5 znakova manjka nutrijenata vidljivih na vašem licu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
5 znakova manjka nutrijenata vidljivih na vašem licu

manjak-nutrijenata547193b1c2e4ba4f.jpg


Već neko vrijeme oči su vam natečene iako dobro spavate?

Kosa vam je suha premda koristite kvalitetan šampon?

Mjesecima vas muči bljedoća lica koju pokušavate ublažiti rumenilom?

Negativne promjene na licu nisu samo estetski problem.

Njihov uzrok krije se duboko u vašem organizmu, stoga vanjska primjena kozmetičkih proizvoda tu baš i nije od pomoći.

Naime, ako su nepravilnosti na licu dugotrajne, one ukazuju na to da se u vašem organizmu događaju ozbiljnije promjene, i to zbog manjka važnih nutrijenata.

Iako mnogi na sam spomen manjka vitamina odmahnu rukom, treba znati da ozbiljniji i dugotrajniji nedostatak nutrijenata vodi do poremećaja i bolesti.

Zbog načina uzgoja hrane i modernih prehrambenih navika manjak vitamina i minerala danas poprima razmjere epidemije.

Krajnje je vrijeme da ozbiljno shvatite tjelesne signale koje primjećujete čim se ujutro pogledate u ogledalo.

Znakovi nedostatka vitamina i minerala u organizmu

Ako na licu stalno primjećujete neke od ovih znakova, svakako provjerite krvnu sliku kako biste bili sigurni da se radi o manjku određenog vitamina.

Nakon toga svoj jelovnik obogatite namirnicama koje obiluju nutrijentom kojega u vašem organizmu nedostaje.

Ovo su neki od najčešćih signala manjka nutrijenata koje možete vidjeti na svom licu.

1. Krvarenje desni

Ako vaše desni nakon čišćenja zubnim koncem malo prokrvare, nema razloga za paniku. No, imate li učestalo i obilnije krvarenje desni, vašem organizmu vjerojatno nedostaje važnog antioksidansa - vitamina C.

Bolesti desni općenito upućuju na nedostatak vitamina C u organizmu. Na manjak ovog vitamina mogu ukazivati i natečeni zglobovi te krvarenje iz nosa.

Trebate što više jesti: naranče, grejp, kivi, jagode, kelj, prokulice, crvene paprike, brokulu.

2. Blijede usne

Jako velik broj ljudi danas pati od nedostatka željeza u krvi, a jedan od simptoma je upravo bljedoća usana.

Problem anemije, odnosno kroničnog nedostatka željeza, najčešće pogađa žene zbog poroda, obilnih krvarenja tijekom menstruacije i loše prehrane.

Zbog manjka ovog iznimno važnog minerala možete osjećati konstantan umor. Budući da je oslabljen vaš imunosni sustav, skloniji ste i prehladama i virozama.

Trebate što više jesti: ciklu, datulje, grožđice, špinat, leću, tamnozeleno lisnato povrće, tamnu čokoladu.

3. Jako blijedo lice

Već dugo ste blijedi? Usto osjećate umor i imate druge kožne probleme? To bi moglo značiti da vašem organizmu nedostaje vitamina B12.

Drugi znak nedostatka ovog vitamina je i potpuno gladak jezik na kojem nema malih bijelih izbočina – papila.

Budući da se vitamin B12 najčešće nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, za vegane je iznimno bitno da ga unose u obliku dodataka prehrani ili konzumacijom obogaćene hrane.

Trebate što više jesti: švicarski sir, biljna mlijeka i sojine proizvode obogaćene ovim vitaminom.

4. Natečene oči

Natečenost, odnosno podbuhlost oko očiju javlja se zbog zadržavanja tekućine i slabe cirkulacije, koji su posljedice manjka minerala joda u organizmu.

Natečene oči mogu biti i rezultat neprospavanih noći. No, ako je taj problem dugotrajan, vjerojatno ipak patite od manjka joda. Riječ je o mineralu koji je prijeko potreban za zdravlje vaše štitnjače.

Problemi sa štitnjačom očituju se umorom te iscrpljenošću, a znakovi nedostatka joda su, osim natečenih očiju, suhoća kože, neobjašnjivo debljanje te lomljivi nokti.

Trebate što više jesti: morske alge, grah, jagode, brusnice, banane, tikvice, krumpir, češnjak, bučine i sezamove sjemenke.

5. Suha kosa

Suha i stanjena kosa te lomljivi nokti mogu ukazivati na manjak biotina ili vitamina B7. Kao i ostali vitamini B-skupine, i ovaj ima važnu ulogu u metabolizmu i proizvodnji energije.

Problem nedostatka biotina može se pojaviti i ako ste dugo vremena pili antibiotike. Ostali simptomi manjka ovog vitamina su pospanost, depresija, sklonost upalama, grčevi u mišićima.

Konzumacijom hrane bogate biotinom te dodataka prehrani s tim vitaminom unaprijedit ćete svoje zdravlje, a usto ćete poboljšati izgled svoje kose i noktiju.

Trebate što više jesti: šljive, jabuke, banane, avokado, orašasto voće, kikiriki, kvasac, grašak, suncokretove sjemenke, bademe, rižu, gljive, mahunarke, cvjetaču, mrkvu.

(Alternativa za Vas)
 
Natrag
Top