjeseca Faltskogin drugi solo album na engleskom "Eyes Of A Woman" kojega je producirao Eric Stewart iz britanskog benda 10cc doseže 38. mjesto UK charta. Najpoznatiji singl s albuma "I Won't Let You Go" također je dosegnuo 38. mjesto UK charta. Singl je dosegnuo broj 1 u Danskoj te ušao u Top 10 u Švedskoj, Norveškoj te Belgiji. Ostali singlovi s albuma "One Way Love" i naslovni "Eyes Of A Woman" također su bili veliki europski hitovi.


1986.
Siječanj (16): Grupa se ponovo ujedinjuje kako bi se pojavili u emisiji švedske televizije posvećene Stigu Andersonu "This Is Your Life" u kojoj izvode njegovu pjesmu "Tivedshambo".
Travanj (7): "I Know Him So Well" Elaine Page i Barbare Dickson proglašen je najprodavanijim singlom u 1985. godini u Velikoj Britaniji na dodjeli 31.-ih godišnjih Ivor Novello nagrada održanoj u londonskom Grosvenor House hotelu.
Svibanj (14): U londonskom Prince Edward Theatreu mjuzikl "Chess" započinje svoje trogodišnje prikazivanje u Velikoj Britaniji.
Lipanj: Koncertni album "ABBA Live" koji će u Velikoj Britaniji biti izdan tek 1992. doseže 49. mjesto švedskog charta.


20060818_AbbA011.jpg


1987.
Prosinac: Zbog njihovog navodnog izbjegavanja plaćanja poreza protiv Ulvaeusa i Faltskog u Švedskoj je podignuta istraga dok za Mono Music (etiketa koju je 1986. Andersson osnovao zajedno s Ulvaeusom nakon što je organizacija ABBA prodala svoju prateću kućnu etiketu Polar Music Polydoru) Andersson izdaje svoj prvi solo album "Klinga Mina Klockor" (eng. Ring My Bell).
Iste godine u suradnji sa sinom Christianom, Faltskog izdaje album s dječjim pjesmama napisanih na švedskom naziva "Kom Folj Med I Var Karusell".


1988.
Veljača (13): Anderssonov "Klinga Mina Klockor" proglašen je najboljim folk albumom na dodjeli 19.-ih godišnjih švedskih Gramisgalan nagrada.
Ožujak (12): Snimljen u Malibuu (Kalifornija, SAD) pod producentskom palicom Petera Ceterae (bivši vokalist grupe Chicago) i Brucea Gaitscha s kojim je oko vremena njegovog snimanja imala kratkotrajnu vezu, Faltskogin treći solo album na engleskom "I Stand Alone" (izdan krajem 1987.) koji je odisao kalifornijskim utjecajima provodi jedan tjedan na 72. mjestu UK charta. Album je donio singlove "I Wasn't The One (Who Said Goodbye)" (njezin duet s Peterom Ceteraom; US#93) i "The Last Time" koji je bio omanji britanski hit.


Travanj (28): U newyorškom Imperial Theatreu mjuzikl "Chess" doživljava svoju američku premijeru. Prestat će s prikazivanjem osam tjedana nakon premijere.
Srpanj (8): Abbini odvjetnici podižu tužbu protiv diskografske kuće Mercury Records zbog njihovog nezakonitog dopuštanja Harryju Enfieldu (izvođač house glazbe sa spomenute etikete) da upotrijebi dijelove Abbine pjesme "Money, Money, Money" za svoj trenutačni UK#4 hit "Loadsamoney (Doin' Up The House)".
Prosinac (3): Još jedna retrospektivna kompilacija Abbinih pjesama "Absolute ABBA" zauzima 70. mjesto UK charta.
Iste godine Andersson se udružuje sa švedskom folk izvođačicom Orsom Spelman te zajedno s njom snima album "Orsa Spelman". (Njihova daljnja suradnja uključivat će albume "Fiolen Min" - 1990. i "Odra" - 1998.)


1989.
Svibanj (27): Nakon što je prethodno postao veliki svjetski Top 10 hit, singl eurotrash pop grupe Edelweiss "Bring Me Edelweiss" koji se uvelike oslanjao na grupinu pjesmu "S.O.S." doseže 5. mjesto UK charta.
Studeni: Anderssonov drugi solo album "November '89" doseže 14. mjesto švedskog charta.


1990.
Siječanj (1): Cijeli grupin back katalog prodan je Polygramu International.
Svibanj: Već napisavši glavnu glazbenu temu za Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu 1981., Andersson i Ulvaeus napisali su pjesmu "Up To The Fight" za Svjetske konjičke igre koje su se upravo održavale u Stockholmu.
Prosinac (15): Faltskog se udaje za švedskog kirurga Tomasa Sonnenfelda s kojim će kratko biti u braku te će se povući s glazbenog svijeta dok će Lyngstad postajati jako zainteresirana za ekologiju i probleme zaštite okoliša postavši predsjednicom grupe The Natural Step koja se time i bavi.
(Andersson i Ulvaeus će većinu sljedeće 1991. provesti sudeći se sa Stigom Andersonom zbog njegovog neisplaćivanja honorara članovima grupe.)


1992.
Siječanj (28): Lyngstad se pridružuje Roxette (ultra-popularni švedski pop/rock duet s prijelaza osamdesetih u devedesete) na njihovom koncertu u Zurichu (Švicarska) te zajedno s njima izvodi "Money, Money, Money".
Svibanj (18): U Švedskoj se održava četvrta dodjela godišnjih Polar Music Prize na kojoj švedski Kralj Olaf uručuje dotičnu nagradu Paulu McCartneyju (ex The Beatles / ex Wings) za njegovo iznimno glazbeno postignuće u popularnoj glazbi. (Ceremoniju je 1989. osnovao Stig Anderson te će tijekom godina postati stvar prestiža.)
Lipanj (11): Andersson i Ulvaeus se pridružuju U2 na njihovom koncertu u Stockholmu te zajedno s njima izvode njihovu (U2-ovu) verziju pjesme "Dancing Queen".


Kolovoz (26): Lyngstad se udaje za Princa Ruzzo Reuss von Plauena iz njemačke obitelji Reuss što joj je donijelo titulu HSH Princeza Anni-Frid Reuss von Plauen te će se nekoliko godina kasnije preseliti u Švicarsku gdje živi i danas. Njezino Serene Visočanstvo, kako se danas naziva, povremeno se uključuje u nisko-profitne humanitarne poslove dok ju glazbena karijera uopće više ne zanima. (Princ Ruzzo Reuss von Plauen umrijet će od raka 29. listopada 1999. u 49. godini života.)

Rujan (12): Reizdani singl "Dancing Queen" (najveći hit grupe) koji će najaviti još jednu nadolazeću grupinu 'greatest hits' kompilaciju doseže 16. mjesto UK charta. Pjesma se također u isto vrijeme pojavljuje u obradi ABBAcadabre koju su napisali Mike Stock i Pete Waterman iz britanskog producentskog tima Stock Aitken & Waterman te doseže 57. mjesto istog charta.
Listopad (3): Spomenuta 'greatest hits' kompilacija "Gold - Greatest Hits" koju je izdao Polydor direktno ulijeće na 1. mjesto UK charta po svom izdanju te će se do kraja godine samo u Britaniji prodati u više od tri milijuna primjeraka. (Kompilacija će se u svijetu do danas prodati u oko 25 milijuna primjeraka postavši jedan od najprodavanijih albuma u povijesti diskografije ikada.)


Njezino će izdanje biti vrhunac velikog ABBA te velikog revivala sedamdesetih uopće u to vrijeme kojega je u proljeće iste godine pokrenuo britanski electro-pop dvojac Erasure svojim "ABBA-Esque" EP-jem na kojem su obradili grupine pjesme kao što su "Take A Chance On Me", "Lay All Your Love On Me", "S.O.S." te "Voulez-Vous" kojim su 13. lipnja došli na vrh britanske ljestvice singlova te na njemu ostali sljedećih pet tjedana. Veliki uspjeh njihovog EP-ja istovremeno je donio željenih petnaest minuta slave australskoj grupi Bjorn Again (najpoznatiji imitatori Abbe na svijetu te također i njihova službena tribute grupa) osnovanoj još 1987. te ih primorao da i oni počnu izdavati obrade grupinih pjesama koje su do tada samo izvodili na svojim koncertima. Osim Abbinih također su obrađivali pjesme Erasurea te pjesme iz filma "Flashdance".

Također se negdje u isto vrijeme sa svojim hitovima pojavljuju i Ace Of Base (također Šveđani) koji su zbog svoje sličnosti u pisanju pjesama, uspjeha na top listama te fizičkog izgleda postave odmah bili proglašeni Abbom za devedesete. Za vrijeme tog ABBA revival perioda Andersson i Ulvaeus su dalje nastavili pisati glazbu te također planirati premijeru njihovog novog mjuzikla "Kristina From Duvemala" čija se radnja temelji na "The Emigrants" Wilhelma Moberga.

1993.
Siječanj (13): U Bernsu u Stockholmu još jedan mjuzikl u nizu posvećen grupi naziva "ABBA - The True Story" doživljava svoju premijeru kojoj će prisustvovati Lyngstad te se također pridružiti izvođačima na sceni zajedno s njima izvevši "Thank You For The Music".
Svibanj (12): Iako je od grupinog razlaza prošlo već cijelo desetljeće, proglašeni su najprodavanijim švedskim izvođačima na petoj dodjeli godišnjih World Music Awards održanoj u Sporting Clubu u Monte Carlu.
Lipanj (5): Sljedeća retrospektivna kompilacija grupinih pjesama "More ABBA Gold - More ABBA Hits" izdana kao nastavak prošlogodišnje kompilacije nakon njezinog velikog uspjeha te također sadržavajući nekolicinu nikada ranije objavljenih pjesama grupe do tada doseže 14. mjesto UK charta.

Listopad (22): Lyngstad izvodi accapella verziju pjesme "Dancing Queen" na proslavi pedesetog rođendana švedske Kraljice održanoj u stockholmskoj Opera House.

Prosinac (9): "Gold - Greatest Hits" smješta se na 63. mjesto US charta.
(31): Polydor UK izdaje četverostruki box set sačinjen od 66 grupinih pjesama naziva "Thank You For The Music" na kojem se nalaze svi grupini hitovi, raritetne B-strane singlova te nikada ranije objavljene pjesme grupe.


20060818_ABBAlive.jpg


1994.
Prosinac: Urednici grupinog američkog Club Fanzinea ulažu protest protiv redatelja filma "The Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert" čija se radnja odvija u Australiji jer je u njemu Faltskog (koju je nakratko glumio jedan od glumaca u filmu) u jednoj od scena prikazana kao gay ikona.
Iste se godine u primjerenijoj filmskoj posveti grupi, filmu "Muriel's Wedding" čija se radnja također odvija u Australiji, pojavljuju četiri pjesme grupe.


1995.
Lipanj (5): Nastavljajući dokazivati grupinu dugotrajnu popularnost "Gold - Greatest Hits" u SAD-u doseže platinastu dok će jedanaest dana kasnije njezino prateće video izdanje "ABBA - Gold" dosegnuti zlatnu tiražu.
Rujan (14): Novozelandska etiketa Flying Nun izdaje tribute album "ABBAsalutely" na kojem su razni australski i novozelandski alternativni izvođači obradili 14 pjesama grupe.
Listopad (7): Anderssonov i Ulvaeusov mjuzikl "Kristina From Duvemala" doživljava svoju premijeru u Storan Theatreu u Malmou (Švedska).


1996.
Rujan (23): Sadržavajući 37 pjesama Faltskogina dvostruka retrospektiva njezinih solo uradaka, kompilacija "My Love, My Life" izdana samo za švedsko tržište doseže 21. mjesto švedskog charta dok je istovremeno objavljena njezina autobiografija naziva "As I Am". (Proteklo je desetljeće provela živeći u osami sa svoje dvoje djece na švedskom otoku Ekero gdje i danas živi).
Listopad (7): Polydor izdaje limitirani box set grupe "Forever Gold" dok istoimeni soundtrack Anderssonovog i Ulvaesovog mjuzikla "Kristina From Duvemala" zauzima 2. mjesto švedskog charta.


(10): Sadržavajući pjesmu "All My Best Years" koju je otpjevala zajedno u duetu s Marie Frederikson iz Roxette, Lyngstadin prvi album u dvanaest godina izdan samo za švedsko tržište "Djupa Andertag" (eng. Deep Breaths) zauzima čelnu poziciju švedskog charta. (Njezine kompilacije su: "Pa Eegen Hand" - 1991., "Tre Kvart Fran Nu" - 1993., "Anni-Frid Lyngstad - 1967-1972" - 1997. i "Frida - The Mixes" - 1998.)

1997.
Siječanj: Tri-Star Records US izdaju album "Shapes" Josefina Nilssona kojega su napisali te isproducirali Andersson i Ulvaeus.
Ožujak (15): Singl američke hip-hop grupe The Fugees "Rumble In The Jungle" u kojem su iskorišteni sampleovi grupine pjesme "The Name Of The Game" te u kojem gostuju A Tribe Called Quest, Busta Rhymes i John Forte zauzima 3. mjesto UK charta.
Rujan (12): U Stockholmu u 66. godini života od srčanog infarkta umire Stig Anderson.
Studeni (17): Grupin najprodavaniji album u SAD-u, "Gold - Greatest Hits" doseže trostruko-platinastu tiražu.
Iste godine u SAD-u Lyngstadina kćer Ann Lise Lotte-Casper (r. 1967.) pogiba u prometnoj nesreći.


1998.
Studeni (7): Kompilacija grupinih balada "Love Stories" zauzima 51. mjesto UK charta na kojem ostaje dva tjedna.
Iste je godine izdana Faltskogina internacionalna 'greatest hits' kompilacija naziva "That's Me" koja sadrži sve njezine hitove i bonus pjesme napisane na engleskom. (Ostale njezine kompilacije su: "Agnetha Faltskog's Basta" - 1973., "Tio Ar Med Agnetha" - 1979., "Teamtoppen 1" - 1985., "Sjung Denna Sang" - 1986., "Agnetha Collection" - 1986., "Geh' Mit Gott" - 1994. i "Svensktoppar" - 1998.)


1999.
Veljača (16): Najavljujući nastup teenagerskih zvijezda B*witched, Cleopatrae, Tinae Cousins, Billie Piper i Steps koji su zajedno na pozornici izveli mix od nekoliko Abbinih hitova na 19.-oj dodjeli BRIT Awardsa održanoj u londonskoj Docklands Areni, Ulvaeus pobija glasine o grupinom ponovnom okupljanju za tu prigodu koje je sam zajedno s Anderssonom plasirao u medije putem njihove etikete Mono Records u siječnju iste godine.
Travanj (3): Singl "Thank ABBA For The Music" - već spomenuti mix grupinih pjesama u izvođenju Steps, Tinae Cousins, Cleopatrae, Bewitched i Billie Piper zauzima 4. mjesto UK charta.


(6): Na dan kada je grupa točno prije 25 godina pobijedila na Eurovizijskom natjecanju u londonskom Prince Edward Theatreu otvara se mjuzikl "Mamma Mia!" čija se radnja temelji na radnji knjige Catherine Johnson koja govori o majci i kćeri dan prije kćerinog vjenčanja. U mjuziklu se također može čuti 27 pjesama grupe. Mjuzikl će 2002. biti nominiran u kategoriji Najboljeg mjuzikla na broadwayjskoj Nagradi Tony (Tony Award).

U isto vrijeme Polydor UK također izdaje limitiranu kompilaciju "The Singles Collection" na kojoj se mogu naći svih 28 A i B strana singlova grupe uključujući "Waterloo" na švedskom, njemačkom i francuskom s koje će biti skinut singl "Happy New Year" (pjesma se originalno nalazi na albumu "Super Trouper") koji će kasnije doseći 42. mjesto UK charta.
(17): Obilježavajući 25. godišnjicu grupine pobjede na Eurovizijskom natjecanju reizdana kompilacija "Gold - Greatest Hits" ponovo dolazi na 1. mjesto UK charta. Kompilacija će se još jedanput naći na vrhu dotičnog charta 29. svibnja gdje će provesti dva tjedna.


Iste godine švedska teenagerska senzacija A*Teens (prethodno zvana ABBA Teens) izdat će album s obradama grupinih pjesama naziva "The ABBA Generation" (US#71) s kojega će biti skinuti singlovi "Mamma Mia" (UK#12, 4. rujan), "Super Trouper" (UK#21, 11. prosinac), "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)", "Happy New Year" te "Dancing Queen".

20060818_abba.jpg


2000.
Odbijaju ponudu od milijardu američkih dolara da naprave zajedničku povratničku turneju.


2001.
Studeni (10): Služeći kao nadopuna prijašnje kompilacije "The Singles: The First Ten Years" iz 1982. te sadržavajući sve grupine singlove izdane u Europi i SAD-u, dvostruka CD kompilacija "The Definitive Collection" zauzima 17. mjesto UK charta.
Iste godine za svoju etiketu Mono Music Andersson objavljuje album sa svojim orkestrom Benny Anderssons Orkester čija je članica također i vokalistica Helen Sjoholm iz mjuzikla "Kristina From Duvemala" naziva "Benny Anderssons Orkester". (Njegova daljnja suradnja s dotičnim orkestrom uključivat će album naziva "Bao!" koji će biti izdan 2004.)


2002.
U Sharonu (Pennsylvania, SAD) ulaze u Vocal Group Hall Of Fame.


2004.
Travanj (6): Obilježavajući 30. obljetnicu pobjede na Eurovizijskom natjecanju, Andersson, Lyngstad i Ulvaeus pojavljuju se zajedno u Londonu na obilježavanju pete godišnjice prikazivanja mjuzikla "Mamma Mia!".
(18): Faltskogin singl "If I Thought You'd Ever Change Your Mind" - obrada standarda Cillae Black, kojim će najaviti svoj prvi album u 17 godina zauzima 11. mjesto UK charta. Singl je dosegnuo 2. mjesto u Švedskoj te postao hit diljem Europe.
Svibanj (10): Faltskogin prvi album u 17 godina "My Colouring Book" (album s obradama pjesama iz šezdesetih) zauzima 12. mjesto UK charta. Album je dosegnuo Top 10 u Njemačkoj i Nizozemskoj te je bio bestseller u skandinavskim zemljama prodavši se u 500.000 kopija širom svijeta.


(23): Reizdan kako bi promovirao album "Waterloo - 30th Anniversary Collection", singl "Waterloo" sada zauzima 20. mjesto UK charta.
Lipanj (11. - 13.): Obilježavajući 30. godišnjicu pobjede na Eurovizijskom natjecanju, u Brightonu (Južni Sussex, Engleska, UK) održava se festival ABBAfest tijekom kojega je prikazan grupin film iz 1978. "ABBA - The Movie".
(20): Faltskogin drugi singl s albuma "When You Walk In The Room" - obrada hita Jackie DeShannon i The Searchersa zauzima 34. mjesto UK charta.


2005.
Veljača: Pojavljuju se zajedno u javnosti po prvi put nakon 1986. prilikom švedske premijere mjuzikla "Mamma Mia!" održanoj u Stockholmu.
Listopad (22): "Waterloo" je proglašena najboljom Eurovizijskom pjesmom svih vremena tijekom održavanja proslave 50. obljetnice Eurovizijskog natjecanja održanoj u Kopenhagenu (Danska).
Studeni (7): Polydor UK izdaje luksuzni box set od devet CD-ova i dva DVD-a koji sadržava nikada ranije objavljen koncert grupe, interview s Dickom Cavettom iz 1981., sva album izdanja grupe, singlove koji se nikada nisu našli na niti jednom od albuma, B strane singlova, verzije na španjolskom, njemačkom, francuskom i švedskom te također raritete i alternativne mixeve naziva "The Complete Studio Recordings".


(13): Madonnina posveta grupi, singl "Hung Up" u kojem su iskorišteni sampleovi grupine pjesme "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" ulazi direktno na 1. mjesto UK charta na kojem će provesti tri tjedna. Nekoliko tjedana kasnije singl će dosegnuti US#7 poziciju te također biti veliki hit širom svijeta.

2006.
Studeni (25): Kompilacija "Number Ones" koja sadrži grupine pjesme koje su se našle na prvom mjestu diljem svijeta zauzima 15. mjesto UK charta po izdanju. Limitirano izdanje kompilacije također sadrži drugi disk na kojem se nalazi 12 pjesama s grupinih albuma koji su u Velikoj Britaniji dosegnuli prvo mjesto.


Dopune:

2008.

Ožujak (16): Uslijed nesretnog slučaja pada kroz prozor, u Mallorci (Španjolska) ispred svoje kuće u lokvi krvi mrtav je pronađen bubnjar grupe, Ola Brunkert. Navodno je umro pokušavajući dozvati nekoga u pomoć, no susjed koji ga je pronašao nažalost ga nije čuo.


Lipanj (30): Temeljen na radnji spomenutoga istoimenog mjuzikla, film "Mamma Mia!" s Meryl Streep i Pierce Brosnanom u glavnim ulogama u Londonu doživljava svoju svjetsku premijeru. Pet dana kasnije njegovoj će švedskoj premijeri u Stockholmu između ostalih uz spomenute glumce također prisustvovati i svih četvero članova grupe.

Kolovoz (9): Slijedeći njegov veliki svjetski uspjeh, 16 godina stara, kompilacija "Gold - Greatest Hits" ponovo doseže 1. mjesto UK charta čime je postala najstariji album koji je dosegnuo čelnu poziciju dotičnoga charta do tada.
(16): Soundtrack spomenutoga filma doseže 1. mjesto US charta.


Listopad (27): Objavljen je box set koji sadržava sve njihove albume ikada izdane, "ABBA - The Albums".
Prosinac (11): Film je nominiran u kategoriji 'Najboljeg filma - mjuzikl ili komedija' za nadolazeću godišnju filmsku dodjelu Golden Globe Awardsa u kojoj nije uspio pobijediti.
(15): Njegovo DVD izdanje postaje najprodavanije DVD izdanje u Velikoj Britaniji ikada dotad, nakon DVD-a filma "Titanic" iz 1998. godine.


2009.
Siječanj (22): Faltskog i Lyngstad prisustvuju dodjeli švedske glazbene nagrade Rockbjornen gdje su primile 'Nagradu za životno djelo'.
Srpanj: Objavljen je debitantski album Anderssonova novog benda The Benny Andersson Band sa Sjoholm na glavnim vokalima, "The Story Of A Heart" u čijem je snimanju sudjelovao i Ulvaeus.
Rujan (13): U londonskom Hyde Parku održan je tribute koncert za grupu - "Thank You For The Music: A Celebration Of The Music Of ABBA" kojim se obilježavala jubilarna 35. godišnjica od njihove povijesne pobjede na Euroviziji. Na koncertu su među ostalima nastupili Kylie Minogue, Jason Donovan, Chaka Khan, Elaine Page, Lulu, Sharleen Spiteri (Texas) i Marti Pellow (Wet Wet Wet), a svi su bili praćeni Anderssonom i Ulvaeusom. Koncert je vodio Chris Evans s BBC Radija 2.


Izvor: Muzika.hr


Mislim da niko nije očekivao od mene da postavim temu o ovom bendu. :)
Elem, "ABBA" je bend uz koji smo, hteli mi to ili ne, odrasli svi mi rođeni '60-ih i '70-ih. Bilo je nemoguće izbeći ih jer im se muzika vrtela na svim radio i tv stanicama. Nisam ih nikada posebno volela, ali me je mjuzikl "Mamma mia" sa fenomenalnom Meryl Streep "vratio" u to neko lepše vreme, i baš mi "leg'o".
Oni su, za mene, švedski odgovor na američke "The Beach Boys". Valjda baš zato što su imali publiku od 7 do 77 godina.
Pa, da se malo podsetimo detinjstva ili rane mladosti. Bilo je tu slatkih pesmica uz koje smo se jako lepo zezali, kao recimo:I naravno :)
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
Bilo je lepo gledajuci film Mamma mia, uzivati ponovo u njihovim pesmama..........
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
DOBRA STARA VREMENA...

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.776
Legendarna grupa. Ni sama ne znam koju pesmu da postavim kada je svaka dobra. Nema loših. Evo nekoliko:
 
Poslednja izmena od urednika:
Top