Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
50 Cent

50cent1.jpg

Curtis Jackson (Queens, New York, SAD, 6. srpnja 1975.), bolje poznat kao 50 Cent, jedan je od najpoznatijih američkih repera.

Biografija

Pravim imenom Curtis Jackson, 50 Cent je krajem 1990-tih prvi puta bio na rubu nacionalne slave. Rap produkcijski tim Trackmasters iz etikete Sony/Columbia Records su 1999. počeli suradnju s 50 Centom. Mlad i uglavnom nepoznat rapper iz Queensa snimio je pjesmu "How to Rob". U toj je pjesmi 50 Cent detaljno odrepao pljačku slavnih rap glazbenika Master P i Timbalanda. Pjesma je postala hit, a Trackmastersi i 50 Cent krenuli su na snimanje njegovog debi albuma "Power of the Dollar" za etiketu Columbia. Osim tog albuma snimili su i singl "Thug Love" s Destiny's Child.

Ubrzo nakon toga nesretan splet okolnosti onemogućio je njegov proboj na sceni: bootleg izdanje albuma izazvalo je nevolje s etiketom Columbia, a potom je 24. svibnja 2000. 50 Cent ustrijeljen više puta. Columbia je već bila objavila singl "Thug Love", no album "Power of the Dollar" povukla je s tržišta i raskinula ugovor s ranjenim reperom (čak devet prostrijelnih rana).

Sljedećih je nekoliko godina 50 Cent snimio desetak underground snimki s producentom Money XL. Te su snimke brzo počele kružiti New Yorkom na kompilacijama koje su se prodavale na crnom tržištu CD-a. 50 Cent je izazvao priličan žamor svojim snimkama. Žamor je postao toliko jak da je došlo do rata između velikih izdavača kao što su J, Universal i Jive. Uskočio je Eminem koji je ponudio 50 Centu milijun dolara da potpiše ugovor za njegovu etiketu.

50 Centa je privukla njegova reputacija i reputacija Dr. Drea, a ne ponuđeni novac. Ubrzo nakon potpisivanja ugovora 50 Cent je ušao u studio s Eminemom i Dreom kako bi snimio pjesme za predstojeće izdanje. "Get Rich Or Die Tryin'" objavljen je početkom 2003. i nošen uspjehom singla "In Da Club" ubrzo postao platinasta senzacija, dosegnuvši milijun prodanih primjeraka u svega tjedan dana. Mediji su spremno prigrlili novu rap zvijezdu i njenu sumnjivu prošlost, a 50 Cent je nastavio s aktivnostima, želeći do kraja iskoristiti svojih pet minuta. Krajem 2003. objavio je album svog crewa G-Unit, a uskoro potom i vlastitu modnu marku.

Tijekom 2004. pomogao je u pokretanju karijere The Gameu, kratkotrajnom članu G-Unita. Drugi samostalni album, "The Massacre" pojavio se na tržištu početkom ožujka 2005.

Početkom ožujka 2007. snimio je novi singl sa poznatim bosanskim reperom Harom, a naziv singla je We can be together!

Izvor: Wikipedia




 
Poslednja izmena od urednika:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Šta se zaista desilo sa 50 Centom?
Kada je prvi šaržer metaka prošao kroz njegove noge, Kurtis “50 Cent” Džekson bio je u prevelikom šoku da bi to i primetio. Čak je i njegov komšija koji je pucao bio zaprepašten.

B92
61773714455ed490790baf987960453_v4_big.jpg

Beta / Evan Agostini/Invision/AP
Oko pola sata pre podneva ispred kuće njegove bake, na buduću rep zvezdu ispaljeno je devet metaka koji suprošli kroz njegov levi obraz, ruke, noge, grudi, ruke i kuk. Njegov saradnik koji je bio pogođen u ruku nije čekao hitnu pomoć, nego je svog prijatelja odmah povezao u Jamajka bolnicu.

“I trebalo je da me upucaju”, rekao je 50 Cent novinaru u intervjuu 2007. On je uporedio ono što mu se desilo sa odskočnom daskom ka uspehu. Ranjavanje 2000. od dilera kreka napravilo je jednog od najpoznatijih hip hop zvezda koja je prodala 30 miliona albuma širom sveta.

“Izgubio sam nešto od života, što nisam uspevao da pronađem dok nisam upucan. U početku sam verovao u Boga. Baka i deda su me vodili u crkvu svake nedelje... Izgubio sam to... Ali, nakon što sam primio devet metaka, zapitao sam se: ‘Kako je to moguće?’”.

Prema filmu “The Infamous Times – Volume I: The Original 50 Cent”, reper je svoj nadimak “pozajmio” od bruklinskog lopova Kevina “50 Centa” Martina koji je osamdesetih harao gradom. Džekson je pozajmio ne samo Martinov nadimak, nego i način života. Štaviše, Džeksonovo ranjavanje bilo je povezano sa tekstom njegove pesme iz 2000. “Ghetto Qu’ran” koja je ukazivala na kriminalne radnje lokalnih dilera droge.

Istražitelji veruju da je jedan “kralj droge” unajmio Derila Bauma da ubije 50 Centa u znak osvete zbog pesme. Ipak, 50 nije podneo tužbu nakon ranjavanja, a Baum je ubijen samo tri nedelje kasnije.

Uz hitove koje je napravio kasnije, stiglo je i mnogo novca, a 50 je mudro odlučio da ih uloži u Vitaminwater, a kada je tu firmu otkupila Coca Cola 2007, zaradio je između 60 i 100 miliona dolara.

Imao je ugovore sa Reebokom, Right Guardom, a bio je i vlasnik izdavačke kuće G-Unit Records i modne kuće pod istim nazivom.

50 Cent zaradio je oko 300 miliona dolara za samo dve godine.

Nakon zvezdane karijere i tolikog novca, mnogi su se zapitali da li je zaista raskrstio s teškom prošlošću, kada je podneo zahtev za bankrot. Kako je čovek čije je bogatstvo procenjivano na pola milijarde dolara mogao da ostane bez prebijene banke?

Ipak, sa 50 Centom uvek možete biti spremni na šou.

Naime, sud mu je naredio da isplati sedam miliona dolara ženi čiji je snimak seksa objavio na internetu bez njenog pristanka. 50 je tvrdio da nema ništa sa objavljivanjem tog snimka i da je reč o osveti njenog nekadašnjeg partnera. Ipak, sud je odlučio da je Džekson kriv i ostao je bez para.

Takođe, otprilike u isto vreme, morao je da isplati 17 miliona dolara proizvođaču slušalica Sleek Audio, jer je proizvod G-Unit Recordsa kopija njihovog dizajn.

Prema pisanju magazina Forbes, njegova imovina u Americi procenjena je na 24.823.899,18 dolara, dok prema sudskim odlukama mora da plati 32.509.549,91. 50 Cent je tako objavio bankrot.




On tvrdi da većina luksuznih stvari koje ima, uključujući Ferrari i Bentley automobile, privatne avione i dijamantski nakit, uopšte nije u njegovom vlasništvu i da pozajmljuje ili iznajmljuje većinu tih stvari. Priznao je da je u julu kupio Rolls-Royce, ali je naglasio da je “druga dva vratio”.

Zahvaljujući sudskoj odluci, 50 Cent nije morao da otkrije kakve ugovore je sklapao sa raznim firmama koje je promovisao, pa verovatno nikad nećemo saznati koliko zarađuje od toga. Kada je reč o albumima, rekao je da je zaradio svega “10 centi po prodatom albumu”.

Uprkos takvoj odbrani, odlučeno je da odštete mora platiti. Iako su svi svetski mediji pisali o njegovom bankrotstvu i dalje smo imali priliku da vidimo Džeksona u luksuznim automobilima i sa nakitom vrednim više stotina hiljada dolara. Sve i da je u Americi zaista bankrotirao, to očigledno ne znači da u inostranstvu nema druge račune.

Posle svega, reper je bez ustezanja objavio da su pri kraju radovi na njegovoj luksuznoj vili koju pravi “negde u Africi”.

“Moja gajba je skoro završena u Africi”, napisao je na Instagramu gde je postavio i video u kom se vidi velelepna građevina.

“Imaću najluđu žurku useljenja. Objasniću kasnije”.
 
Natrag
Top