Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

7 uhapšenih zbog krađe sirove nafte

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

7 uhapšenih zbog krađe sirove nafte


Izvor:
B92.net
Zbog sumnje da su krali sirovu naftu policija je uhapsila sedam osoba. Sumnjiče se da su prisvojili oko 450.000 litara sirove nafte koju su prodavali na crno.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je nave da su uhapšeni time pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 200.000 evra. Oni su uhapšeni u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala. Akciju su sproveli pripadnici Uprave kriminalističke policijeu saradnji sa Direkcijom za korporativnu zaštitu NIS-a i Višim javnim tužilaštvom u Pančevu.

Dačić je precizirao da su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni direktor i suvlasnik privrednog društva "5. januar" d.o.o, Goran Radonjić (48), suvlasnik tog privrednog društva Zoran Radonjić (53) iz Omoljice, Dalibor Tomić (29) iz tog mesta, vozač u tom privrednom društvu, Mihajlo Milovanović (29) iz Kovina, takodje vozač, automehaničar Željko Mićić (37) iz Omoljice i radnik u tom privrednom društvu Goran Petrović (27) iz Pančeva.

Dačić je objasnio da je osumnjičeni Goran Radonjić u svojstvu direktora tog privrednog društva, obavljajući prevoz sirove nafte od crpnih polja Kelebija, Palić i Turija do Rafinerije nafte Pančevo, organizovao kriminalnu grupu, koja je u periodu od početka aprila do juče, kada su uhapšeni, sirovu naftu prodavala kao mazut.

Oni se sumnjiče da su nakon utovara sirove nafte na crpnim poljima u prepravljenim autocisternama, sa specijalno izradjenim bunkerima zapremine oko 4.500 litara, pre istovara istakali sirovu naftu na autoplacu tog privrednog društva.

Na taj način su prisvojili oko 450.000 litara sirove nafte, koju su dalje prodavali na crno kao mazut i time pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 20 miliona dinara, odnosno oko 200.000 evra, a na štetu NIS a.d Novi Sad.

Pripadnici MUP-a Srbije nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenog privrednog subjekta i lica.

NIS je saopštio da je u cilju poboljšanja bezbednosti svog poslovanja u toj kompaniji osnovap posebnu službu - Funkciju za korporativnu zaštitu.

Početkom ove godine, Funkcija za korporativnu zaštitu NIS je utvrdila da se podaci o proizvedenim količinama sirove nafte na bušotinama Kompanije razlikuju od podataka o prijemu količina sirove nafte u Rafineriji nafte Pančevo. Naime, u većem broju slučajeva primljene količine su bile manje od proizvedenih, što je je bila osnova za sumnju da se nad delom proizvedene sirove nafte sprovodi otuđenje i time šteti imovini Kompanije.

Funkcija za korporativnu zaštitu je sa ovim saznanjima upoznala MUP, na osnovu zajedničke istrage NIS i MUP, kao počinioci su indentifikovani pojedini zaposleni u privrednom društvu "5. januar" iz Omoljice, koja je bila angažovana na poslovima transporta sirove nafte.

Daljom istragom nadležnih organa će se utvrditi eventualna u mešanost i drugih lica, kao i visina štete koja je počinjena NIS-u.

 
Top