7 književnih junakinja neodoljivog karaktera

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982

7 književnih junakinja neodoljivog karaktera

U književnosti, kao i u životu, vrline ponekad nisu nagrađene. Knjiga „Klarisa“ Samjuela Ričardsona možda jeste primer za besprekornu čednost, ali je knjiga veoma dosadna.

Dorotea Bruk i Isabel Arčer možda jesu junakinje sjajnih romana, ali „Midlmarč: studija o provincijskom životu“ i „Portert jedne ledi“ ostavljaju čitaoce u rebusu šta bi se desilo da su se malo opustile ili da su zaboravile na idealizam.

tiko-giorgadze-KLWXZnjSerU-unsplash-750.jpg


Evo sedam sjajnih junakinja koje su zbog svoje drskosti postale bitni književni likovi:

„Troil i Kresida“ autora Džefrija Čosera

Ovo srednjovekovno kazivanje klasičnog grčkog mita daje mnogo veću autonomiju svojoj heroini, koja dobrovoljno pada u iskušenje.

„Mansfild park“ autorke Džejn Ostin

Da, znam da bi trebalo da se divimo hrabrosti siromašne i zanemarene Feni Prajs, ali razuzdana Meri Kroford bila bi mnogo zabavnije društvo na odmoru u vikendici.

„Mol Flanders“ autora Danijela Defoa

Sveobuhvatan prikaz Molinog života i dalje je sveže i pronicljivo štivo u pogledu licemerja patrijarhalnih konvencija. Defo više nije popularan, ali je neverovatno zabavan.

„Opasne veze“ autora Pjera Šoderloa de Lakloa

Markiza de Mertej od surove elegancije pravi umetnost. Ne možemo a da joj se ne divimo dok nemilosrdno manipuliše. Neodoljiva je isto onoliko koliko je i surova.

„Vašar taštine“ autora Vilijama Tekerija

Beki Šarp nema na šta da se osloni osim na svoju lepotu i pamet, a njen mučan uspon u londonskom društvu prikazuje jasnu sliku materijalizma naše kulture. Uostalom, svako može da se navikne da zarađuje pet hiljada godišnje...

„Nana“ autora Emila Zole

Lik junakinje ovog divnog romana može da se tumači na mnogo načina, ali na kraju krajeva, Nana je figura osvete, pred kojom će čitavo društvo skinuti kapute, kako bi se valjali po njenom tepihu od medveđeg krzna, moleći je da ih šutne. Od svih dvoličnih likova, nju smatram najintrigantnijom, jer nikad ne možemo da znamo ko koga obmanjuje.

Prema istinitoj priči“ autorke Delfin de Vigan

Ovaj najprodavaniji primer „autofikcije“ nedavno je preveden sa francuskog. L je hladna anti-junakinja, čije su manipulacije veoma zastrašujuće zbog toga što su veoma suptilne.

Autor: LS Hilton
Izvor: readersdigest.co.uk
Prevod: Lidija Janjić

Foto: Unsplash
 
Natrag
Top