50.000 Roma traži azil

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]50.000 Roma traži azil[/h]



Pred organima vlasti u Srbiji, trenutno se razmatra blizu 50.000 zahteva Roma koji žele azil.Nezaposlenost i siromaštvo, nizak stepen obrazovanja i neadekvatna zdravstvena zaštita, po mišljenju predstavnika Roma Jablaničkog i Pčinjskog okruga, razlozi su koji mnoge Rome teraju da traže azil u zemljama Zapadne Evrope.


12029833385099104a449b3351724007_368x281.jpg



Pored Saveza društva Roma skupu posvećenom smanjivanju broja lažnih azilanata iz Srbije u EU, prisustvovali su predstavnici granične policije, rukovodstva opština juga Srbije, nevladinog sektora ...

"Nalazimo se u začaranom krugu. Izuzetno teška ekonomska situacija najviše pogađa upravo Rome, a na drugoj strani imamo stav zemalja zapadne Evrope da nam se zabrani ulaz u njihove zemlje", rekao je Nenad Tairović, predsednik Saveza društva Roma.

Predstavnici Roma iz 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga nisu prihvatili stav da su oni koji bi hteli da potraže spas u zemljama EU lažni azilanti.

"Kako neko ko nema osnovne uslove za normalan život može biti lažni azilant", rekao je Dragoljub Acković, zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Srbije.

Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog okruga, saglasio se stavom da je traženje azila posledica loše ekonomske situacije i da se moraju rešiti uzroci, a po rečima državnog sekretara Ministarstva rada i socijalne politike, Negovana Stankovića, Romi nisu jedini koji traže ekonomski azil u EU. Neretko su to pripadnici bugarske nacionalnosti, ali i Srbi. Zaključci sa ovog okruglog stola u Vranju biće upućeni svim romskim organizacijama, institucijama Vlade Srbije i međunarodnim organizacija.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top