50 najmoćnijih u šou-biznisu

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
50 najmoćnijih u šou-biznisu


grupna-v.jpg


Kriterijumi kojima se rukovodimo praveći liste moćnih
-lakoća ostvarivanja ciljeva
-prepoznatljivost u javnosti
-finansijski i politički uticaj
-lični autoritet i ugled institucije koju predstavljaju
-lična harizma

1. ŽELJKO MITROVIĆ (1)
Vlasnik najveće medijske korporacije u regionu koja obuhvata Televiziju “Pink”, “Pink Montenegro” i “Pink BiH”. Od ove godine program televizije bogatiji je za dva programa - “Farma” i “Ja imam talenat”. Njegova televizija učestvuje u realizaciji brojnih serija. Prošle godine je postao vlasnik licence “Fashion TV” za region. Vlasnik je Izdavačke kuće “Siti rekords”, avio-kompanije “Er Pink”, firme koja iznajmljuje jahte, velikog filmskog studija PFI u Šimanovcima. Mitrovićevo bogatstvo procenjuje se na više od milijardu evra.

2. BOJAN BOŠKOVIĆ (2)
Generalni menadžer “Egzita”, muzičkog festivala koji se od 2000. održava u Novom Sadu. “Egzit” je u konkurenciji devet velikih festivala pre dve godine zvanično proglašen za najbolji u Evropi, a ove godine je u trci za najbolji evropski i najbolji svetski festival. “Egzit” je i jedan od organizatora “Grin festa”. Ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi je bilo 150.000 posetilaca, od čega čak 50 odsto stranaca. U “Egzitovom” timu je zaposleno 35 ljudi, a budžet festivala je bio 4,5 miliona evra. Ovog leta doveli su Madonu na Ušće.

3. LEPA BRENA (3)
Najpopularnija pevačica svih vremena u bivšoj Jugoslaviji i poslovna žena. Sa suprugom Slobodanom Živojinovićem vlasnik je više firmi i stranih predstavništva, a sa Sašom Popovićem osnovala je “Grand”. Karijeru je počela osamdesetih godina i ubrzo postala fenomen nazvan Brena Nacionale. Glumila je u filmovima koji su punili bioskope i čija se DVD izdanja i danas prodaju. Imala veliku turneju u eks-Ju i Australiji. Pre koncerata u BiH i Hrvatskoj pojavile se brojne organizacije koje su protestvovale, ali je Brena održala sjajne koncerte

4. GORAN STAMENKOVIĆ (4)
Čelni čovek Producentske kuće “Emoušn” trenutno u Srbiji proizvodi ubedljivo najgledanije rialiti šou-programe. Ova kuća ostvarila je ogroman uspeh sa projektom “Veliki brat” na B92. “Emoušn” je vlasnik licence i za najgledanije emisije na RTS (“48 sati svadba”), na TV “Pink” (“Sve za ljubav” i “Menjam ženu”). “Emoušn” je realizovao i projekat “Operacija trijumf”, a Stamenković najavljuje da će njegova producentska kuća u narednom periodu snimiti brojne serije od kojih je prva “Žene sa Dedinja”.

5. SAŠA POPOVIĆ (5)
Suvlasnik “Grand produkcije” koju vodi sa Lepom Brenom. Poslednjih godina sa velikim uspehom stvara nove pevačke zvezde. Kritičari ga optužuju za forsiranje šunda, ali ga drugi nazivaju doktorom šou-biznisa. U okviru “Grand produkcije” poseduje i fabriku za izradu CD i DVD izdanja. Ujedno izdaje “Grand reviju”, a organizator je i “Grand festivala” čiji je nagradni fond čak 100.000 evra. Karijeru je počeo kao šef orkestra “Slatki greh”, u kojem je svirao harmoniku.

6. GORAN BREGOVIĆ (6)
Naš najpoznatiji i najtraženiji muzičar u svetu. Sa “Orkestrom za svadbe i sahrane” obišao je planetu i promovisao numere koje su spoj balkanskog melosa, romske muzike, pop hitova i moderne klasike. Nedavno je objavio album “Alkohol”. Ovog 31. decembra sviraće u Sofiji, a honorar je, nezvanično, čak 150.000 evra. Sarađivao je sa Severinom na njenoj poslednjoj ploči, a veliku pažnju je izazvao turski film “Mustafa”, za koji je Bregović komponovao muziku. Autor je i opere “Karmen sa srećnim krajem”. Komponovao je muziku za mnoge filmove.

7. ZDRAVKO ČOLIĆ (8)
Najpopularniji pevač svih vremena u bivšoj Jugoslaviji. Njegova karijera traje skoro pune četiri decenije. Jedino Čola može da napuni svaku halu ili stadion - od Vardara do Triglava. Čak tri puta održao je spektakularne koncerte na “Marakani”. Njegov poslednji album “Zavičaj” samo u Srbiji je prodat u tiražu od pola miliona primeraka. Danas ga slušaju deca i unuci onih koji su sedamdesetih odlazili na njegove koncerte. Veliki deo svoje zarade godinama deli sa drugima: s domovima za nezbrinutu decu, bolesnima, siromašnima...

8. DRAGAN BJELOGRLIĆ (10)
Prvi film u kojem je igrao obeležio je njegovu karijeru - ostvarenje “Boško Buha” snimio je kao dečak 1978. godine. Od tada igrao je u skoro 40 filmova, dvadesetak TV serija i drama i 11 pozorišnih predstava. Početkom 1994. formirao je Producentsku kuću “Kobra”. Kao producent dobio je preko 15 glavnih nagrada za filmove na domaćim festivalima i preko 20 internacionalnih priznanja. Početkom decembra počeo je da se radi multimedijalni projekat “Montevideo, bog te video”, koji govori o našim fudbalerima na SP u fudbalu 1930.

9. ŽELJKO JOKSIMOVIĆ (13)
Veoma popularan pevač, kompozitor i aranžer. U centru pažnje medija proteklih meseci bio je zbog ljubavne veze sa voditeljkom Jovanom Janković s kojom je vodio “Evrosong” u Beogradu. Komponovao je numeru “Oro” sa kojom je Jelena Tomašević predstavljala Srbiju na “Evrovoziji”, a vlasnik je modernog muzičkog studija i radio-stanice “Lane”. Popularan je u svim zemljama nekadašnje Jugoslavije. Nedavno je izdao novi album “Ljubav”, a radio je muziku za mega popularne serije “Ranjeni orao” i “Greh njene majke”

10. RAKA MARIĆ (9)
Bez premca svakako najuticajniji srpski menadžer, u Srbiju i Crnu Goru doveo i čuvene “Rolingstonse”. U međuvremenu su u njegovoj organizaciji u našoj zemlji gostovali “Duran Duran”, “Kul and the Gang” i “The Police”... Marić je dugogodišnji menadžer Gorana Bregovića i Harisa Džinovića. Organizovao i Severini koncert u “Areni”. Dugo je u tom poslu, a proslavio se još osamdesetih kao menadžer “Bijelog dugmeta”. Upravo je on realizovao povratničku turneju “dugmića” 2001. godine. Drži menadžersku kuću “Mjuzik star”.

11. Vlado Georgiev (11)
Barba je jedan od najpopularnijih pevača i kantautora kod nas, a poznat je i kao borac za zaštitu autorskih prava i član je Upravnog odbora SOKOJ-a. Vlasnik je producentske kuće “VG art studio”, a krajem decembra ima seriju od pet koncerta u “Madlenianumu”.

12. Dejan Petričević (-)
Generalni direktor “Beogradske arene” od novembra 2006. godine radio je na mestu zamenika direktora najveće sportske hale na Balkanu, u kojoj su u prethodnih nekoliko godina održane brojne sportske i muzičke manifestacije.

13. Đule Van Gog (21)
Grupa “Van Gog”, čiji je Đule frontmen, dobila je pre dve godine evropsku MTV nagradu za najbolju grupu u regionu. Do sada je bend izdao sedam albuma sa brojnim hit pesmama, a poslednji album snimili su u Americi. U “Areni” su krajem novembra imali sjajan koncert.

14. Nele Karajlić (12)
Grupa “Emir Kusturica i No smoking orkestar”, čiji je frontmen Nele Karajlić, postala je veoma značajna na svetskoj muzičkoj sceni. Tokom godine su svirali na svim kontinentima, a Nele je nedavno dobio vrtić u Mokroj Gori s njegovim imenom.

15. Adrijana Lima (-)
Supruga našeg košarkaša Marka Jarića, godinama se nalazi među najplaćenijim manekenkama. Po proceni američkog magazina “Forbs”, brazilska lepotica je od juna 2008. do juna 2009. zaradila osam miliona dolara i zauzima četvrto mesto na listi najplaćenijih modela.

16. Đorđe Balašević (14)
Jedan od najcenjenijih kantautora. Veliku naklonost publike je stekao devedesetih, kada se žestoko zalagao za demokratske promene. Balašević je ove godine završio sa snimanjem filma “Kao rani mraz”, koji je i režirao, a imao je i seriju od više od 20 koncerata u zagrebačkom pozorištu “Kerampuh”.

17. Kiki Lesendrić (19)
Frontmen “Pilota” postaje sve značajnije ime na svetskoj muzičkoj sceni. U Grčkoj radi s tamošnjim zvezdama, a njegovu pesmu snimila je i Kajli Minog. Na poslednjem albumu sarađivao i sa Mlađanom Dinkićem. Imao sjajnu turneju po Srbiji i Hrvatskoj ove jeseni.

18. Boris Miljković (16)
Kreativni direktor RTS-a bio je i umetnički direktor “Evrovizije” održane u Beogradu. Deo je poznatog tandema Boris i Tucko, koji su autori niza televizijskih emisija i filmova. Autor je i više od 300 televizijskih reklama i muzičkih spotova.

19. Boban Marković (15)
Najpoznatiji srpski trubač orkestar je predao sinu Marku, ali i dalje sa uspehom održava turneje širom sveta. Sarađuje sa grupom “Calexico”. Ove godine je bio zvezda festivala “Siget” i Guča.

20. Dragan Brajević Braja (17)
Najplodniji kompozitor i uz Marinu Tucaković najpoznatiji tekstopisac. Skoro da nema pop i folk pevača koji nije snimio bar jedan njegov hit. Brajine pesme redovno pobeđuju na muzičkim festivalima, a pevači se otimaju za saradnju s njim.

21. Marina Tucaković (18)
Najtraženiji i najplodniji tekstopisac, nepogrešivi hitmejker. Pisala je za najveće zvezde bivše Jugoslavije Olivera Dragojevića, Mišu Kovača, Zdravka Čolića, “Indekse”, a sarađivala i sa Lepom Brenom, Cecom, Džejom, Željkom Samardžićem...

22. Milica Mitrović (22)
Supruga Željka Mitrovića, urednica muzičkog programa Televizije “Pink” i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće “Siti rekords”.

23. Rambo Amadeus (23)
Umetničko ime je pseudonim Antonija Pušića. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Bio je višestruki viceprvak Jugoslavije u jedriličarstvu. Njegove pesme kombinuju satirične tekstove o prirodi običnog čoveka i besmislenosti lokalne politike. Veliki borac za ekologiju.

24. Sergej Trifunović (25)
Jedan od najboljih domaćih glumaca. Poznat je po ulogama u filmovima “Ubistvo s predumišljajem”, “Munje”, “Karaula”, seriji “Crni Gruja”... Glumio je i u holivudskim filmovima “Next” sa Nikolasom Kejdžom, “War, Inc.” sa Džonom Kjuzakom i Hilari Daf... Ove godine snimio film sa Monikom Beluči “Whisteblowers”.

25. Zoran - Baki Anđelković (28)
Političar, vlasnik jedne od najslušanijih radio stanica “Radija S”, koji svake godine organizuje Radijski festival. Takođe, Anđelković poseduje “Televiziju S” i izdavačku kuću “S mjuzik”.

26. Leontina Vukomanović (27)
Kvalitetna pevačica poslednjih godina se više bavi autorskim radom. Uspešan je tekstopisac i kompozitor. Član je UO SOKOJ-a, a bavi se i muzičkim edukovanjem dece. Osnovala je Dečji hor “Čarolija” i umetnički je direktor muzičkog festivala “Dida čarolija”.

27. Robert Čoban (33)
Vlasnik izdavačke kuće “Kolor pres” koja objavljuje čak 90 časopisa među kojima je najprodavaniji tabloid “Svet”.

28. Ivan Zeljković (35)
Voditelj popularnog kviza “Milioner”, vlasnik je producentske kuće “Advantage” koja poseduje licencu pomenutog kviza. Njegova kuća realizuje i serijale “Keš taksi” i “Kuća snova”. Pokrenuo je i “Nacionalnu”, program koji se emituje na više televizija.

29. Danijela Dimitrovska (-)
Jedna od naših najplaćenijih manekenki, dugogodišnji model “Elita”, nedavno je postala jedna od naslednica najlepših modela na svetu poput Adrijane Lime i Hajdi Klum, potpisavši vredan ugovor sa najprestižnijom kućom intimnog rublja “Victoria’s Secret”.

30. Momčilo Bajagić Bajaga (36)
Jedan od najpopularnijih i najuglednijih domaćih kantautora. Ove godine obeležava 25 godina karijere koncertima širom bivše Jugoslavije.

31. Gane Pecikoza (31)
Jedan od najuspešnijih menadžera bivše Jugoslavije. Danas je menadžer “Riblje čorbe”, “No smoking orkestra”, grupe “Negativ”...

32. Miroslav Ilić (32)
Legenda srpske narodne muzike. Pre dve godine je proslavio 35 godina rada na estradi. I ove godine je održao tradicionalni koncert u “Sava centru”.

33. Dragan Đurković (49)
Vlasnik produkcije “Vision team” koja realizuje serijal “Survivor”. Ove godine su radili i produkciju filmova “Besa”, “Žena sa slomljenim nosem”…

34. Zoran Janković (50)
Vlasnik “Košutnjak filma”, producentske kuće koja realizuje serije “Bela lađa”, “Ranjeni orao” i najnoviju - “Greh njene majke”. Angažuje Sinišu Pavića, Zdravka Šotru, Mihajla Vukobratovića…

35. Radoš Bajić (41)
Poznati glumac, tvorac je i jedan od junaka najgledanije serije na RTS-u, “Selo gori, a baba se češlja”.

36. Anica Dobra (34)
Glumica sa velikim brojem uloga u filmovima i TV serijama. Posle rada u Nemačkoj sve prisutnija u Srbiji. Trenutno u Sibiru snima filma “Francuski”.

37. Ceca Ražnatović (37)
I dalje jedna od najpopularnijih folk pevačica, a njeni honorari dostižu i desetine hiljada evra za veče. Zbog pominjanja u aferama jedno vreme je skinuta sa TV “Pink”, na koju se vratila početkom godine.

38. Bora Dugić (38)
Najpoznatiji frulaš koji je srpsku frulu proslavio u svetu. Dobitnik je “Zlatnog beočuga” za trajni doprinos kulturi Beograda.

39. Nikola Đuričko (26)
Glumac sa upečatljivim ulogama u filmovima “Do koske”, “Nebeska udica”, “Munje”, “Sedam i po”… glavni je junak serije “Vratiće se rode”. Postavio nove standarde u šou-programu kao voditelj emisije “Karaoke obračun”. Ove godine je snimio film u produkciji Lika Besona.

40. Branka Katić (39)
Nakon uloga u filmovima “Mi nismo anđeli”, “Ubistvo sa predumišljajem” i “Crni bombarder”, preselila se u Ameriku gde je izgradila veoma uspešnu karijeru. Snimala je sa Džonijem Depom, Džudom Loom, Robin Rajt Pen, Kristijanom Bejlom i Marion Kotiljar...

41. Zoran Kostić Cane (40)
Lider rok sastava “Partibrejkersi”, osim po muzici, poznat je i po svojim beskompromisnim stavovima. I dalje je aktuelan njihov album “Sloboda ili ništa” koji su izdali 2007. godine. Trenutno završavaju studijski miks novog živog albuma pod nazivom “Krš i lom”.

42. Seka Aleksić (42)
Veoma popularna folk pevačica. Do sada je objavila četiri albuma, a otkada se pojavila na estradi, ne silazi sa vrha top-lista i naslovnih strana novina. Verila se sa svojim telohraniteljem Veljkom.

43. Marija Šerifović (20)
Devojka čija je “Molitva” postala apsolutni hit, zahvaljujući kojoj je pobedila na “Evroviziji” u Finskoj pre dve godine. U Beču je pripremila novi album koji se pojavio početkom decembra.

44. Bane Stojanović (47)
Direktor izdavačke kuće “Siti rekords”, za koju snimaju brojni domaći popularni izvođači narodne i pop muzike.

45. Nataša Bekvalac (45)
Pop zvezda iz Novog Sada vratila se na muzičku scenu albumom “Ljubav, vera, nada” nakon višemesečne pauze zbog teške saobraćajne nesreće koju je doživeo njen suprug, vaterpolista Danilo Ikodinović.

46. Kornelije Kovač (46)
Uvaženi kompozitor, sarađuje sa domaćim i stranim izvođačima. Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i serije...

47. Bane Obradović (47)
Vlasnik “Melos estrade” i jedan od najzaslužnijih za dobru organizaciju nastupa Željka Joksimovića. Organizator “Dana estrade” i menadžer Ace Lukasa.

48. Aleksandar Milić Mili (-)
Poznati muzički producent je član žirija serijala “Ja imam talenat”, a nedavno je snimio zajednički album eks-Ju zvezda (Severina, Tifa, Joksimović…).

49. Saša Mirković (-)
Bivši menadžer Marije Šerifović je vlasnik producentske kuće “Beoton” koja realizuje emisije “Javni konkurs”, “Ništa za sakriti”, “Rikošet”…

50. Marko Nastić (-)
Najpoznatiji domaći disk-džokej, nastupa širom Evrope za velike honorare. Novi album je objavio u saradnji sa “Egzitom”, a prošle godine je bio među deset najboljih evropskih di-džejeva.

Autor: E.B.
 
Natrag
Top