5 svakodnevnih navika uspešnih content creator-a

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209

5 svakodnevnih navika uspešnih content creator-a

5-svakodnevnih-navika-uspesnih-content-creator-a.png


U svakodnevnom životu susrećemo se sa raznim, svima dobro poznati kombinacijama kao što su Tom i Džeri, puter i med, crno i belo. Ipak, za sve koji se bave marketingom, postoji jedna posebno važna kombinacija a to je sadržaj (content) i marketing.

Content marketing je fokusiran na pisanje, uređivanje, objavljivanje i distribuciju, najčešće digitalnog sadržaja, ciljanoj publici. Ali ovaj sadržaj nije ograničen samo na pisanje blogova. Tu su i razne tehnike copy tekstova za društvene mreže, bilteni koji se šalju putem e-maila, video zapisi, slike za oglašavanje, e-knjige i još mnogo toga.

Ovo je veoma važan alat koji preduzeća koriste za privlačenje pažnje kupaca, povećanje prihoda, izgradnju odnosa sa korisnicima, povećanje svesti o brendu koji nude i poboljšanje povraćaja uloženog. O da, content marketing utiče na sve navedeno.

Nijedno preduzeće danas ne postiže uspeh bez efikasne strategije marketinškog sadržaja. Content je relativno novi oblik marketinga, ali je vitalno oruđe za izgradnju čvrstih odnosa između preduzeća i kupaca. Kompanije koriste marketing sadržaj kako bi privukle ciljnu grupu da izvrši kupovinu, a sve pod maskom pružanja dragocenih informacija. Ali kada naprave svoju marketinšku strategiju, sadržaj nije uvek privlačan, uverljiv, informativan i vredan.

Kako je rekao jedan od najvećih marketinških magova Leo Barnet: Neka bude jednostavno. Neka bude nezaboravno. Neka privlači poglede. Neka bude zabavno za čitanje.Kratko, jasno, upečatljivo i što je najvažnije – zanimljivo i zabavno, da bi bilo nezaboravno.

Koliko je reklama koje pamtite i posle deset, dvadeset i više godina? Neke pamtite po muzici, koja je tako uklopljena u priču da vas zauvek asocira na određeni brend, a neke upravo po tekstu koji vam je bio zabavan, ili je barem ispričan na tako zanimljiv način, da ni posle mnogo vremena ne bledi u vašem sećanju.

A ko je content kreator, čime se on bavi?


ko-je-content-creator.png


Kada je preduzećima potreban sadržaj koji konvertuje, rešenje daju content marketari. Ali šta treba svakodnevno da radite ako želite da postanete uspešan content kreator, kako biste počeli da pomažete kompanijama u pružanju sadržaja koji, zapravo, prodaje njihove proizvode?

Za uspešne content kreatore, veštine i profesionalno iskustvo su samo početak putovanja. U stvari, ono što radite pre nego što počnete da pišete je za vaš uspeh skoro pa važnije od pisanja. Da ponovo citiramo Lea Barneta: Ono što pomaže ljudima, pomaže i poslovanju“.

Dobro, ovo do sada je jasno, ali kako postati uspešan content kreator?


E, konačno smo došli do tih 5 svakodnevnih navika iz naslova ovog teksta. Ako ih uključite svoju svakodnevnu rutinu, budete istrajni i marljivi, vrlo brzo ćete postati uspešan kreator sadržaja (content creator).

#1. Radite na iznalaženju jedinstvenih, kreativnih pristupa


pronalazenje-pristupa.png


Profesionalni content kreatori možda neće uvek imati volje da sede i pišu, i to je sasvim u redu. Ali, najbolji content kreatori su uvek u potrazi za inspiracijom. Pretvaranje nasumičnih misli u jedinstven i privlačan sadržaj možda neće biti lako na početku, ali vežbom se dostiže savršenstvo.

Svakog dana odvojte 10-20 minuta da potražite i sačuvate zanimljive misli i ideje. Imajte uvek pored sebe beležnicu, u koju ćete zapisati svaku ideju ili korisnu misao. Pročitajte sve što možete, a posebno članke koji su izvan vaše zone komfora, dakle ono što vas mnogo i ne zanima. Zašto baš to? Pa zato što nikada ne znate gde ćete upravo takvom informacijom povezati neke detalje, kao ni kada će se roditi inspiracija za nešto. Nakon nekoliko meseci ćete uvek kada istražujete, pronaći nešto jedinstveno i inspirativno.

Da ovde citiramo slavnog Pabla Pikasa koji je rekao da: „Inspiracija postoji, ali treba da te zatekne kako radiš“. E, to je to. Oni koji su čekali inspiraciju da bi nešto postogli, nikada nisu postigli ništa. Dobro, možda ne ništa, ali ništa veliko, svakako.

#2. Trudite se da shvatite svoju publiku, šta je interesuje i šta preferira


Razgovarajte sa klijentima za koje radite i saznajte koje su potrebe, sklonosti i problemi njihove publike. Kada sve to saznate, na osnovu vašeg iskustva i stručnosti, odlučićete kako predstaviti proizvod ili uslugu vašeg klijenta, kao rešenje na njihove probleme. Morate shvatiti klijentovu publiku i spolja i iznutra, da biste otkrili kako da započnete svoj kreativni proces.

#3. Shvatite svoje ključne pokazatelje učinka (Key Performance Indicators)


KPI.png


Na našu veliku žalost moramo da vas obavestimo da je internet jedno veeeoma bučno mesto, tako da jednostavno objavljivanje sadržaja na mreži, ma koliko kvalitetan bio, ne znači da će vaš članak odmah dobiti željeni promet. Kada klijent podeli neki vaš sadržaj, obratite pažnju na to koliko to dobro radi. Iako krajnji ishod zavisi od načina na koji se sadržaj promoviše, postavite svoje sopstvene ključne pokazatelje učinka koji će proceniti vašu stopu konverzije, znači vaš uspeh i veštinu.

#4. Budite glas svog klijenta


Iako se čini da je potreba za stvaranjem sadržaja beskrajna, kada su dobri klijenti u pitanju, postoji velika konkurencija. Dakle, osim talenta i veštine za stvaranje zanimljivih, angažovanih i relevantnih sadržaja, morate imati „ono nešto“ što će vas izdvojiti iz gomile.

Sadržaj ne sme da bude samo fokusiran na ključne reči i prilagođen SEO optimizaciji, već treba tačno da predstavlja glas vašeg klijenta ili njegovu robnu marku. Nešto što publika neće tako lako zaboraviti.

#5. Pronađite velike resurse za istraživanje

citanje.png


Dakle, ono najvažnije smo shvatili, vaš posao, kao content kreatora je da privučete pažnju čitalaca. To ćete učiniti tako što ćete pronaći mnogo uzbudljivih, svežih i korisnih informacija, i to bi definitivno trebalo da vam bude prioritet. Budite snalažljivi što se tiče informacija i ljudskih resursa. Uključivanje podataka i statistike čini vaš sadržaj privlačnijim za čitaoce.


Uspešni kreatori sadržaja nikada ne prestaju da usaršavaju svoje veštine izražavanja, pisanja i marketinga. Ako dovoljno vežbate, mnogo čitate i istražujete, i obratite pažnju na to da stvorite ovih pet navika, ostvarićete svoj san da postanete uspešan content kreator.

I za kraj ...


za-kraj.png


Niko u ovoj branši nije završio slučajno. Da biste se bavili content marketingom, morali ste da imate afiniteta ka tome. A pored toga, da vas interesuje mnogo različitih oblasti, da volite da čitate o svemu i svačemu, da svakodnevno istražujete i učite nove stvari.

Možda ste se nekada, pre bavljenja ovim poslom zapitali – kome su uopšte potrebne sve te informacije koje ste, usput, smestili u neku od fijoka svoga mozga. Da budem iskrena, ja jesam. A odgovor mi je dao content marketing. Polako ali sigurno, u nekom momentu ćete shvatiti da sve to nikom potrebno znanje dobija svoje mesto u vašim tekstovima. Zato ne odustajte, budite istrajni, hrabri i radoznali poput dece.

Pišite, zapisujte i vežbajte. Budite svesni da ništa ne dolazi preko noći i da je i za najobičnije navike (tipa, da svaki dan započnete biljnim čajem umesto kafe), potrebno da prođu tri nedelje, da bi vam to ušlo u rutinu. Da bi postalo navika o kojoj ne razmišljate, već je obavljate tako da u tome vaša volja više uopšte ne učestvuje. Tako se pišu i tekstovi. Radite i vežbate, a inspiracija počne da dolazi redovno, čim počnete da pišete.

Pa, kako vam se čini? Imate li da dodate još nešto čega se u ovom tekstu nismo dotakli? Podelite to sa nama u komentarima. Hvala.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: TeshaDesign
 
Učlanjen(a)
16.12.2021
Poruka
1
Niko u ovoj branši nije završio slučajno. Da biste se bavili content marketingom, morali ste da imate afiniteta ka tome. A pored toga, da vas interesuje mnogo različitih oblasti, da volite da čitate o svemu i svačemu, da svakodnevno istražujete i učite nove stvari.

Možda ste se nekada, pre bavljenja ovim poslom zapitali – kome su uopšte potrebne sve te informacije koje ste, usput, smestili u neku od fijoka svoga mozga. Da budem iskrena, ja jesam. A odgovor mi je dao content marketing. Polako ali sigurno, u nekom momentu ćete shvatiti da sve to nikom potrebno znanje dobija svoje mesto u vašim tekstovima. Zato ne odustajte, budite istrajni, hrabri i radoznali poput dece.

Pišite, zapisujte i vežbajte. Budite svesni da ništa ne dolazi preko noći i da je i za najobičnije navike (tipa, da svaki dan započnete biljnim čajem umesto kafe), potrebno da prođu tri nedelje, da bi vam to ušlo u rutinu. Da bi postalo navika o kojoj ne razmišljate, već je obavljate tako da u tome vaša volja više uopšte ne učestvuje. Tako se pišu i tekstovi. Radite i vežbate, a inspiracija počne da dolazi redovno, čim počnete da pišete. Istovremeno, pokušajte da ne propustite prilike, na primjer, uštedite uz pomoć bonusa https://promocodius.com/sk/ poput ovih.

Pa, kako vam se čini? Imate li da dodate još nešto čega se u ovom tekstu nismo dotakli? Podelite to sa nama u komentarima. Hvala.

Vrlo dobri i praktični savjeti, mislim da će mnogima biti od velike koristi
 
Natrag
Top