54. međunarodni beogradski sajam knjiga

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
54. međunarodni beogradski sajam knjiga

knjiga6xhd.jpg


Termin: u novom terminu od 26. oktobra do 1. novembra 2009. godine.

Novi izlagački koncept: ove godine, 54. međunarodni beogradski sajam knjiga organizuje se po novom konceptu, koji podrazumeva pregledniju sajamsku prezentaciju i veći izložbeni prostor. Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača koncipirani su po izložbenim celinama.

U hali 1 Beogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalaziće se domaći i strani izdavači - isključivo sa sopstvenim izdanjima.
Domaći i strani izdavači i knjižare nalaziće se u parteru hale 4 (bivša hala 14), dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige.
Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju i projekte predstaviće u hali 1a (bivša hala 5).
Nacionalne prezentacije i strani izdavači, izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalaziće se u hali 2a.

Na površini od 31 055 bruto kvadratnih metara, predstaviće se preko 800 izdavača iz zemlje i inostranstva.

Tema: More knjiga
Svaka napisana knjiga je kap vode u moru, ostrvce u arhipelagu. Samo na beogradskom sajmu knjiga svaki od 150 000 čitalaca pronađe knjigu sa kojom zaplovi prema horizontu. U eri finansijske oseke, prepustimo se plimi knjiga...
Ove godine na Sajmu knjiga ljubiteljima pisane reči biće ponuđeni brojni sureti sa piscima i stvaraocima, razgovori o kulturnim bliskostima i razlikama dve zemlje (Grčke i Srbije) i dva podneblja (Balkan i Mediteran), kao i susreti sa stvaraocima dva prepletena medija (književnosti i stripa).

Zemlja počasni gost: Grčka. Pored štanda počasnog gosta koji će biti organizovan u osam tematskih celina kako bi pružio što bolji uvid u savremenu izdavačku delatnost Grčke, zemlja počasni gost će u svom amfiteatru u okviru kulturnog programa predstaviti 12 savremenih grčkih pisaca, kao i izdavačku delatnost šest izdavačkih kuća, među kojima i Nacionalnog muzeja savremene umetnosti Grčke i Svetogorskog ognjišta. Bogat svakodnevni program zemlje počasnog gosta uključuje i predavanja, projekcije, radionice za decu, performanse: "Od bogova ka ljudima" i "... a na nogama mi cipele od papira", 3D projekcije Fondacije Helenskog Sveta kao i aktivnosti Helenskog fonda za kulturu u Beogradu.

Izdavači iz inostranstva: pored Grčke kao zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju izdavači iz Švedske, Japana, Kanade, Kine, Rusije, Francuske, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Švajcarske, Izraela, Brazila, Irana, Angole, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, BIH, Republike Srpske, Crne Gore.

EUNIC: zajednički nastup na 54. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga imaju kulturni centri iz zemalja Evropske unije u Beogradu: Helenski fond za kulturu, Austrijski kulturni forum, Francuski kulturni centar, Gete institut, Institut Servantes i Italijanski institut za kulturu. U okviru nastupa EUNIC-a održaće se nekoliko predavanja, predstavljanja knjiga i autora, projekcije filmova, koncert i kviz za posetioce sajma knjiga.
Forum Sajma knjiga: i ove godine biće organizovano pet tematskih konferencija o pitanjima profesionalnog izdavaštva u Srbiji, razvojnih strategija u nastajanju i predstavljanju knjige, kao i aktuelnih kulturnih fenomena. Uz učešće pisaca, urednika, izdavača, univerzitetskih profesora, novinara, vruće teme i moguće polemike, svakog sajamskog dana u podne!

sajamknjiga.jpg


KNJIŽEVNE NAGRADE I KNJIŽEVNE NEPRAVDE
MEDIJSKI STATUS KNJIGE
BESPLATNI UDŽBENICI: GODINU DANA KASNIJE
KNJIŽEVNI I MEDIJSKI JUNACI: FENOMEN HARI POTER
KNJIGA KAO KULTURNI KAPITAL

Ćaskaonice: popodnevni divani stvaralaca i čitalaca
Od 16 sati SLIKE IZ SUSEDSTVA – pisci iz regiona, kritičari i teoretičari, razgovaraju sa čitaocima o intimnom doživljaju susreta kultura, o svojoj poziciji "bivanja između" jezika, kultura i mentaliteta. Renomirani pisac, dobitnik Košutove nagrade Laslo Vegel, ukrajinska slavistkinja Ala Tatarenko i najčitaniji savremeni hrvatski pisac Miljenko Jergović biće gosti Gojka Božovića u opuštenoj atmosferi sale "Borislav Pekić".
Od 18 sati SLIKE SRBIJE – srpski pisci traže odgovor na pitanje da li je domaći pisac "domaći stranac" koji neprestano iskušava vrednosti sa kojima je odrastao. Vida Ognjenović, Vladislav Bajac, Igor Marojević i drugi razgovaraju sa Aleksandrom Glovacki u sali "Borislav Pekić".

Između dva sajma: magija nevidljivog, šta nam je promaklo između dva oktobra? Kapitalni projekti, jubileji, susreti. Jedinstvena multimedijalna šetnja kroz roman Mirjane Đurđević "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac" u subotu u 15 sati!

Strip radionice: apsolutna novost na Sajmu knjiga jeste i otvaranje strip radionice u kojoj ćemo pratiti kako strip jedri kroz lepu književnost, film i druge medije, teoriju i masovnu kulturu, uz učešće pisaca, crtača, izdavača. Sa gostima renomiranim strip autorom Džejmijem Delanoom iz Britanije, te domaćim snagama Aleksom Gajićem, Dejanom Ognjanovićem, Borislavom Stanojevićem i Banetom Kercom uz navigaciju Draška Roganovića, svakog dana u posebno dizajniranoj strip sali od 13 sati paneli, predavanja, promocije i specijalni pokloni za posetioce!

Poezija i okružje: Predstavljamo goste sajma, uvaženog slavistu Manfreda Jenihena, italijansku pesnikinju Gabrijelu Muzeti i poljsku pesnikinju Evu Lipsku.

Peti godišnji susret bibliotekara: Čitalac u novom tehnološkom okruženju

Izložbe:
Gruzijski rukopisi
Todor Manojlović – građanin sveta
Aforizam i ilustracija
Kultura ćirilice

Najveći festival savremene srpske književnosti: najavljeno je učešće većine vodećih savremenih srpskih pisaca u okviru programa na štandovima svojih izdavača.

Školski dan: 29. oktobar 2009. Sajamski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora. Izdavači pripremaju poseban sadržajan program namenjen đacima, studentima i profesorima.

Nagrade međunarodnog beogradskog sajma knjiga: pored tradicionalnih nagrada za izdavaštvo biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti.


Preuzeto sa zvanicne internet prezentacija Beogradskog sajma​
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Sajam knjiga u Beogradu posetilo oko 140.000 ljudi

Sajam knjiga u Beogradu posetilo je oko 140.000 ljudi, od kojih je 127.000 bilo s kupljenim ulaznicama, rekao je danas direktor preduzeća Beogradski sajam Anđelko Trpković. Ovogodišnji 54. Sajam knjiga, na kojem je učestvovalo više od 800 izdavača iz 24 zemlje zatvara se večeras.


Trpković je rekao da je jedan od najvažnijih planova te manifestacije u budućnosti njena internacionalizacija, a pre svega jačanje njenog regionalnog značaja. Direktor Sajma je naveo da se novi izlagački koncept, kojim su izdavači prostorno razdvojeni od knjižara, a prostor za izlaganje knjiga proširen na još jednu halu, pokazao kao izuzetno uspešan, kao i da su sami učesnici Sajma zadovoljni tim rešenjem.
Trpković je, takođe, podsetio da je ove godine u sajamske hale uvedena klimatizacija i obećao da će za naredni, 55. Sajam knjiga, biti postavljene i rampe za lakši pristup ljudima s posebnim potrebama.
Ambasador Grčke u Srbiji Dimostenis Stoidis je predao Otvorenu knjigu švedskom ambasadoru Kristeru Bringeusu, čija će zemlja iduće godine biti počasni gost sajma, kao što je ove godine bila Grčka.

Manifestaciju je 26. oktobra otvorio književnik Dragan Velikić, a posetioce je u ime Grčke, zemlje počasnog gosta, pozdravio književnik Tanasos Valtinos. Pored njega, na Sajmu je ove godine gostovalo još 12 pisaca iz Grčke, kao i više autora iz Kanade, Velike Britanije, Španije, Hrvatske i mnogih drugih zemalja.
Trpković je rekao da je Beogradski sajam ove godine izdvojio oko 1,5 milion dinara za gostovanje inostranih pisaca, plaćajući polovinu troškova njihovog boravka u Beogradu.
Na 54. Sajmu knjiga predstavili su se i izdavači iz Švedske, koja će naredne godine biti počasni gost manifestacije, kao i iz Japana, koji je počasni gost bio prošle godine, zatim Kanade, Kine, Rusije, Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Španije, Portugala, Švajcarske, Izraela, Brazila, Irana i zemalja regiona.

Autor: Beta
 
Natrag
Top