Šta je novo?

7 genijalnih načina da iskoristite ostatke vina

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.851
7 genijalnih načina da iskoristite ostatke vina

Ne bacajte ono malo vina koje vam je ostalo na dnu flaše. Evo kako ga možete pametno iskoristiti.Šta da radite sa malo vina koje vam je ostalo na dnu flaše? Nemojte ga bacati, jer ga možete iskoristiti na mnogo načina. Donosimo osam najboljih na koje to možete uraditi.

Napravite vinsko sirće
U flašu sipajte ostatke crnog vina i ostavite da odstoji par sedmica. Flašu nemojte zatvarati i s vremena na vreme, promešajte. Bez ikakvih dodataka, vino će nakon par nedelja preći u sirće.

Dodatak supi i čorbama
Da biste dodali poseban “šmek” pilećoj ili goveđoj supi ili čorbi dodajte malo belog vina. Paradajz čorbi ili onoj od divljači, savršeno odgovara crno vino. Tokom kuvanja dodajte pola čaše do čašu vina i dobićete potpuno novi, ali bolji, ukus starog jela.

Poširajte voće
Ako ste u žurbi, a neophodan vam je desert, ovo je savršen način da ga brzo napravite. U crnom vinu, u koje ste dodali šećer, poširajte (kratko prokuvajte) jabuke, kruške, breskve ili šljive. Nakon toga, potrebno je da voće deset minuta odstoji u dobijenom soku. Izvadite, ukrasite šlagom i ukusni desert je spreman.

Napravite savršen omlet
Prilikom pripreme omleta, jajima dodajte bilo koju vrstu belog vina (jedna kašika za dva jajeta). Dobro “istucite” i izlijte na vrelo ulje. Dobićete savršeni, “vazdušasti” omlet. Prijatno!

Zaledite ostatke vina
Vino sipajte u posudu za led te zaledite. Kasnije ga možete koristiti za rashlađivanje vina ili kao dodatak jelu prilikom kuvanja.

Napravite preliv za salatu
Pomešajte belo vino, sirće, maslinovo ulje, luk, senf i malo šećera. Dobro umutite i dobićete savršeni preliv za obrok salate.

Zamka za muve
Ne možete da se rešite dosadnih muva koje vam iz dana u dan zuje oko glave? Ostavite flašu sa sasvim malo vina na mestu gde ih najviše ima. Miris vina će ih privući i kada uđu u flašu više neće moći da izađu iz nje.

Izvor: Minimagazin.info
 
Top