9. maj - praznovanje u znaku podela

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
9. maj - praznovanje u znaku podela
IZVOR: DANAS
Rusija će danas velikom paradom u Moskvi obeležiti sedamdesetogodišnjicu Dana pobede nad fašizmom u Evropi.


2096490919554d35c95ab1d561288652_orig.jpg

Paradi će prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a najavljeno je da će Crvenim trgom koračati 15.000 ruskih i 1.300 stranih vojnika, uključujući i pripadnike Vojske Srbije.

Osim 75 srpskih gardista, u Rusiju je otputovao po jedan pripadnik Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, te Komande za obuku.

Centralni događaj kojim će u Srbiji biti obeležen 9. maj biće svečana akademija u Sava centru pod nazivom "Buđenje slobode".

Ovogodišnje praznovanje Dana pobede odražava duboke podele između Zapada i Rusije, koje su u najvećoj meri izazvane konfliktom u Rusiji, što pokazuje i odluka Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ruskih saveznika u Drugom svetskom ratu, da na centralnu svečanost u Moskvi ne pošalju visoke zvaničnike, već da budu zastupljene na ambasadorskom nivou.

Francuze i Italijane će predstavljati šefovi diplomatija, dok će države poput Kine, Indije, Južne Afrike, Brazila, Kube, Venecuele biti prisutne na najvišem, predsedničkom nivou. Što se evropskih lidera tiče, očekuje se prisustvo zvaničnika iz Češke, Slovačke, Grčke, Kipra.

Veliku pažnju javnosti izazvala je i najava dolaska unuka nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ser Nikolasa Somsa, bivšeg ministra odbrane.

S druge strane, Ukrajinci su počeli praznovanje juče, prvi put obeležavajući Dan sećanja i pomirenja.
Kijev danas organizuje Marš mira, u kojem će učestvovati vojni orkestri iz Ukrajine i evropskih zemalja, među kojima i niški duvački orkestar.

Osim svečane akademije u Sava centru u Beogradu, u okviru kojeg će biti premijerno prikazan rusko-ukrajinski film o Drugom svetskom ratu "Bitka za Sevastopolj", najavljeno je polaganje venaca na Spomenik neznanom junaku na Avali, Spomenik ruskim veteranima na Avali, a biće ukazana i počast učesnicima NOR-a na Groblju oslobodilaca Beograda.

Ambasada Rusije u Beogradu najavila je da će svetkovine na otvorenom početi danas u devet ujutro na Trgu republike, uz direktan prenos parade na Crvenom trgu na velikim ekranima.

Takođe, najavljeni su nastupi ruskih umetnika i horova, te prikazivanje sovjetskih igranih filmova. Na kraju dana sa Ušća će simbolično biti ispaljeno 70 vatrometa.

U Ambasadi Sjedinjenih Država u Beogradu Danasu je rečeno da je godišnjica Dana pobede juče obeležena nadletanjem aviona u Vašingtonu, kao i da je o značaju tog događaja govorio predsednik Barak Obama.

Obama je ukazao da su "saveznički vojnici generacija koja je spasila svet". Odgovarajući na pitanje da li će ta ambasada u Srbiji na neki način obeležiti Dan pobede, naši sagovornici navode da su se "nacisti predali u Berlinu 8. maja 1945, tako da ništa nije planirano za 9. maj".
 
Natrag
Top